Onze sponsor:
31 augustus 2015 | Niels Laan | Nest, Beveiligingscamera's

Review: Nest Cam

Nest is bezig haar productenlijn verder uit te breiden met nieuwe producten. Zo is er enige tijd geleden de Nest Cam uitgekomen. Dit is, net zoals andere producten van Nest, een slim product. Het is dus niet zomaar weer een 13 in een dozijn camera.
Of deze camera echt uniek is? Lees snel verder:

Het unieke aan deze camera is dat je hem kan koppelen aan andere Nest producten. Zo weet bv de Nest thermostaat dat je thuis bent als de camera beweging detecteert. Maar hij kan ook gekoppeld worden aan de Nest rookmelder. Stel dat er brand is in je huis dan legt hij automatisch alles vast.

De camera heeft een luidspreker en microfoon. Dus je kunt horen wat er gebeurd en eventueel dus ook terug praten. Handig voor als je hem als babyfoon wilt gebruiken. Hij werkt via je WIFI verbinding (2,4 en 5 Ghz).

Hij is te koop voor € 199,00.

De Nest Cam kan alleen binnen gebruikt worden.

"130° aan beeld"

De camera heeft een groothoeklens van 130 graden. Hierdoor kun je veel meer zien dan een normale camera.

Deze lens heeft de camera ook wel nodig omdat er geen mogelijkheid is om de camera te draaien. Dit moet je met de hand doen. Je kunt hem trouwens bijna alle kanten opdraaien, zodat je de juist stand krijgt.

Om 's nachts ook goed te kunnen zien is er een nachtzicht stand. Deze stand doet goed zijn werk, zeker als ik dit vergelijk met mijn Foscam camera. Het beeld is helder en blijft ook redelijk scherp. Er worden 8 infrarood-led lampen met hoog vermogen (850 nm) en een infraroodfilter voor gebruikt.

Video voorbeelden:

"Haarscherp beeld"

Dat een camera 1080p ondersteund is niet meer zo bijzonder. Tegenwoordig ondersteund bijna elke goedkope camera wel deze hoge resolutie. Het probleem is vaak dat het beeld niet heel erg scherp is, waardoor je aan de hoge resolutie eigenlijk nog niks hebt. Bij de Nest vond ik het beeld erg scherp en was het contrast ook goed.

"Vastmaken op verschillende manieren"

De manier waarop je de camera kunt vastmaken is leuk bedacht. Er zit namelijk een magneet in de voet. Dus op een ondergrond van metaal vastmaken kan zonder schroeven/spijkers/lijm.

Hij kan natuurlijk ook gewoon met schroeven vast gezet worden.

Als je de camera nog niet aangesloten hebt, is hij mooi elegant maar zodra je de bijgeleverde USB kabel (voor de voeding) aangesloten hebt, ziet het geheel er iets minder mooi uit. De mini usb aansluiting gaat er ook zeer lastig in en moet een beetje om de camera heen aangesloten worden (als je de camera aan de muur hebt hangen). Hier had Nest wel iets beter over na kunnen denken.

Nest Aware

Bij de Nest Cam kun je Nest Aware nemen, hierdoor worden de videobeelden opgeslagen op de server van Nest. Het voordeel hiervan is dat je terug kunt kijken wat er gebeurd is. Afhankelijk van het abonnement wat je neemt worden er tot 10 dagen of 30 dagen opgeslagen. De oudste beelden worden automatisch weer verwijderd. Hier heb je dus geen omkijken naar.

De abonnementen zitten als volgt in elkaar:

10 dagen
€ 10,- p/mnd of €100 p/jaar

20 dagen
€ 30,- p/mnd of €300 p/jaar

Persoonlijk ben ik niet zo kapot van het opslaan van privé video's in een online omgeving. Maar Nest beweert een zeer goede beveiliging te hebben en de communicatie tussen de camera en de server verloopt versleuteld. Een voordeel is natuurlijk wel dat je er geen omkijken naar hebt.

De beelden kunnen bekeken worden via een tijdlijn. Hierbij zijn bewegingen gemarkeerd. Het is trouwens zo dat de opgeslagen beelden iets achterlopen op de live beelden. Je kunt dus iets niet direct terug kijken.

Je kunt beelden opslaan door een selectie te maken. Deze opgeslagen beelden kun je weer delen via social media en op je computer opslaan. Er kan tevens een time-lapse gemaakt worden van de dag.

Zonder de Nest Aware kunnen er geen beelden opgeslagen worden en krijg je geen historie. Er is ook geen andere mogelijkheid om beelden op te slaan. Zoals je bv wel ziet bij andere camera met ftp/geheugenkaart.

Een andere mooie optie als je Nest Aware hebt is dat je activiteitszones kunt aangeven. Hiermee kun je gebieden markeren welke je belangrijk vind om meldingen van te krijgen.

 

Het lampje

De Nest Cam heeft een klein ledlampje boven de lens zitten. Hiermee worden de verschillende statussen aangegeven. Handig bedacht.


Blauw knipperen betekent dat iemand door de luidspreker praat. Je hoort een kort geluidssignaal voor en nadat iemand iets zegt.


De nest is ingeschakeld.


Groen knipperen betekent dat er iemand meekijkt.

APP:

Als je al een product van Nest hebt kun je dezelfde APP gebruiken om de camera te bekijken. Dit scheelt weer in het opstarten van een extra APP.

 

Web Interface

Je kunt de camera ook gewoon via de browser benaderen. Je krijgt dan als extra (t.o.v.) de APP dat je een tijdlijn krijgt waarin je de opgenomen beelden kunt terug kijken.

Wat krijg je:

- Nest Cam
- Standaard
- Stroomadapter met 3 meter USB kabel
- Montagesteun
- Schroeven
- Startershandleiding (Nederlands)
- Introductiegids

 

Technische specificaties:

- Camera: 3MP met 8x digitale zoom
- Video: H.264-codering, tot 1080p (1920 x 1080) bij 30 frames/sec
- Afmetingen: Gewicht: 203 g, Hoogte: 11,4 cm, Breedte: 7,3 cm, Diepte: 7,3 cm
- Draadloos: 802.11 a/b/g/n bij 2,4 GHz, 5 GHz

 

Uitpakken:

Wat opvalt bij het uitpakken is dat alles zeer netjes verpakt is. De camera is ook behoorlijk klein en door de magneet in de voet voelt het geheel ook stevig aan.

Installeren:

Onderstaande installatie is het stappenplan als je al een NEST account hebt.

Installatie is dus heel simpel, en kan door iedereen gedaan worden. Je hebt eigenlijk alleen de APP nodig en je WIFI wachtwoord.

Conclusie:

Deze Nest Cam geeft een prima beeld en de verschillende opties zijn goed uitgewerkt. Hij is ook zeer klein. Door de verschillende bevestigingsmanier kun je hem bijna overal bevestigen. De koppeling met de andere Nest producten maken deze camera onderscheidend van andere camera's. Minpunt vind ik de abonnementskosten. Eigenlijk heb je deze wel nodig om goed gebruik te kunnen maken van deze camera. Dat is jammer, omdat het een van de betere camera's is die ik in mijn hadden heb gehad.

Koppeling met andere Nest producten
Zeer kleine camera
Verschillende manier om hem te bevestigen
Beeldkwaliteit goed
Grote kijkhoek (130 graden)

Om beelden op te slaan en terug te kijken heb je een abonnement nodig (Nest Aware)
Beelden worden in de cloud opgeslagen
USB kabel aansluiting
Nest bedankt voor het beschikbaar stellen.

Deze review is gebaseerd op software versie: 174-540000

Dit product is te koop voor:


199
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Beveiligingscamera's
Hoi! Google en de EU vinden dat ik moet aangeven dat ik Cookies gebruik. Wij gaan ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier onze privacyverklaring.