Onze sponsor:

Battle:

21 december 2017 | Niels Laan | Aeotec, Fibaro, Everspring, ...

Tussenstekkers/Wall Plugs

Het wordt weer eens tijd voor een nieuwe battle. Dit keer tussen maar liefst 5 Z-Wave tussenstekkers.
Lees snel verder wie er gaat winnen.

Een tussenstekker is een schakelaar welke je bv tussen je wandcontactdoos en een staande lamp kunt zetten. Op deze manier kun je op afstand via je domotica controller de lamp aan- of uitzetten. Tegenwoordig hebben veel tussenstekkers ook een ingebouwde stroommeting. Deze kun je handig gebruiken om te meten wat een apparaat verbruikt. Je zo dus voorbeeld kunnen kijken wat je wasmachine verbruikt als hij draait en wanneer hij klaar is. Als hij klaar is kun je een berichtje sturen naar je telefoon, dan vergeet je in ieder geval nooit om de was op te hangen. Ik gebruik een tussen stekker ook bij mijn computer. Op deze manier weet ik dat hij aanstaat en dus niet zomaar de stroom eraf moet gooien. Ik hen tevens bij het aanzetten van de computer dat dan automatisch de stroom op de monitor en speaker gezet worden. Hierdoor staan er nooit onnodige apparaten aan. Dus een slimme inzet van een stekker kan je ook nog geld opleveren.

Het totaal verbruik kun je vaak ook in zien zodat je een goed inzicht krijgt in je verbruik. Sommige tussenstekkers hebben zelfs een LED om dit aan te geven.

Ik zet de volgende Z-Wave Wall Plugs op rij:

Fibaro Wall Plug
Neo Coolcam - Power plug
Aeon Labs - Smart switch 6
Everspring - AN-181-2
NODon - Micro Smart Plug

Tijd voor een overzichtje van de verschillende mogelijkheden:

  Grootte (LxBxD) Prijs Maximaal vermogen (W) LED Z-Wave Plus Meting totaal verbruik Meting huidige verbruik Extra's HC2 Homey Vera ZipaTile
Fibaro 43x43x65 64,95 3000 Ring Ja Ja Ja Veel instelmogelijkheden Ja, met template Ja, met template Ja Ja
Neo Coolcam 43x43x65 40,00 2500 Knopje Ja Ja Ja nvt Ja Ja, met template Ja Ja
Aeon Labs 60x60x65 59,95 3000 Ring Ja Ja Ja USB oplader Ja Ja, met template Ja Ja
Everspring 52x52x76 52,50 2500 Knopje Ja Ja Ja nvt Ja Ja, met template Ja Ja
NODon 41x41x73 47,50 1500 Knopje Ja Ja Ja nvt Ja Ja, met template Ja Nee

 

De verschillen zijn niet zo groot tussen de bovenstaande stekkers. De Aeon Labs en Fibaro hebben beide een vermogen van 3.000 W. Nu moet over het algemeen worden gesteld dat 2.000W voldoende moet zijn. Maar als je bv je wasmachine aansluit kun je zo richting de 3.000W gaan. Als we het toch over deze 2 tussenstekkers hebben dan onderscheiden zij zich ook door de LED ring. Hierop kan het vermogen worden weergegeven of ze kunnen worden gebruikt als nachtlampje. Bij de Aeon Labs kan bij sommige controllers ook de LED bediend worden via een regel. De NODon heeft het minste vermogen van 1.500W hier moet je dus rekening houden met wat je erin stopt. Overigens hebben alle plugs een beveiliging tegen overbelasting. Ze geven vaak een signaal naar de controller en schakelen de stroom uit.

Alle tussenstekkers geven inzicht in het huidige en totaal verbruik. De Aeon Labs en NEO Coolcam geven ook nog het Stroomverbruik (A) en Voltage weer (niet op de Vera). Qua grootte zijn de NEO Coolcam, Fibaro en NODon de kleinste en is de Aeon Labs de grootste.

Qua instellingen is Fibaro de meester. Er zit bv een instelling om het knopje aan de bovenkant onklaar te maken en je kunt de LED alle kleuren van de regenboog maken of juist wel of niet het energieverbruik laten zien.

De prijs is zeker niet onbelangrijk omdat je soms wel 10 pluggen nodig hebt in je huis. De NEO Coolcam is absoluut de goedkoopste met zijn €40 euro, de Fibaro de duurste met zijn €64,95. 

De ondersteuning op de verschillende controllers (Vera, Homey, ZipaTile en HC2) is over het algemeen op orde. Vaak missen de configuratie mogelijkheden (parameters), deze kun je alsnog met behulp van de handleiding zelf toevoegen. Behalve de NODon, die kreeg ik niet werkend op de ZipaTile.

Uiterlijke:

Fibaro Wall Plug

Neo Coolcam

Aeoc Smart Switch 6

Eversrping:

In de praktijk:

Alle 4 de pluggen heb ik al een tijdje in gebruik. Ze doen allemaal wat ze moeten doen en dat is de stroom wel of niet doorgeven. Met de Aeon Labs heb ik het meeste problemen met het bereik de NEO coolcam komt bij mij op de 3de plek. De Fibaro heb ik totaal geen problemen met de afstand naar de controller. Deze heeft ook een handige functie om te kijken of hij via een andere node gaat of rechtstreeks naar de controller.

Niet om de Aeon Labs versie nog meer te benadelen, maar deze heeft na het vaak erin en eruit doen van een stekker dat de aansluiting een beetje lam begint te worden. Ik lees dat meerdere gebruikers hier last van hebben. Bij de NEO Coolcam is het soms lastig om de plug uit het stopcontact te krijgen en hij zoemt af en toe, hier hebben de andere pluggen geen last van.

De winnaar:

Best wel lastig om een winnaar uit te roepen. Als we kijken naar de verschillende opties, formaat en vermogen dan is de Fibaro de winnaar maar deze is wel fors aan de prijs. Dus als je deze opties allemaal niet nodig hebt dan is de NEO Coolcam een goede keuze.

Succes met je keuze!

Dit product is te koop voor:


Fibaro Wall Plug
€ 65
Kopen
Neo Coolcam - Power plug
€ 46
Kopen
Neo Coolcam - Power plug
€ 21
Kopen
Aeotec - Smart switch 6
€ 50
Kopen
Everspring - Mini Plug
€ 53
Kopen
NodOn - Micro Smart Plug
€ 55
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels