Onze sponsor:

Review:

19 februari 2018 | Niels Laan | Ikea, Smart Home Hubs, Slimme lampen, ...

Ikea TRÅDFRI

Ikea introduceerde vorige jaar een nieuwe lijn aan slimme producten de Ikea TRÅDFRI. Dit product is inmiddels wat volwassen geworden dus tijd voor een review.

TRÅDFRI is de zweedse verzamelnaam van slimme producten (verlichting) welke verkocht worden door Ikea. Al jaren heeft deze winkelketen normale verlichting in hun assortiment. Deze waren alleen nog niet slim, zodat je ze op afstand kon bedienen. Ikea heeft ingezien dat slimme producten zoals bv de Philips HUE goed verkopen. Dit is sinds vorig jaar veranderd, men heeft langzaamaan wat producten op de markt gebracht.  Er zijn draadloze lampen (E27, E14, GU10), lichtpanelen, afstandsbedieningen en bewegingssensoren. Verlichting kan individueel aangestuurd worden of via een hub, later hier meer over.  Deze lijn van producten zijn een directe concurrent van Philips HUE en INNR verlichting. De producten van Ikea vallen vooral op door hun lage prijs. Zo is er al een slimme lamp te krijgen voor € 9,99 terwijl dit bij de concurrent € 20,00 kost.

De TRÅDFRI producten werken via de draadloze communicatie protocol Zigbee Lightlink. Deze vind je ook in producten zoals de INNR, Philips HUE en de Xiaomi MiHome. Bediening gaat door de meegeleverde afstandsbediening of via een bewegingssensor.  Wil je de lampen bedienen via de APP dan heb je de HUB nodig. Deze HUB is dan het centrale punt waar alles ingeregeld kan worden. Zo kun je verschillende timers aanmaken. Deze mogelijkheden zullen wij later in dit artikel laten zien.

in deze review behandelen wij de verbindingshub en dimset. Er zijn nog veel meer producten zoals bv een heldere lamp, een bewegingsmelder en LED lichtpanelen.

Verbindingshub

Met de verbindingshub kun je al je lampen bedienen en verschillende tijdschakelingen instellen. De hub verbind je met een UTP kabel aan je router. Hou er dus wel rekening mee dat de hub wel in de buurt moet staan van de lampen. Het maximale bereik is maar 10 meter (zonder muren ertussen).

Wat krijg je:

- Hub
- UTP kabel
- USB kabel
- Oplader
- Handleiding

Uiterlijk:

Dimset (kleur en wit spectrum grijs/wit)

Bij de set zit 1 lamp en een afstandsbediening heeft 5 knoppen. De lamp is een LED lamp welke te dimmen is. Uiteraard kun je hem ook aan en uitzetten. Je kunt tevens de kleur bepalen. Bij de afstandsbediening is de middelste knop om hem uit en aan te zetten. De linker en rechter om de kleur te veranderen en de bovenste en onderste om het dimniveau te veranderen. Het geheel voelt wel een beetje plastic aan. Aan de achterkant zit een houder om hem aan de muur te bevestigen. Deze is magnetisch dus je kun hem er zo afhalen.

Wat krijg je:

- Lamp (600 lumen)
- Afstandsbediening
- Knoopcel batterij (gaat 2 jaar mee volgens Ikea)
- Handleiding

Uiterlijk:

Dit product is te koop voor:


TRÅDFRI Verbindingshub
€ 33
Kopen
TRÅDFRI Led-lamp E27 600 lumen
€ 25
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels