Review:
Aqara Presence Sensor FP2 - Een nieuwe revolutie?
We gaan naar de Aqara bewegingssensor FP2 kijken welke niet een normale sensor is.
We hebben weer een leuk speeltje binnen gekregen van Aqara; de Aqara Presence Sensor FP2, dit is een bewegingssensor, maar niet eentje zoals alle andere, hij heeft iets speciaals. We gaan hem natuurlijk weer uitgebreid bekijken.
Aqara is inmiddels een bekende fabrikant op onze website, we hebben al diverse producten voorzien van een review. Het is goed om te zien dat ze met nieuwe, innovatieve producten blijven komen. Bij sommige producten zijn ze zelfs al bezig met een 4de generatie. De producten variëren van een slimme deurbel, tussenstekkers, deurcontacten tot aan een motor om je gordijnen te openen/sluiten. Ze hebben dus alles in huis om je huis echt slim te maken. Bijna alle producten werken via de Zigbee protocol, waarbij je een hub nodig hebt om deze te kunnen bedienen, maar er zijn ook producten welke via WiFi werken. Deze hebben geen hub nodig en werken samen met het Apple Home Kit eco systeem, Alexa en Google Home. Zo ook deze bewegingssensor (deze werkt namelijk via WiFi).
Wat maakt dit product nou zo uniek?
Weer even terug naar deze bewegingssensor want wat maakt hem nu zo uniek? Hiervoor moeten we even terug naar het begin. Wat doet een bewegingssensor normaal gesproken? Een bewegingssensor (PIR (Passive Infrared) werkt door veranderingen in infraroodstraling te detecteren die worden uitgezonden door objecten in de omgeving. Hij meet de temperatuurverschillen tussen objecten (mensen/dieren) en hun achtergrond. Wanneer een object beweegt, veroorzaakt dit een verschil in temperatuur en activeert de sensor, die dan een elektrisch signaal genereert. Dit signaal wordt dan doorgestuurd naar bv een hub en hiervan uit kun je dan acties opstarten. Zoals het aanzetten van een lamp. Dus er moet altijd beweging zijn om een actie uit te voeren. Dit laatste is nog weleens een probleem, want als je op de bank zit tv te kijken beweeg je over het algemeen niet zoveel, hierdoor zou de PIR kunnen denken dat je er niet meer bent en de lamp ongewenst uit kunnen zetten.
Voor dit probleem is de FP2 gemaakt. Deze maakt namelijk gebruik van mmWave om mensen dit detecteren. Dit werkt op deze manier:
-
Uitgezonden MMWave-signaal: De FP2 sensor zendt continu MMWave-signalen uit in de omgeving.
-
Reflectie van signalen: Wanneer een object of een persoon zich in het bereik van de sensor beweegt, weerkaatst het de MMWave-signalen terug naar de sensor. Het oppervlak van het bewegende object verstoort het uitgezonden signaal en veroorzaakt een verandering in de fase, frequentie en amplitude van de gereflecteerde signalen. Dit kunnen zelfs zeer kleine bewegingen zijn.
-
Signaalverwerking: De sensor vangt de gereflecteerde signalen op en analyseert de veranderingen in de eigenschappen van deze signalen. Deze veranderingen worden veroorzaakt door de beweging van het object of de persoon.
-
Bewegingsdetectie: Door de analyse van de gereflecteerde signalen kan de MMWave-sensor beweging detecteren, de richting van de beweging bepalen en zelfs de snelheid van het bewegende object/persoon schatten.
Groot voordeel van deze manier is dat zeer kleine bewegingen gedetecteerd kunnen worden en je niet afhankelijk bent van warmte, visuele detectie (camera) en de licht omstandigheden. Daarnaast is dit systeem ook moeilijker te omzeilen door inbrekers.
Zone Positionering
Door deze uitgebreide detectie zijn er ook meer mogelijkheden dan een normale bewegingssensor. Je kunt namelijk een ruimte in delen in verschillende zones, dit zijn er maximaal 30, zou kun je bv je bank als zone gebruiken en dan specifieke acties hiervoor opstarten. Dus stel ik ga op de bank zetten dan wil ik graag dat mijn televisie aan gaat en de lamp naast de bank aan. Door deze zones is het dus net of je meerdere bewegingssensoren hebt. De aanbevolen grootte is 10m2 – 40m2 en de plaatsing van de sensor is natuurlijk wel belangrijk als je meerdere zones gaat gebruiken. Om een lamp aan te zetten heb je wel aanvullende apparaten nodig en de Aqara M2 hub om alles aan elkaar te knopen.
Multi-Persoon Detectie
Omdat je als het ware meerdere bewegingssensor bij elkaar hebt kun je tot 5 personen detecteren. Dit klinkt natuurlijk wat enge, maar de sensor slaat geen persoonlijke data op en verzamelt geen beelden. Dus je privacy is gewaarborgd. Door deze detectie kun je op basis van de persoon ook weer slimme regels maken.
Wat krijg je:
- Bewegingssensor met ophangbeugel
- USB kabel
- Handleiding
- Bracket voor ophangen
Specificaties:
Draadloze protocollen: Wi-Fi IEEE 802.11 b/g/n 2.4 GHz, Bluetooth 4.2
Afmetingen: 64 × 64 × 29.5 m
IP-rating: IPX5 (spatwater dicht)
Poort: USB-C (5V==1A)
Uiterlijk:
Grootte:
Installatie:
Allemaal mooi en aardig maar we moeten deze sensor eerst installeren om te kijken hoe hij werkt.
Inhoudsopgave:
- Intro
- Installatie
- Andere Smart Home systemen
- Video review
- Conclusie