Onze sponsor:

Review:

Home Assistant

Conclusie:

Met Home Assistant kun je je huis slimmer maken. Zo zou je al je lampen op afstand kunnen schakelen en kunnen zorgen dat je verwarming uit gaat als je van huis weg gaat. De mogelijkheden zijn natuurlijk eindeloos. Bovenstaande review is dan ook een kleine indruk van de mogelijkheden, want als wij deze allemaal gaan behandelen kunnen we nog pagina's vol schrijven.

Leuke van HASS is dat je op een relatieve goedkope manier kunt starten met het automatiseren van je huis. Je hebt naast de gratis software ook hardware nodig zoals bv een Raspberry PI en een USB Z-Wave stick. Deze kun je in een set al krijgen vanaf zo'n €80. 

De installatie is redelijk simpel  maar het is niet helemaal plug en play en zal voor de wat minder ervaren gebruiker soms even zoeken zijn om het werkend te krijgen. 

De ondersteuning van apparaten is prima op orde. Zo kon ik mijn geteste Z-Wave producten zonder problemen toevoegen en deden ze wat ze moesten doen. Ook andere apparaten zoals de Xiaomi Gateway en Ikea TRAFID werkt ook prima. Deze vergen alleen wat meer doorzettingsvermogen om werkend te krijgen. Gelukkig is er een grote community om je te helpen.

De interface zit simpel in elkaar. Ik moet wel zeggen dat niet alles voor zich spreekt en dat je vaak even moet googlen om uit te puzzelen hoe iets werkt. Zeker voor beginnende gebruikers kan dit soms vrij lastig zijn.

Het maken van regels is niet heel simpel, maar met wat uitzoekwerk kun je er wel uitkomen. Het is beter de Node-RED add-on te installeren. Hiermee kun je op een wat eenvoudige manier je huis slim krijgen. Maar hiervoor geldt ook dat dit niet vanzelfsprekend werkt. Wil je een beetje complexe regels maken dan is programmeer ervaring wel een vereiste.

Home Assistant geeft mij een beetje gemengde gevoelens. Aan de ene kant voelt het systeem open en zijn de mogelijkheden eindeloos aan de andere kant zit het allemaal nog in de kinderschoenen en moet je bijna bij elke handeling de HASS website gebruiken om er achter te komen hoe iets werkt. Dit kan soms best frustrerend werken.

Andere punt welke ik nog wil opnoemen is de stabiliteit. Ik had een paar keer dat het systeem niet meer wilde opstarten en dat mijn apparaten weg waren. Dit ligt niet perse aan HASS maar dat een RPI niet het meest stabiele systeem is om domotica op te draaien. Dit is natuurlijk best vervelend. Gelukkig is er wel een goed back-up systeem aanwezig.

Gratis
Kan op goedkope hardware draaien
Veel mogelijkheden
Ondersteuning apparaten prima op orde
Alles binnen je eigen netwerk

Flow's/regels maken complex
Veel uitzoekwerk
Niet plug and play

Getest met:
HASS: 0.84.6

Dit product is te koop voor:


€ 80
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Smart Home Hubs