Onze sponsor:

Review:

01 november 2019 | Niels Laan | Eco-DIM, Inbouwdimmers

Eco-DIM. 07

De domotica markt wordt steeds groter dus meer fabrikanten die eerst geen smart producten maakten, komen ook met slimme producten op de markt. Zo ook is Eco-DIM nu gekomen met een slimme dimmer.
Wij gaan hem weer voorzien van een review.

Met deze Eco-DIM. 07 kun je op afstand een lamp dimmen of hem aan- of uitzetten. Hier is niet zoveel nieuws aan want, zoals je op onze website kunt lezen, zijn er een hoop andere merken waarmee de mogelijk is. Maar deze dimmer heeft een paar unieke features. Zo werkt hij namelijk met zowel de Z-Wave Plus als de Zigbee protocol. Door deze combo zullen de meeste controllers wel werken. Ander voordeel is dat hij meteen meer toekomstbestendig is omdat wisselen van controller een stuk gemakkelijker gaat.

Zoals je misschien wel weet werken de meeste slimme dimmers met een pulsschakelaar welke je ingedrukt moet houden om te dimmen. Met de ECO-Dim kun een draaiknop gebruiken. Eerlijk gezegd werkt dit toch wel wat fijner en sneller. Uiteraard kun je ook de knop indrukken om hem aan- of uitzetten.

Je bouwt deze module achter je bestaande schakelmateriaal in. Hierdoor is hij uit het zicht en zie je dus niet dat je lamp slim is. De volgende afdekramen worden ondersteund:

  • Berker by Hager
  • Busch-Jaeger
  • Gira
  • JUNG
  • Merten by Schneider
  • Niko
  • PEHA

Wat je nog weleens ziet bij bv een Fibaro dimmer is dat de inbouwdoos een bepaalde diepte moet hebben anders past hij er niet in. Dit is bij deze module niet het geval. Hij is zelfs maar 33mm diep hierdoor past hij gemakkelijk in een 40mm diepe doos.


(inbouwdiepte tov 40mm doos)

Ander voordeel van deze dimmer is dat je geen slimme lamp nodig hebt. Een normale LED of gloeilamp voldoen ook. Let er wel op dat deze dimbaar is. Er kan een LED lamp van maximaal 200W  op aangesloten worden. In het geval van een gloeilamp maximaal 300W. Dit zal in de meeste situaties ruim voldoende zijn.

Het aansluiten van deze dimmer is niet ingewikkeld omdat hij gebruik maakt van een 2 draden systeem. Hierdoor is er geen blauwe (NUL) draad nodig. Deze is namelijk vaak niet aanwezig in Nederlandse inbouwdozen. Er wordt een duidelijk schema bijgeleverd. Je kunt dit dus bijna niet verprutsen.

Wat krijg je:

- Dimmer
- Handleiding
- Schroefjes om knop vast te zetten
- Opvulring
- Frame
- Knop voor in frame

Uiterlijk:

Grootte:

Wij zullen deze dimmer gaan installeren op de volgende controllers:

Z-Wave:
Homey by Athom
Zipato Zipatile
Fibaro Homecenter 2
Vera Plus
Domoticz (ism de Aeon Labs USB Z-Wave stick)
Home Asssitant (ism de Aeon Labs USB Z-Wave stick)

Zigbee:
- Ikea Trådfri
- Philips HUE
- Trust Z1 Zigbee control station

Dit product is te koop voor:


€ 140
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Inbouwdimmers
Hoi! Google en de EU vinden dat ik moet aangeven dat ik Cookies gebruik. Wij gaan ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier onze privacyverklaring.