Onze sponsor:

Review:

13 mei 2017 | Niels Laan | Fibaro, Watersensoren

Fibaro flood sensor - FGFS-101

Zoek je een sensor om waterlekkage te detecteren? Stop dan met zoeken want Fibaro heeft hiervoor een mooie sensor. Lees alles over de mogelijkheden in deze review.

Met de Flood Sensor van Fibaro kun je dus water detecteren. Je zou hem bijvoorbeeld bij de wasmachine kunnen neerzetten om bij lekkage een melding te ontvangen. Zeer handig om grote waterschade te voorkomen. Deze sensor is verkrijgbaar als Apple Homekit en Z-Wave plus versie. In deze review zal ik de Z-Wave Plus versie behandelen. 
 
Deze sensor is slechts 72 mm in diameter en 28 mm hoog en is in hoogglans wit uitgevoerd met het Fibaro logo aan de bovenkant. 
 
Hij heeft naast de waterdetectie ook een temperatuurmeter. Deze temperatuurmeting zou je kunnen gebruiken om je verwarming mee aan de sturen. Je moet er rekening mee houden dat op de grond de temperatuurwaardes lager zullen zijn. Je zou hem ook als "brand" melder kunnen gebruiken om brand te detecteren d.m.v. de temperatuurmeting.
 
Er zit ook een schok/sabotage sensor in. Als je de sensor optilt geeft deze een signaal naar de controller.  De sensor werkt op een CR123A batterij (zelfde als de Fibaro Motion Sensor) en kan ook via een 12/24V aansluiting worden aangesloten. Het is tevens mogelijk om hem op een bedraad alarmsysteem aan te sluiten.
 
Je kunt de sensor boven de grond plaatsen, maar dan zul je 2 draden naar de grond toe moeten brengen voor de waterdetectie. Deze worden niet meegeleverd en er wordt ook geen probe meegeleverd, zoals geadverteerd op de Fibaro website.
 
Aan de bovenkant zit een led lampje die oplicht als de sensor afgaat en tevens kun je hier het z-wave signaal naar de controller zien/ testen. Als het alarm afgaat zal hij ook een akoestisch signaal geven.
 
Doordat er ondersteuning is voor Z-Wave Plus krijg je de volgende zaken extra:
- Een beter bereik
- Meer bandbreedte
- Verbeterde "healing" mogelijkheden
- Er is tevens een betere manier om een firmware upgrade uit te voeren
 
Hij is te koop voor € 59,99 via onze partner.

Wat krijg je:

- Sensor
- Handleiding
- Batterij (CR123A)

Uiterlijk:

Grootte:

Alarm/signaal:

In onderstaande video hoor je het geluid wat het alarm maakt als er water wordt gedetecteerd.

Installatie:

Ik zal de installatie testen op de volgende controllers:

- Athom - Homey
- Fibaro - HC2
- Zipato - ZipaTile
- Vera Plus

Dit product is te koop voor:


60
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Watersensoren