Onze sponsor:

Review:

05 december 2017 | Niels Laan | Danalock, Slimme sloten

Danalock v3 (Z-Wave plus + BT)

Vorige week de nieuwe slimme deurslot van Danalock binnengekregen: de Danalock v3. We gaan hem weer voorzien van een review.

Met dit slimme deurslot is het mogelijk om je deur op afstand open te maken. Op slot laten draaien is uiteraard ook mogelijk. Dit kan door middel van Bluetooth (dichtbij) en o.a. met de Z-Wave Plus (ver weg) protocol. Dit klinkt in eerste instantie een beetje eng maar dit slot is goed beveiligd met een AEA 256 bit encryptie. Omdat hij tevens aan een domotica controller kan worden gekoppeld, kun je ook als extra een beveiliging een notificatie krijgen als de deur geopend wordt.

Je kunt deze Danalock gemakkelijk installeren bij je bestaande hang- en sluitwerk en een 3 puntaansluiting is ook geen probleem. Het enige wat je moet vervangen is de cilinder. Deze heeft namelijk aan de binnenkant een lipje en geen sleutel. Hou er dus rekening mee dat je de bestaande sleutel niet meer kunt gebruiken. De montage moet binnen 10 minuten mogelijk zijn.

Als we het toch over de sleutel hebben: de deur is ook nog steeds te openen aan de buitenkant met een normale sleutel. De binnenkant is ten alle tijden te openen door handmatig aan de Danalock te draaien. Wel zo handig mocht je smartphone leeg zijn (of het slot).

Dit slot heeft een diameter van 59mm en hij is 59mm dik en wordt gevoed door 4 CR123A batterijen. Welke volgens Danalock 9000 keer open/dicht bewegingen moet mee gaan.

Via de APP is ook een mogelijk om familieleden, gasten of de schoonmaakster (tijdelijke) toegang te geven. Je kunt namelijk meerdere gebruikers toegang geven. Later hier meer over.

Danalock v3 wat is er nieuw?
Deze v3 is de opvolger van de populaire Danalock v2. Hij is een stuk kleiner geworden, heeft een krachtigere motor waardoor hij 4x sneller kan open/dicht draaien. Hij ziet er tevens wat strakker/minder plastic eruit.

4 verschillende smaken
De Danalock is te koop in 4 varianten:

Bluetooth
Bluetooth + Z-Wave Plus
Bluetooth + Zigbee
Bluetooth + Homeykit

De prijzen beginnen vanaf €169,00. Wij testen trouwens de Bluetooth/Z-Wave Plus versie.

Wat krijg je:

- Danalock v3
- 4x CR123A
- Handleiding

Uiterlijk:

Grootte:

Flirs:

De Danalock maakt gebruikt van FLiRS (Frequently Listening Receiver Slave). Uuh, wat zal je je afvragen. Ik zal dit proberen toe te lichten.

Normale Z-Wave apparaten moeten om de zoveel tijd wakker worden om een signaal naar de controller te sturen. Als deze "wakker worden tijd" vrij kort staat wordt er uiteraard vaker een update status naar de controller gestuurd, maar dit zal ten koste gaan van de levensduur van de batterij.

Met een FLiRS signaal stuurt de controller een speciaal signaal naar het apparaat om deze wakker te maken. Het FLiRS apparaat wisselt op zijn beurt tussen slaapstand en een gedeeltelijk wakker modus waarin het op dit straalsignaal luistert. Wanneer de Danalock dit signaal ontvangt wordt hij direct wakker en communiceert met de controller. Als het speciale signaal weer weg is zal de Danalock weer in slaapmodus gaan (tot weer het volgende signaal). Dit zorgt ervoor dat je batterijen langer mee gaan omdat de wakker modus zeer kort is en bijna zoveel energie verbruikt als de in slaap modus.

Veel gestelde vragen:


Kan ik het slot nog openen met een normale sleutel?

Ja, je kunt aan de buitenkant het slot openen met een normale sleutel. Aan de binnenkant kun je het slot opdraaien door aan de Danalock te draaien.

Kan ik het slot nog wel openen als de batterijen leeg zijn?

Ja, dat is mogelijk je kunt altijd het slot handmatige openen (met sleutel, draaien)

Kan ik derden gemakkelijk toegang geven?

Ja, er is een gebruikers gedeelte in de APP. Dus de schoonmaker kun je toegang geven waardoor zij via de APP de deur kan openen.

Is dit slot wel veilig?

Het slot maakt gebruik van een 256bit versleutelde verbinding en het is niet zichtbaar aan de buitenkant.

Kan ik mijn oude cilindersleutels gebruiken?

Nee, dit is niet mogelijk omdat er een speciale cilinder wordt gebruikt.

Installatie Z-wave:

Ik zal de installatie testen op de volgende controllers:

- Athom - Homey
- Fibaro - HC2
- Zipato - ZipaTile
- Vera Plus

Dit product is te koop voor:


169
Kopen
199
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Slimme sloten
Hoi! Google en de EU vinden dat ik moet aangeven dat ik Cookies gebruik. Wij gaan ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier onze privacyverklaring.