Onze sponsor:

Guide

Meten waternivo met Z-Wave

Oplossing voor het meten van je waterniveau in je watertank, waterresevoir of regenton.

We waren op zoek naar een manier om het waterniveau van het waterreservoir te weten via een Smart Home controller (via Z-Wave). Of eigenlijk wilden we weten of het water bijna op was zodat we deze kunnen gaan bijvullen. Op het waterreservoir is namelijk een pomp aangesloten welke water geeft aan de planten in een kas. Als de pomp droog komt te staan kan hij stuk gaan, wat natuurlijk zonde is en bovendien drogen de planten dan uit.

De waterpomp is al gekoppeld met de Homey dus deze kan al op afstand aan- of uitgezet worden. Nu dus alleen nog een oplossing voor het waterniveau.

Simpele goedkope oplossing

Na wat google werk kwamen we diverse oplossingen tegen die met een heel veel gedoe het waterniveau konden meten. Dit vonden we wat te ingewikkeld en het moet toch slimmer een simpeler kunnen? Via AliExpress kwamen we een vlotter tegen welke via een maakcontact een verbinding open of dicht doet. Als er geen water is laat hij stroom door en als er wel water is niet. Dit leek ons een simpele oplossing.

Van deze vlotter zijn verschillende maten beschikbaar en je kunt hem kopen vanaf 2,50 via deze link.

Nu nog iets om aan deze vlotter te koppelen.

Hierbij kwamen we uit op een Neo Coolcam Watersensor welke via Z-Wave werkt. Deze heeft namelijk ook contactpunten die stroom doorlaten als deze in contact komen met water. Hierop kunnen we vrij gemakkelijk de draden aansluiten.

Stap 1:

Koop een Neo Coolcam watersensor.

Koop de Vloter.

Stap 2:

Voeg de Neo Coolcam sensor toe aan je controller en test of deze goed werkt.

Stap 3:

Zoek even uit wat de plus en min is op de Neo Coolcam sensor. Er zitten namelijk 3 contactpunten aan de onderkant en dit verschilt per type welke het zijn. Hier kun je achter komen door even met een multimeter door te meten of een draadje te maken die je op de 2 punten aansluit om te kijken of het alarm af gaat.

Stap 4:

Sluit de draden van de vlotter aan op de juiste contactpunten van de sensor.

Stap 5:

Installeer de vlotter en controller of hij werkt door het waternivo onder de vlotter te brengen.

Voorbeeld flow:

Als laatste maken we een flow die een notificatie stuurt als het alarm afgaat en zorgen we dat de pomp niet aangaat.

Video uitleg:

Perfecte oplossing:

Deze oplossing hebben we al een paar maanden draaien en het werkt perfect. Je kunt hem natuurlijk ook gebruiken om het niveau van je regenton te meten. Deze vlotter kan helemaal onder water dus een versie met een te korte stang is geen probleem mocht jouw waterresevoir hoger zijn. Let dan wel op dat de draden niet superlang zijn.

Als laatste willen we melden dat we een Neo Coolcam Watersensor gebruiken maar dit kan eigenlijk elke willekeurige watersensor (zoals een Zigbee variant) zijn. We hebben gekozen voor de Neo omdat deze veel configuratie mogelijkheden heeft.

Dit product is te koop voor:


Verschillende maten
€ 3
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Gerelateerde artikelen

Nog meer van:

Watersensoren