Onze sponsor:

Review:

02 januari 2020 | Niels Laan | Qubino, Inbouwdimmers

Qubino Mini Dimmer

Het is een tijd geleden dat we een review van een Qubino product hebben gemaakt. Het wordt dus weer tijd voor eentje. Deze keer van de Qubino Mini dimmer.
Zal hij echt mini zijn? Lees snel verder.

Je kunt op verschillende manieren een lamp slim maken en hem op afstand aan of uit zetten. Zo heb je de slimme lampen zoals Philips Hue, Ikea of van Aeolabs. Je vervangt hierbij je oude 'domme' lamp om hem slim te krijgen. Nadeel van deze manier is dat: als je de lamp uit zet met de wandschakelaar hij hierna niet meer te bedienen is via de APP of gateway. Dat is natuurlijk niet zoals wij het willen.

Een mooiere oplossing komt in de vorm van de Qubino Mini Dimmer. Deze dimmer bouw je achter je bestaande wandschakelaar in. Hierdoor kun je je gewone wandschakelaar blijven gebruiken. Ander voordeel is dat hij uit het zicht is. Je ziet dus niet dat hij slim is. En nog een groot voordeel is dat je je bestaande lamp kunt gebruiken.

Over lampen gesproken het maximale aan te sluiten vermogen is bij een halogeenlamp (tot 200W), gloeilamp (tot 200W), LED (150W) of een LED strip (150W). Volgens Qubino is er geen minimale wattage. Hierdoor zouden er dus geen flikkeringen moeten optreden bij een laag wattage. Bij een andere fabrikant moeten je vaak een extra bypass filter kopen om dit te ondervangen.

Klein, kleiner, kleinst

Wat deze dimmer uniek maakt is dat hij super klein is. Zo'n kleine inbouwmodule heb ik nog nooit gezien. Hij is maar 38x33,5x15,5mm en dat is in vergelijking met de concurrentie echt super klein. Het inbouwen wordt hierdoor een stuk gemakkelijker omdat je wat meer bewegingsruimte hebt.

Aan de voorkant zit een LEDje ingebouwd zodat je kunt zien of het toevoegen is gelukt. 

Geen extra draadje nodig

De meeste inbouwdimmers werken via een 3 draads systeem. Hierbij is een extra blauwe draad (N) nodig om hem aan te sluiten. Deze is vaak niet aanwezig in Nederlandse inbouwdozen. De Qubino variant kan gelukkig ook met 2 draden werken. Dit scheelt dus weer extra draden trekken.

Aardig om nog te melden is dat het standby verbruik van deze dimmer maar 0,4W is. Wat neerkomt op zo'n 80 cent aan stroom per jaar.

Hij is niet de allergoedkoopste met zijn € 64,95 en je kunt hem kopen via onze partner.

Wat krijg je:

- Dimmer
- Handleiding

Technische specificaties:

Stroom aansluiting: 110 - 240 VAC ±10% 50/60Hz*, (24-30VDC**) 
Rated load: 0,85A / 240VAC 
Maximale output (resistive load): 200W (240VAC) 
Nauwkeurigheid stroommeting: +/-2W < 5%, 3W <2% 
Werk temperatuur: -10 ~ +40°C (14 ~ 104°F) 
Z-Wave bereik:  tot 30 m
Afmetingen:  38x33,5x15,5mm (BxHxD) 
Standby verbruik: 0,4W 
Schakelaar: MOSFET (Trailing edge) 
Z-Wave Repeater:  Ja

Uiterlijk:

Grootte:

Wij zullen deze dimmer gaan installeren op de volgende controllers:

Homey by Athom
Zipato Zipatile
Fibaro Homecenter 2
Vera Plus
Domoticz (ism de Aeon Labs USB Z-Wave stick)
Home Asssitant (ism de Aeon Labs USB Z-Wave stick)

Dit product is te koop voor:


€ 65
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Inbouwdimmers