Onze sponsor:

Review:

28 januari 2015 | Niels Laan | Zipato, Smart Home Hubs, Zipato

Zipabox

De Zipato controller word gemaakt door Tri Plus Grupa, gevestigd in Kroatië. In 2010 zijn ze begonnen met domotica. De Zipabox is sinds 2013 leverbaar in Nederland.

De box heeft een gebruiksvriendelijke interface waardoor de beginnende gebruiker er ook goed mee uit de voeten kan. Je hoeft in principe geen programmeer kennis te hebben. Maar enige vaardigheid is wel erg handig als je wat complexere regels gaat maken.

Het mooie van de controller van Zipato is dat je er gemakkelijk verschillende modules aan kunt koppelen. Hierdoor kun je naast het standaard Z-wave ook andere protocollen gebruiken. Je kunt bv de 433Mhz protocol gebruiken welke o.a. door Klik Aan Klik Uit wordt gebruikt. Hierbij moet wel gezegd worden dat Z-wave de meest stabiele variant is. Maar dit ligt meer aan de protocol dan aan de Zipabox. 

"Super kleine controller"

De controller is slechts 86 x 86 x 48mm. Je kunt hem gemakkelijk op een DIN rail monteren in je meterkast. Het geheel voelt wat plastic aan, maar wat maakt het uit, aangezien hij toch niet in het zicht hangt. Ik heb hem zelf in mijn meterkast hangen.

Wat krijg je:

- Zipabox
- UTP Kabel 
- Stroomadapter
Handleiding (niet heel uitgebreid en Engelstalig)

De Zipabox is vanaf € 199,- verkrijgbaar.

"Gemakkelijk uit te breiden met verschillende modules"

Modules:

Aan de Zipabox kun je verschillende modules koppelen. De volgende modules zijn beschikbaar:

 

RF 433 Mhz module

Hiermee kun je bv klik aan klik uit (KaKu) modules aan de zipabox koppelen. Daarnaast is er een hele lijst van modules welke op 433Mhz werken welke ook ondersteund worden.

Backup/power module

Als je deze module aan je Zipabox koppelt krijg je een backup batterij en een USB port waar je een GSM Modem kunt inprikken. Mocht de stroom uitvallen dan blijft je box gewoon werken. Daarnaast is er een mogelijkheid om een externe sirene aan te sluiten.

Zigbee module

Hiermee krijg je ondersteuning van het Zigbee protocol. Hue van Philips wordt helaas niet ondersteund!

Enocean module

Ondersteuning voor Enocean protocol. Het mooie van Enocean producten is dat ze zonder batterij werken.

P1 module

Met deze module kun je stroomverbruik meten door bv je P1 poort van je slimme meter. 

Power module

Met deze module kun je stroomverbruik meten doormiddel van klemmen. 


KNX module
Ondersteuning voor het KNX protocol.

Security module
Met deze module kun je bedraden sensoren aansluiting. Je zou dus je bestaande alarm hiermee kunnen koppelen aan je zipabox.

Ondersteuning modules:

Zipato ondersteunt flink wat modules en de ondersteuning wordt ook elke week uitgebreid. Helaas is er geen duidelijk lijst welke modules wel en niet werken. Zipato is hier wel mee bezig maar helaas na 2 jaar is er nog geen lijst.

Cloud

Een groot verschil met andere controllers is dat het geheel in de cloud draait bij Amazone. Dit kan wel eens vervelend zijn want als de Zipato server eruit ligt dan kun je niet inloggen op het dashboard en niet bij de rule creator. Je modules kun je wel gewoon blijven bedienen en je regels blijven ook gewoon draaien. 

Iets anders waar je rekening mee moet houden is dat alle wijzigingen die je maakt ook weer gesynchroniseerd moet worden met de Zipato server. Verderop in dit artikel hier meer over. 

Voordelen zijn dat sommige updates geen nieuwe firmware vereisen en dat de controller minder zware hardware nodig heeft waardoor hij goedkoper kan zijn.

Het gebeurt helaas nog weleens dat de server van Zipato eruit ligt. De laatste paar maanden is de stabiliteit gelukkig weer oké. Daarnaast is de App geupdate zodat je ook lokaal kunt verbinden. Waardoor je de online omgeving niet meer nodig hebt. 

Installatie

Installeren van de controller is vrij gemakkelijk. Draai de antenne in Zipabox, sluit de stroom adapter aan, en plug er een UTP kabel in. Ik zou de bijgeleverde UTP kabel niet gebruiken maar een andere. Ik lees nog weleens dat deze niet goed werkt door breuken. Na het opstarten kun je via je browser aanmelden en inloggen. Nadat je bent ingelogd kom je op het dashboard gedeelte.

"Installatie is appeltje eitje"

Dit product is te koop voor:


€ 199
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Smart Home Hubs
Hoi! Google en de EU vinden dat ik moet aangeven dat ik Cookies gebruik. Wij gaan ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier onze privacyverklaring.