Onze sponsor:
12 december 2014 | Niels Laan | Homewizard, Homewizard

Review: Homewizard

Toevoegen van modules:

Bij de starter kit zitten 2 schakelaars/tussenstekkers, 1 thermometer en een afstandsbediening welke toegevoegd kunnen worden aan het systeem.

De modules maken gebruik van een unieke RF code om te communiceren. Er zijn zenders en ontvangers. Een ontvanger is bijvoorbeeld een schakelaar en zender is bijvoorbeeld een magneetcontact. De RF codes van een zender moeten worden geleerd door een ontvanger. Je kan de RF code door meerdere ontvangers laten leren. Dus je kunt meegeleverde afstandsbediening gebruiken maar ook de HomeWizard om te schakelen.

Een nadeel van dit systeem is dat er geen ontvangstbevestiging is, er is namelijk geen 2 weg communicatie zoals bij z-wave. HomeWizard heeft het systeem wel zo gemaakt dat de kans dat het signaal niet aankomt zeer klein is.
Helaas zijn er wel verhalen te vinden waar dit het geval is. Dit hangt uiteraard van vele factoren af (afstand, opstakels, hoeveelheid modules, etc). Dus het hoeft niet te zeggen dat jouw systeem hier last van gaat krijgen.

Daarnaast is het bereik van de modules wat beperkt. Er zijn wel repeaters die hulp kunnen bieden, en het centraler neerzetten van de HomeWizard helpt ook nog weleens.

Je mag officieel de modules niet te dicht naast elkaar zetten (50cm ruimte). Dit kan soms een probleem zijn als je bijvoorbeeld je stereo en TV wilt schakelen en ze op de zelfde plek staan.


Of dit echt een probleem is...lees snel verder.

Schakelaars/Tussenstekkers:

Ik ben begonnen met het leren van 1 tussenstekker/schakelaar. Er zit een aparte handleiding bij, maar je kunt beter de APP volgen.

Start de APP op en open het menu en ga naar "Nieuwe sensor". De APP vraagt dan wat je wilt toevoegen, in dit geval willen we een schakelaar toevoegen dus selecteren we deze.

Vervolgens vraagt de APP om een naam dus voeren we deze in. Stop nu de tussenstekker/schakelaar in het stopcontact en druk op de Learn knop (2 sec. ingedrukt houden). Druk dan in de APP op "genereer nieuwe code". De nieuwe code is nu toegevoegd en de module is klaar voor gebruik.

"Simpeler kan het niet"

Als je de schakelaar met de hand bediend dan zal deze status niet aan de HomeWizard worden gestuurd. Dit komt omdat de schakelaar alleen maar kan ontvangen. Dit is dus wel iets om rekening mee te houden, het kan dus voorkomen dat de status niet klopt.

Heb je de 2 schakelaars/tussenstekkers dicht naast elkaar gezet dan reageren ze beide erg slecht. HomeWizard raadt ook aan om de afstand altijd meer dan 50 cm. te houden.

Installatie schermen:

Uiterlijk

Temperatuursensor:

Het leren van de temperatuursensor gaat door de schroefjes aan de achterkant los te halen. Hierna moet je een kanaal kiezen (3 beschikbaar) en het plastic-lipje bij de batterij weg te halen.

Via de APP kun je hem daarna gemakkelijk toevoegen en hierna werkt hij meteen. De sensor geeft de temperatuur (1 cijfer achter de komma) en luchtvochtigheid aan, zowel op de display als in de HomeWizard.

Installatie schermen

Uiterlijk

Afstandsbediening:

Zoals gezegd kun je ook de afstandsbediening gebruiken om bv een schakelaar aan te zetten. Verwijder het plastic-lipje en volg de handleiding om de afstandsbediening aan de schakelaar te koppelen. Het is ook mogelijk om de afstandsbediening aan de HomeWizard te koppelen en een scene te starten.

Uiterlijk

Maximaal aantal modules:

Er kunnen aan de HomeWizard niet oneindig modules gekoppeld worden. Onderstaand een overzicht van de mogelijkheden:

 

40 Schakelaars/dimmers
20 Awareness sensoren (totaal van bewegingsmelders + magneetcontacten + deurbellen + rookmelders + schemersensors)
15 Somfy RTS ontvangers
10 IP camera's
5 Thermometers
5 Wattchers
1 HeatLink
1 EnergyLink
1 Windmeter
1 Regenmeter

Overige mogelijkheden:

Naast dit basispakket kan de HomeWizard uitgebreid worden met verschillende modules. Dit kunnen bijvoorbeeld deurcontacten, bewegingssensoren, stekkerdozen, etc, zijn. Daarnaast is er een Energy Link waar je energie-verbruik mee kunt zien via jouw P1 poort.
Er is ook een mogelijkheid om je verwarming te koppelen aan het systeem doormiddel van de Heatlink. Er is zelfs een mogelijkheid om je individuele thermostaatknoppen te regelen. Mooi dat dit allemaal kan.

;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels
Hoi! Google en de EU vinden dat ik moet aangeven dat ik Cookies gebruik. Wij gaan ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier onze privacyverklaring.