Onze sponsor:
25 februari 2015 | Niels Laan | Aeotec, Raam/deur sensoren

Review: Aeon Labs - Recessed Door Sensor (GEN5)

Al een tijdje geleden heb ik de Recessed Door Sensor van Aeon Labs binnen gekregen. Helaas was er geen support voor de Zipabox. Maar sinds 2 weken wel en werkt hij goed, dus kan ik mijn review afmaken.

Zoals de naam al doet vermoeden is het een deur/raam sensor. Hiermee kun je dus detecteren of een deur open/dicht is. Het mooie van deze sensor is dat je hem "onzichtbaar" kunt maken. Je kunt hem namelijk helemaal in je deur inbouwen. Later hier meer over.

"Z-wave+: klaar voor de toekomst"

Deze sensor is een z-wave plus sensor. Dit houdt in:
- Een beter bereik
- Meer bandbreedte
- Verbeterde "healing" mogelijkheden
- Er is tevens een betere manier om een firmware upgrade uit te voeren
- Verbeterde beveiliging
 
Let op: je controller moet ook Z-wave+ ondersteunen. De Zipabox ondersteund geen z-wave plus. Maar het is natuurlijk wel mooi dat je alvast klaar bent voor toekomstige vernieuwingen. 
 
De sensor wordt gevoed door een cr2 batterij. Deze wordt ook vaak gebruikt in digitale camera's maar zijn niet zomaar overal te koop. 
 
Deze sensor is behoorlijk klein en is te koop voor: €49,95

Wat krijg je:

- Sensor
- Magneet
- Handleiding
- 2 Schroefjes

Specificaties:

Afmetingen: 25x700mm (sensor)
Batterijtype: CR2
Protocol: Zwave (Plus)

Uitpakken:

Grootte:

Uiterlijk:

Inbouwen:

Aeon Labs heeft een zeer duidelijk handleiding bijgevoegd waar precies in omschreven staat wat je moet doen. Voor het gat heb je een 19mm boor nodig (overigens zijn deze niet te verkrijgen bij een standaard bouwmarkt). Ik heb zelf een 18mm speedboor gebruikt. Dit gaat ook prima als je hem even goed uitboort. 
Je kunt de sensor bovenin de deur of aan de zijkant inbouwen, maar dan niet aan de scharnierkant.

Magneet in bovenkant kozijn gemonteerd.

Sensor gemonteerd in bovenkant deur

Installatie Zipabox:


Toevoegen kun je het beste doen dicht bij de box. Ver af kreeg ik hem niet toegevoegd. Het is even lastig om het plastic lipje bij de batterij eruit te krijgen. Je moet namelijk de printplaat uit de koker trekken. Doe dit voorzichtig. Let bij het verwijderen van de plastic goed op dat de batterij op zijn plaats blijft zitten.

Hierna kun je de toevoegen procedure starten op de Zipabox. Het is een kwestie van 1x de toevoegen knop indrukken waarna de led rood zal oplichten. Hierna moet je dit nog 1x herhalen.

 

Toevoegen en Configuratie:

Dashboard:

 

Device manager:

 


Configuratie:

Behalve de wake up time kan er niks geconfigureerd worden. Deze tijd staat standaard op 8 min. dus vergeet hem niet te wijzigen anders is je batterij sneller leeg

Voorbeeld regels:


Deur open > Wacht 50 sec > Zet lamp aan


Deur open > Lamp aan > anders > wacht 50 sec > Lamp uit

Opties regels:

Conclusie:

Het mooie van deze sensor is dat je hem helemaal in je deur kunt bouwen waardoor hij uit het zicht blijft. Hij heeft dus een grote WAF :). Inbouwen is iets meer werk dan een opbouw sensor maar moet voor iedereen te doen zijn. Ik kan eigenlijk geen minpunt vinden aan deze sensor. Het is wel vrij lastig om de printplaat eruit te krijgen. En over het gedeelte, waar de batterij in vast zit, had beter nagedacht kunnen worden. De batterij wil namelijk nog weleens scheef gaan zitten waardoor hij geen contact maakt. Deze punten gelden overigens alleen bij de installatie.

Grootte
Inbouw mogelijkheid
Z-wave +
Prijs

Batterij kan snel los laten (goed opletten bij de installatie)
Aeon Labs bedankt voor het beschikbaar stellen van deze module.

Dit product is te koop voor:


50
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Raam/deur sensoren