Onze sponsor:
19 maart 2015 | Niels Laan | Zipato, Smart Home Hubs

Review: ZipaMini

Eindelijk een nieuwe controller van Zipato: de ZipaMini. 


Zoals de naam al doet vermoeden is dit de mini versie van de Zipabox. Dit is deels waar. Het is eigenlijk een z-wave controller en een Android Tablet in één.

Op de box staan diversen apps geïnstalleerd. Zoals bv Youtube, Netflix, Google chrome, etc.
Google Play is standaard geïnstalleerd. Dus je kunt eigenlijk alle apps installeren die je wilt.

"Mooie aanvulling in je netwerk"

De box kun je tevens als 2e controller gebruiken in het Zipato netwerk. Momenteel is het nog niet mogelijk om de box in een cluster toe te voegen. Met deze optie kun je als het ware de 2 boxen samenvoegen. Handig om je z-wave netwerk uit te breiden.

Hij is te koop voor € 121,-

Wat krijg je:

- ZipaMini controller
- Handleiding (Engels)
- Afstandsbediening
- Adapter
- Audio/video kabel
- HDMI kabel

 

Specificaties:

- OS: Android 4.2.2
- CPU: Dual Core ARM Cortex A7 - Allwinner A20
- Geheugen: DDR3 - 512 MB
- HDMI: 1.4
- Poorten: Micro USB (1), Micro USB (2) host, AV en Audio out
- Card-slot: TF
- Netwerk: Ethernet port en WIFI 802.11 b/g/n

Afstandbediening:

Er wordt een simpele, maar toch handige afstandsbediening bijgeleverd. En hij maakt hele mooie klik geluiden :)

Uitpakken:

Grootte:

Uiterlijk:

Installatie:

De installatie is zeer gemakkelijk. Een kwestie van de stroom aansluiten, UTP kabel erin en via de HDMI kabel aansluiten op je tv. De installatie start dan vanzelf op.
Om de box echt in gebruik te nemen is het handig om via je PC een account aan te maken. Hiervoor ga je naar http://my.zipato.com en meld je aan als nieuwe gebruiker en volg de procedure.

Hierna kun je inloggen op het dashboard om modules toe te voegen en regels te maken (zie review Zipabox). Je krijgt dus gewoon een volwaardige Zipabox.

Overige mogelijkheden:

Er is een mogelijkheid om video's af te spelen. Ik heb wat testjes gedaan met wat video bestanden (MKV). Dit gaat op zich best aardig maar het afspelen van Full HD content gaat niet echt heel soepel. Naast dit viel het mij op dat er geen DTS geluid wordt doorgestuurd naar de versterker.
Youtube full HD video's gaven geen problemen. Netflix lukte ook, maar het is lastig te zien welke resolutie er word afgespeeld. Als volledige mediaspeler is hij eigenlijk niet snel genoeg, maar als je niet al te hoge eisen hebt is het prima te doen.

Daarnaast is het ook mogelijk om apps te installeren. Dit werkt allemaal zonder problemen.

 

Modules bedienen:

Je z-wave modules bedienen gaat via een iets aangepaste versie van de APP. Opzich een leuke optie maar dit werkt niet echt heel lekker met de afstandbediening. Momenteel draait de nieuwe APP nog niet op de box, maar hier word aan gewerkt. Het is overigens niet zo dat je perse de Zipato APP moet gebruiken, want je kunt ook prima ImperiHome gebruiken.

Schermen ZipaMini:

Conclusie:

Wil je beginnen met domotica en zoek je een mediaspeler? Dan is dit een zeer leuke optie. Voor het z-wave gedeelte is deze box al zeer interessant omdat de prijs zeer vriendelijk is. Je kunt alleen de box niet uitbreiden met externe modules, zoals bij zijn grote broer wel kan. Ik moet wel als kanttekening maken dat er geen integratie is tussen het z-wave gedeelte en de mediaspeler. Het is dus bv niet mogelijk om meldingen weer te geven als je film aan het kijken bent. Als mediaspeler vind ik hem zeer magertjes. Eigenlijk niet bruikbaar om Full HD af te spelen.

Prijs
Klein
Leuk optie als 2de controller

HD content afspelen gaat niet lekker
Geen DTS audio
Geen integratie tussen z-wave en speler
Zipato bedankt voor het beschikbaar stellen.
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Smart Home Hubs
Hoi! Google en de EU vinden dat ik moet aangeven dat ik Cookies gebruik. Wij gaan ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier onze privacyverklaring.