Onze sponsor:

Review: Zipato - MultiSensor Trio

Al een tijd in gebruik de Zipato - Multisensor - Trio, hoogste tijd voor een review. 
Het is een raam/deur-, licht- en temperatuursensor in één. Dit product is een re-branded Philio tech sensor met een Zipato sausje erover heen. 

Zoals al gezegd heeft deze sensor een raam/deur, licht- en temperatuursensor.
De raam/deursensor kun je gebruiken om te detecteren of een deur opengaat. Goed om je alarm systeem mee aan te vullen.
Met de lichtsensor kun je bij het openen van een deur (en een bepaalde lichtsterkte) een lamp laten aangaan. De temperatuurmeting zou bv in combinatie met je verwarming kunnen gebruiken. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat de meting bij een deur niet heel nauwkeurig kan/zal zijn.


Als je de sensor uit de verpakking haalt dan lijkt hij te beschikken over een bewegingssensor. Dit is niet het geval. Zipato gebruikt namelijk 1 body voor al hun sensoren. Er is bv ook een 4 in 1 versie, deze heeft wel een bewegingsmelder. Het raampje heeft overigens wel een functie want hier zit de lichtmeter achter verstopt.

"Verkeerd opplakken is geen probleem"

Hij werkt op 3V CR123AA batterijen, deze zitten ook in de Fibaro door/windows sensor. Je krijgt een set van 4 stickers om de sensor op te plakken. Een set om te proberen en de andere om hem definitief vast te maken. Dus mocht je de sensor een keer verkeerd opplakken, dan is dit geen probleem. Voor extra stevigheid kun je hem ook vast schroeven. Je kunt hem openmaken door het pinnetje aan de bovenkant in te drukken.
Hij is te koop voor €42,50 en de afmetingen zijn: 50 x 10 x 12 mm (magneet) 96 x 28 x 23 mm (sensor).

Wat krijg je:

- Sensor
- 2 handleidingen (Engels)
- 2 dunne stickers
- 2 dikke stickers

 

Technische specificaties:

- (1)Door/window, (2)temperature, (3)illumination 3in 1 sensor
- Z-wave 400/500 series chip
- 1500mA CR123A Lithium batterij (3,5 jaar levensduur batterij)
- Tamper protectie
- Batterij indicator
- Z-Wave V6.02/V6.51

 

Video Uitpakken:

Grootte:

Uiterlijk:

Installatie:

Het toevoegen van deze module gaat snel en goed. Wow, kwestie van toevoegen procedure opstarten en lipje, aan de achterkant, eruit halen. Hierna verwijdert en voegt de Zipabox automatisch de sensor toe. Nog nooit meegemaakt dat het zo snel gaat, de sensor hoeft ook niet dicht in de buurt van de box te zijn, maar dit is wel aan te bevelen.

Bij de sensor worden 2 soorten stickers geleverd, 1 dikke en 1 dunne variant. De dikke variant kun je gebruiken om de positie van de sensor te testen. Deze zorgt namelijk dat de tamper knop niet ingedrukt wordt. Als je de definitieve positie weet kun je de platte stickers gebruiken.

De sensor kun je overigens het beste aan de bovenkant of aan de kant waar de deurklink zit monteren. Zorg dat de afstand tussen de magneet en de sensor niet te groot wordt.

Video toevoegen:

Dashboard:

 

Device manager:

Configuratie:

Batterij interval

Aantal minuten dat de batterijstatus naar de controller wordt gestuurd.

Lux drempelwaarde


Drempelwaarde lux.

Temperatuur interval


Aantal minuten dat de temperatuur naar de controller word gestuurd.

Door/window sensor interval


Aantal minuten dat de status van de sensor naar de controller word gestuurd. Als de deur opengaat geeft hij dit uiteraard direct door.

Lux interval


Aantal minuten dat de lux naar de controller word gestuurd.

Modus

Functie switch


In de handleiding staat uitgebreid omschreven wat je met die bits kunt doen. Je kunt bv de gehele temperatuurmeting uitzetten.

Wektijd


Tijd dat de sensor "wakker word". Niet te laag zetten anders is de batterij zo leeg.

Fibaro versus Aeon Labs versus Zipato

Als je deze drie verschillende sensoren zo ziet liggen, op bovenstaande foto, zie je meteen dat de Fibaro variant het kleinste van de drie is.
Over de betrouwbaarheid kan ik nog niet zoveel zeggen, maar van de Fibaro heb ik nog nooit een valse melding gekregen, behalve als de batterij leeg is. Bij de Aeon Labs heb ik wel een paar keer een foute/geen melding gekregen. Zipato versie gaat tot op heden ook goed, maar deze heb ik nog maar kort in gebruik.

De Aeon Labs en Zipato versie zijn wel stukken zuiniger met hun batterijen dan de Fibaro variant.

De Zipato heeft als pluspunt zijn lichtmeter en de standaard temperatuurmeting. Bij Fibaro moet je de temperatuurmeting er extra bij kopen.
Toevoegen gaat met de Aeon labs en Zipato zeer goed, dit is bij de Fibaro altijd zeer lastig.

Qua prijs liggen de sensoren niet zover uit elkaar. De Aeon Labs is de duurste van de drie (€59,95) en de Zipato de goedkoopste (€42,50).

Het is lastig om een winnaar uit te roepen. Fibaro wint het zeker wat betreft de looks, qua opties en prijs wint de Zipato. Batterijverbruik zijn zowel de Aeon Labs als de Zipato de winnaar.

Ga je meer voor het uiterlijk dan zou ik de Fibaro aanschaffen, vind je dit minder belangrijk: dan de Zipato.

In het bovenstaande rijtje hoort natuurlijk ook nog de Recessed Sensor van Aeon Labs. Deze is mooi verborgen, maar mist de extra opties en kan niet altijd goed ingebouwd worden.

Enkele regels:

Status sensor open of dicht 
> Als sensor open > Keuken lamp aan 
> Anders keuken lamp uit


Lux => 10
> Keuken aan

 Bij temperatuur verandering
> Bij temperatuur 10 graden > Keuken AAN
> Bij temperatuur hoger dan 25 > Keuken AAN

 

Opties:

Meter:

Sensor:

Conclusie:

Prima sensor. Hij had van mij wel wat kleiner gemogen, maar waarschijnlijk was de prijs dan ook iets hoger. Mooi dat er standaard temperatuur- en lux-meting is ingebouwd.

Prijs
Standaard licht- en temperatuursensor
Toevoegen gaat snel en goed

Formaat
Geen z-wave +
Zipato bedankt voor het beschikbaar stellen.

Dit product is te koop voor:


43
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Bewegingsensoren
Hoi! Google en de EU vinden dat ik moet aangeven dat ik Cookies gebruik. Wij gaan ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier onze privacyverklaring.