Onze sponsor:
05 november 2014 | Niels Laan | Aeotec, Raam/deur sensoren

Review: Aeon labs Door/window sensor (v2)

Aeon Labs is een oud gediende op de domotica markt. Het is al een tijdje stil rondom deze fabrikant. Dat had ook een reden, men was druk bezig met een hele nieuwe lijn.

 
Omdat hun door/window sensor al een tijdje meegaat hebben ze deze ook een update geven.  
Lees verder of deze update goed is...
De sensor is kleiner geworden en de rand aan de onderkant is verdwenen. Daarnaast is de ronde boog eruit gehaald aan de zijkant. Hierdoor ziet het geheel er wat strakker uit en valt hij minder op en kan hij beter concurreren met de andere domotica merken.
 
Je kunt deze sensor gebruiken om te detecteren of een raam/deur open/dicht is. Zeer handig dus om ongewenste gasten in je huis te detecteren maar ook om bv een lamp aan te laten gaan bij het openen van een deur.
 
Hij is iets minder hoog en lang dan de Fibaro door/window sensor maar wel weer wat breder. De afmetingen zijn 2,0 x 3,4 x 7,9 cm (hxbxl). Hij is verkrijgbaar in de kleur wit. 
Er zit een klein ledlampje ingebouwd om te zien of het toevoegen gelukt is. Deze led brandt ook op als de deur open of dicht gedaan wordt (1 sec). Deze kan niet uitgezet worden door een parameter. De prijs is iets duurder dan de Fibaro variant (€49,95 versus € 59,95).
 
De sensor werkt op 2 AAA batterijen, wat heel fijn is omdat deze gewoon overal te koop zijn. Je krijgt een set van 2 stickers om de sensor vast te maken. Dus mocht je de sensor een keer verkeerd opplakken dan is dit geen probleem. Voor extra stevigheid kun je hem ook vastschroeven. Dit gaat heel gemakkelijk omdat je de achterkant los kan maken en de voorkant  erin klikt (met alle elektronica). Losmaken gaat via een knopje aan de bovenkant.

Wat krijg je:

- Door/window sensor unit 
- Magneet unit
- 2 sets stickers
- 4 schroefjes
- Handleiding (Nederlands)
- 2 AAA batterijen 

Grootte:

Uiterlijk:

Installatie:

Normaal gesproken zou ik altijd adviseren om de module dicht bij de box toe te voegen. Maar volgens de handleiding hoeft dit niet (als het maar binnen 30 meter is). Dus heb ik de sensor meteen aan de deur gemonteerd. Hierbij maakt het overigens niet hoe je hem ophangt, als de 2 oogjes maar naar elkaar toewijzen en het magneetje goed aansluit. De sensor hoeft niet in de gesloten positie te staan en de tamper knop hoeft ook niet in gedrukt te zijn. Gemakkelijk dus.

Start de toevoegings procedure op de box en druk de zwave knop van de sensor in (aan de binnenkant). De led op de sensor zal oplichten als dit gelukt is. De led zal 10 min. aanblijven en daarna weer uit gaan.

Installatie schermen:

Dashboard:

 

Device manager

 

Configuratie:

Behalve de wake up time kan er niks geconfigureerd worden. Deze tijd staat standaard op 8 min. dus vergeet hem niet te wijzigen anders is je batterij sneller leeg.

Er komt een review van de Fibaro variant en daarna zal ik ook een uitgebreide vergelijking maken tussen deze 2 sensoren.

Enkele regels:

Deur open > studio lamp aan


Als de deur een status heeft, open of dicht, dan gaat bij "de deur open" de studio lamp aan en andersom.

Video uitpakken:

 

Video toevoegen:

Conclusie:

Mooie kleine sensor welke gemakkelijk te installeren is. Toevoegen gaat ook goed (veel beter dan de Fibaro variant). Er zitten gewone normale AAA batterijen in. Jammer dat de prijs iets aan de hoge kant is. Kritische noot is wel dat de sensor er wat "plastic" uitziet.

Kleine sensor
Gemakkelijke installatie
Extra set stickers
Gemakkelijk vast te schroeven

Prijs
Geen extra configuratie/parameters mogelijkheden
Geen mogelijkheden om uit te breiden (bv. externe sensor/temperatuur meting)
Aeon Labs bedankt voor het beschikbaar stellen van deze module.
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Raam/deur sensoren