Onze sponsor:

Review:

11 november 2017 | Niels Laan | Zipato

Zipato Carbon Monoxide Sensor

Vandaag een review van de Zipato Carbon Monoxide Sensor welke via Z-Wave Plus en Zigbee werkt. We gaan de Z-Wave Plus versie nader bekijken.

Deze sensor is speciaal gemaakt om koolmonoxide te detecteren. Koolmonoxide is geurloos en je kunt het niet zien. Maar staat wel in de top van meest dodelijke oorzaken in huis. Veilig gevoel om deze sensor in je huis te hebben. Het beste kun je hem installeren bij apparatuur die gas verbruiken zoals je CV-ketel.

Er zijn nog niet zoveel Z-Wave Plus Koolmonoxide sensoren op de markt. Goed om te zien dat Zipato hier ingedoken is. Hij is maar 54x54x45 mm groot en heeft de openingen aan de zijkanten zitten voor de detectie. Je kunt hem bevestigen met de bijgeleverde schroeven of met de dubbelzijdige sticker die er standaard bij zit. Aan de onderkant zit een voetje die je eerst aan het plafond kunt bevestigen, waarna je de sensor erin kunt klikken. Aan de bovenkant zit de sirene.

Het toevoegen gaat door het bijgeleverde pinnetje, wat je eigenlijk niet verwacht omdat er ook een knop aan de voorkant zit. Deze knop kun je gebruiken om te testen. Zipato beveelt aan om dit elke week te doen. Er zit overigens ook een LED aan de voorkant welke rood oplicht als alles oké is. Als de batterij bijna leeg is zal hij rood gaan knipperen en zal hij een piep geven om de 40 sec. Als het alarm af gaat zal hij snel rood knipperen en geeft een harde piep toon (85db).

Hij wordt van stroom voorzien via een CR123A batterij, wat vrij standaard is voor sensoren.

"De juiste certificering"
Deze sensor heeft een EN 14604 certificering. Dit is een keurmerk voor rookmelders. Deze EN 14604 certificering houdt in dat hij voldoet aan kwaliteitseisen ten aanzien van productinformatie, het juiste functioneren, onderhoud, duurzaamheid en milieuaspecten. Bij sommige verzekeraars is dit een voorwaarde.

Hij is te koop voor € 39,00 via onze partner. Dit maakt hem zeer gunstig geprijsd t.o.v. zijn concurrenten.

Wat krijg je:

- Koolmonoxide melder
- Handleiding
- 3M Sticker
- 2 schroeven en pluggen
- 1x CR123A batterij

 

Specificaties:

Verbruik bij alarm: 60 mA
Stand-by verbruik: 20 uA
Protocol: Z-Wave Plus (Sigma 500)
Afmetingen: 54x54x45 mm
Gewicht: 131g
Alarm geluidsnivo: 85Db

Grootte:

LED/Alarm

Aan de voorkant van de sensor zit een kleine LED die kan oplichten, daarnaast is er een signaal/alarm welke 85dB aan herrie geeft.

De statussen worden op de volgende wijze getoond:

Status LED Geluid/sirene
Normaal LED knippert elke 53 sec Geen
Aan het testen LED knippert snel Snelle piep
Alarm LED knippert snel Snelle piep
Mute mode LED knippert elke 10 sec Geen
Lage stroom LED knippert elke 40 sec Piep om de 40 sec
Fout LED knippert elke 40 sec Piep om de 40 sec

Concurrentie:

- Fibaro CO melder
- Nest protect

Veelgestelde vragen:


Is het mogelijk om meerdere melders aan elkaar te koppelen (zodat als er 1 af gaat ze allemaal af gaan)?

Nee, dit is niet mogelijk. Je kunt natuurlijk wel via de controller een extra alarm laten af gaan (als je een sirene gekoppeld hebt).

Het toevoegen lukt niet.
Zorg dat de sensor altijd zeer dicht (min 50 cm) bij de controller is.

Wat is het volumeniveau van deze CO-melder?

Hij kan 85dB geven.

Ondersteunt hij de Z-Wave Plus protocol?

Ja, hij heeft een Sigma 500 chip in gebouwd. Hierdoor krijg je o.a. een beter bereik, sneller reactie tijd en beter batterijverbruik.

Waar moet hij opgehangen worden?

Het best kun je hem op +/- 1.5 meter boven de grond plaatsen. Ze maar de hoogte tussen heupen en schouders. Koolmonoxide is bijna even zwaar als lucht en zal dus snel met de luchtstroom in je huis worden meegenomen. Het zal dus niet direct stijgen of dalen. Zorg altijd voor een plek welke niet te vochtig is of waar veel stof is.

Installatie:

We gaan hem toevoegen aan de volgende controllers:

- ZipaTile
- Homey
- Fibaro Home Center 2
- Vera Plus

;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels
Hoi! Google en de EU vinden dat ik moet aangeven dat ik Cookies gebruik. Wij gaan ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier onze privacyverklaring.