Onze sponsor:
02 maart 2015 | Niels Laan | Invited, Slimme sloten

Review: Invited Smart Lock

Via twitter zag ik een uitnodiging van Invited om de Smart Lock te testen. Ik wilde altijd al een slim slot testen dus heb meteen gereageerd en een paar dagen later kwam de postbode het slot al brengen.

Invited is een Nederlands bedrijf welke sinds 2014 bestaat en grote ambities heeft met dit product. Ze zijn druk bezig een dealer netwerk op te zetten in Europa. 

"Sesam open u"

Nee, het is nog net geen 'sesam open u' maar dit komt wel aardig in de buurt. Je kunt met dit slot via een afstandbediening je deur openen. Dat is heel handig als je met volle tassen boodschappen aankomt.

"Brrr, afstandsbediening om je deur te open. Eng!"

Het klinkt natuurlijk allemaal een beetje eng om je deur niet met een normale sleutel te open. Geen zorgen dit systeem is goed beveiligd. De beveiliging is geregeld door middel van een 128bits versleutelde verbinding. Als er een signaal verstuurt wordt zal deze willekeurig vernieuwd worden. Hierdoor heeft aftappen weinig zin. De cilinder heeft een 2 sterren keurmerk dus dit is ook prima geregeld.

Wat krijg je:

- Slim slot
- Cilinder (2 sterren/SVK 30/30mm)
- 3 schroeven om je deurknop vast te maken
- Bevestigingsplaat
- 4 schroeven om het slot vast te maken aan bevestigingsplaat
- 2 afstandsbedieningen
- 1 gewone sleutel
- 2 knoopcelbatterijen
- 6 AA batterijen (voor voeding slot)
- Handleiding (NL/DE/UK/FR)
- Snelstart voor werking afstandsbediening (NL/DE/UK/FR)

 

Uitpakken:

Grootte:

Installatie:

De installatie staat perfect en duidelijk omschreven in de handleiding. Over alles is goed nagedacht. Zo zitten er verschillende maten schroeven bij om je deurknop aan de buitenkant vast te maken. Zo hoeven ook bv de bevestigingsschroeven niet op een vaste maat te zitten omdat op de bevestigingsplaat hiervoor sleuven zijn gemaakt.

Het enige waar je even goed op moeten letten is dat je deur soepel open en dicht gaat. Als je slot klemt kan dit uiteraard problemen geven.

Aan de buitenkant verandert er vrijwel niks, aan de binnenkant vervang je bijna alles.

"Twee linkerhanden? Geen probleem!"

Installatie kun je binnen 10 min. geregeld hebben. Vrij gemakkelijk dus door de duidelijke handleiding. De Invited kun je ook zonder problemen aansluiten op een 3 puntsluiting. Het slot kalibreert zichzelf namelijk zodat hij altijd weet hoe vaak het slot moet draaien en met wat voor een kracht.
Enige probleem waar ik tegen aan liep is dat ik de batterij in de afstandsbediening verkeerd om geplaatst had (de plus moet naar beneden). Dit was mij niet duidelijk waardoor ik de afstandsbediening niet kon toevoegen. Er worden standaard 2 afstandsbedieningen meegeleverd deze kunnen beide worden in geleerd. 

Dip Switches voor instellen klopstand en leerstand

Batterijen ruimte

Batterijen ruimte

Werking:

Na installatie kun je dus met de afstandsbediening de deur openen. De deur gaat open door één keer op de blauwe knop te klikken. Op slot draaien van de deur kan door 1x lang en 1x kort te klikken.

Nacht- en dagstand:
Het slot heeft een nacht- en dagstand. In de nachtstand zal het slot zich volledig sluiten. Zodra de deur van het slot wordt gehaald en open word gedaan (en daarna weer dicht) zal hij zich automatisch weer helemaal op slot draaien.

Bij dagstand sluit de deur ook maar zal na openen zichzelf niet weer automatisch afsluiten (op slot doen).

De standen zijn te activeren door 1x lang en 2x kort op de afstandsbediening te drukken.

"Hoor wie klopt daar kinderen?"

Leuke extra feature van dit slot is de klopstand. Indien deze geactiveerd is (switch 2 op stand 1 en 1x lang en 3x kort op de afstandsbediening) zal na 3x kloppen/bonzen de deur automatisch openen. Dit kan alleen als de deur niet volledig op slot is. Uit veiligheidsredenen zal deze stand automatisch na 5 uur uitgezet worden. Je kunt trouwens via de ingebouwde led zien (knippert oranje) dat deze stand geactiveerd is. Handige stand als je kinderen buiten aan het spelen zijn en naar binnen moeten zonder een sleutel.

 

Klopstand:

"Help batterij leeg"

Geen zorgen als de batterijen leeg zijn, je kan de deur altijd handmatig openen met de bijgeleverde sleutels. Aan de binnenkant van de deur kun je de deur ook nog handmatig opendraaien.
De sleutel zit overigens in de afstandbediening en er word 1 losse sleutel bijgeleverd (dus zonder afstandsbediening).

Beveiligingsknop voor handmatig bedienen

 

Video werking:

Koppeling domotica:

Momenteel kan het slot alleen aan de HomeWizard gekoppeld worden. Dit kun je doen door de toevoegen procedure van de HomeWizard op te starten en met de afstandsbedieninghet slot in de leerstand te zetten. Toevoegen ging zonder problemen.

Hierna kun je het slot ook bedienen via de HomeWizard. Hierbij moet ik wel opmerken dat dit het systeem minder veilig maakt omdat er geen speciale beveiliging (code/wachtwoord) in de HomeWizard APP zit. Dus met een smartphone zonder beveiligingscode kan iemand zo je deur openen. HomeWizard zou eigenlijk hier een extra code op moeten zetten.
Er moet wel opgemerkt worden dat de ondersteuning van de Invited Smart Lock nog in beta fase zit. Hierdoor kan het allemaal weleens niet zo lekker werken.

" 's Avonds altijd je deur automatisch op slot"

Wat een groot voordeel met de koppeling met de HomeWizard is dat je natuurlijk scenes kan maken. Zo kun je bv automatisch 's nachts de deur op slot laten doen.

Zie onderstaande schermen voor de mogelijkheden.

Toevoegen slot:

Schermen slot:

Timer aanmaken:

Conclusie:

Goed over nagedacht en degelijk slim slot. Installatie gaat gemakkelijk en is door iedereen uit te voeren. Minpunten zijn er eigenlijk niet zoveel. Het is vooral even wennen dat je geen sleutel meer gebruikt en dat je deur vanzelf openspringt. Automatisch laten sluiten is natuurlijk top, want dit vergat ik nogal weleens. De koppeling met HomeWizard moet nog wel gefinetuned worden.

Eenvoudige te installeren
Werkt ook gewoon zonder smartphone (zelfs zonder afstandsbediening)
Beveiliging goed geregeld
Klopstand is een handige feature

Maakt behoorlijk wat geluid
Alleen nog te koppelen met de HomeWizard

Overige vragen welke ik aan Invited gesteld heb:

Gaan jullie nog koppelingen maken met andere systemen?
Wij zijn inderdaad de mogelijkheden aan het bekijken voor het koppelen met andere systemen.

Welke protocol wordt gebruikt voor de communicatie met de homewizard? (866mhz?)
868mhz

Werken jullie aan/komt er een (publieke) API?
Ja, maar geen publieke

Zijn er nog extra cilinders bij te bestellen? (en wat kosten deze?)
Ja, dit is los bij te bestellen. Kosten hiervoor zijn €50 incl. BTW


ps: op de doos staat de handelsnaam loxx. Dit is de oude naam nieuwe naam is Invited Smart Lock.

;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Slimme sloten
Hoi! Google en de EU vinden dat ik moet aangeven dat ik Cookies gebruik. Wij gaan ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier onze privacyverklaring.