Onze sponsor:

Review:

30 maart 2018 | Niels Laan | Aeotec, Watersensoren

Aeon Labs - Water sensor 6

Het beschermen van je huis kan op verschillende gebieden, vandaag gaan we kijken naar het detecteren van een waterlekkage. Aeon labs heeft hiervoor een watersensor gemaakt. We gaan hem wat nader bekijken.

Wil je graag weten wanneer je wasmachine een lekkage heeft of laat je je hele huis veranderen in een zwembad? Deze watersensor van Aeon Labs is een slimme aanschaf om dreigende waterschade te voorkomen. Aan de onderkant zitten 4 gouden sensoren bevestigt. Hij kan hierdoor bij een kleine hoeveelheid water al een alarm geven.

Deze sensor kun je ook standalone gebruiken want hij heeft namelijk een ingebouwde sirene, welke gaat piepen als er water wordt waargenomen. Als je hem koppelt aan een Z-Wave controller kun je hem ook nog slim maken. Je zou een afsluitkraan kunnen monteren op je waterleiding om te zorgen dat het water automatisch wordt afgesloten. Met een tussenstekker op je wasmachine kun je deze ook laten uitzetten. Een notificatie ontvangen behoort uiteraard ook tot de mogelijkheden. Op deze manier verklein je de kans op waterschade.

Naast de detectie van water heeft hij een ingebouwde temperatuursensor. Deze kun je handig gebruiken om brand mee te detecteren. Door een signaal te laten geven als de temperatuur in een ruimte zeer hoog wordt.. Een mooie extra "rookmelder" dus.

Als laatste feature heeft deze sensor een ingebouwde schoksensor welke als tamper beveiliging kan dienen.

Hij maakt gebruik van de Z-Wave plus protocol. Hij is 3,8cm breed en 2,4cm hoog en is te koop voor € 59,95 via onze partner.  Aan de voorkant zit een LED welke oplicht als je hem gaat toevoegen en welke gaat knipperen als het alarm afgaat. Deze LED is tevens het knopje om hem toe te voegen en de status te bekijken.

Wat vaak een probleem is bij watersensoren is dat ze op batterijen werken. Dit is op zich natuurlijk niet zo'n probleem maar vaak staat hij op een lastig te bereiken plek. Dus het verwisselen van de batterij is geen eenvoudig klusje. Aan vaste voeding is dus wel fijn. Aeon Labs heeft hiervoor een dock gemaakt. Deze dock voorziet de sensor van stroom en daarnaast heeft hij de mogelijkheid om 2 probes aan te sluiten. Met deze probos kun je wat gerichter water detecteren. Daarnaast kun je de de sensor wat hoger hangen waardoor het bereik naar de controller wat beter wordt. Deze dock is te koop voor 29,95

Wat krijg je?

- Watersensor
- 2 schroefjes om hem dicht te maken
- CR123A batterij
- Handleiding

 

Technische specificaties:

Model nummer: ZW122
Z-Wave Plus: Ja
Maximale volume alarm: 60dB 

Sensoren:
Temperatuur
Water

Power supply: 
CR123A lithium batterij
3V / 1500mA

Repeater functie: Nee
Operating humidity: 8% tot 80%.
Operating temparetuur: 0°C tot 40°C

IP rating: IP65 rating

Levensduur batterij: 2 à 3 jaar met standaard instellingen en 5 lekkages/events per maand.

Optionele dock:

- Dock
- USB kabel
- 2 probes

Uiterlijk:

Dock:

Grootte:

Veelgestelde vragen:

Kan ik de connectie naar de controller testen met deze sensor?

Ja, dit kan door het knopje aan de voorkant 6 seconden in te drukken. Vervolgens wacht je tot hij paars wordt en laat je de knop weer los. 
Vervolgens is de kleuren indicatie als volgt:
Rood = Slechte connectie
Geel = Niet zo'n goede connectie
Groen = Goede connectie

Waar kun je deze water sensor gebruiken?
Alles waar water wordt gebruikt. Denk hierbij in de buurt van een wasmachine, kraan, CV-ketel, etc.

Ondersteunt hij Z-Wave Plus?
Ja, deze ondersteuning is er

Het toevoegen wordt niet automatisch gestart. Wat nu?
Druk op het knop aan de voorkant. Mocht het dan nog niet lukken verwijder (exclude) dan eerst de sensor en probeer het nogmaals.

Installatie:

Wij zullen deze water sensor testen op de volgende controllers:

- Homey
- ZipaTile
- Fibaro Home Center 2
- Vera Plus
- Domoticz 

Dit product is te koop voor:


€ 60
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Watersensoren