Onze sponsor:

Review:

26 oktober 2023 | Niels Laan | Aqara, Bewegingsensoren

Aqara Presence Sensor FP2 - Een nieuwe revolutie?

Werkt deze sensor op andere hubs?

Deze sensor is natuurlijk geweldig en werkt zeer goed op de Aqara APP, maar deze hub is wat beperkt in de mogelijkheden en ondersteuning van apparaten (welke niet van Aqara zijn). Dus zijn we gaan kijken of hij ook werkt op andere hubs. 

Homey:

We kunnen er vrij kort over zijn want de ondersteuning is er helaas nog niet. Er is wel een officiële Aqara APP, die ook door Aqara wordt onderhouden, maar deze richt zich vooral op Zigbee apparaten. Het is dus nog maar de vraag of er ooit ondersteuning komt.

Een workaround is om IFTTT.com en dan een http request naar de Homey te sturen. Deze oplossing is niet lokaal en je moet over het internet. Dit is natuurlijk niet ideaal bij een sensor welke snel moet reageren.

En andere oplossing is om hem toe te voegen aan Home Assistant (lees hier onder) en dan via een lokale http request de signalen door te sturen naar de Homey. Je kunt ook de Home Assistant koppeling gebruiken naar de Homey. Dit is natuurlijk allemaal wel veel extra hardware. Nog een nadeel is dat we niet de verschillende zones te zien kregen.

Update (15 november) - HomeKit Controller:

Er is inmiddels een 3de manier op deze sensor toch werkend te krijgen op de Homey en dat is via de HomeKit Controller APP. Deze maakt gebruikt van de HomeKit functionaliteit van de sensor.

Om dit werkend te krijgen moet je volgende stappen volgen:

  • Installeer en configureer de sensor via de Aqara APP
  • Start de Homey APP op en ga naar toevoegen nieuwe apparaat
  • Zoek de HomeKit Controller op en installeer deze
  • Als je in dit scherm zit:
  • Haal de FP2 even van de stroom en sluit hem weer aan en druk te gelijk op de "installeer" knop in de Homey APP. Zorg dat de LED geel knippert.
  • Na wat verschillende pogingen werd hij gevonden
  • Nu moet je even de HomeyKit code welke aan de achterkant van de sensor staat invullen
  • Na enkele seconde zie ik de sensor verschijnen incl. zones en lux meter.

Home Assistant:

Out of the box is er helaas geen ondersteuning van deze sensor, wat natuurlijk erg jammer is. Gelukkig zijn er meer wegen naar Rome. Deze sensor werkt via HomeKit en Home Assistant heeft hier een koppeling mee. Dus op deze manier zouden we hem aan elkaar kunnen knopen.

Om dit voor elkaar te krijgen heb je geen Apple apparaten nodig. Het enige wat je moet doen is op Home Assistant Apple Home Kit installeren.

Dit kun je doen door naar > settings > Devices & Services > Add integration en hier te zoeken op HomeKit. Het duurt even tot het geheel geconfigureerd is, maar na een tijdje wordt er gevraagd welke soorten apparaten je wil toevoegen. Zorg dat je "sensor" aangevinkt hebt, hierna krijgen we een lijst met gevonden apparaten maar hier staat de FP2 niet tussen. Dit is wat vreemd want na enkele seconden zien we hem in 'mijn apparaten' lijst.

 

We hoeven nu alleen de configuratie af te ronden en hier na zien we ook de eindpunten. We hebben 3 zones geconfigureerd en zien dus ook 3 sensoren. We zien ook de lichtsensor en de LED configuratie.

Apple Home Kit:

Deze sensor werkt ook samen met Apple Home Kit en kun je dus toevoegen aan dit systeem. Zelf hebben we geen Apple producten dus kunnen we dit niet testen. Wat we erover hebben gelezen is dat je alle zones welke je aangemaakt hebt te zien krijgt als aparte apparaat ne je krijgt de lux-meter. Je kunt dus schakelen op de verschillende zones, zoals in de Aqara APP.

Google Home:

Omdat deze sensor via WiFi werkt kun je hem ook verbinden met GH. Deze spraak gestuurde controller is de afgelopen jaren een stukje slimmer geworden. Je kon namelijk alleen maar aansturen via spraak, maar met de laatste update is het ook mogelijk om een trigger te starten op de status van een apparaat. 

Zorg eerst dat hij via de Aqara APP is toegevoegd en is verbonden met je WiFi. Om hem toe te voegen aan GH starten we de Home APP op en gaan we naar "Apparaten" en dan naar toevoegen, omdat dit geen officieel GH apparaat is selecteren we "werkt met google". Nu is het een kwestie van zoeken op Aqara en inloggen zodat de koppeling gemaakt kan worden.

Na enkele seconden zien we de FP2 verschijnen. Helaas hebben we alleen de algemene sensor, dus geen zones.

IFTTT:

If Then Then That is een internet service waarbij je Smart Home apparaten aan elkaar kunt koppelen. Je kunt hiermee een koppeling maken met de FP2 om vervolgens zaken te automatiseren. Je zou dus, als er beweging gedetecteerd is, een http request naar jouw Smart Home controller kunnen sturen. Dit werkt opzich prima maar realiseer je wel dat dit tot wat vertraging kan zorgen je moet tenslotte via het internet iets gaan doorsturen. Daarnaast kun je maar 1 applet gratis maken, wil je er meer kost dit € 2,40 p/maand. 

Dit is dus geen ideale oplossing.

Dit product is te koop voor:


€ 84
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Bewegingsensoren