Onze sponsor:

Review:

19 februari 2018 | Niels Laan | Ikea, Smart Home Hubs, Slimme lampen, ...

Ikea TRÅDFRI

Conclusie:

Met de Ikea TRÅDFRI kun je gemakkelijk op afstand (binnenshuis) je lampen bedienen via de APP of een afstandsbediening. Het systeem reageert over het algemeen goed. Ik had soms even dat er geen reactie kwam. Dus feilloos is het helaas niet.

Met dit systeem kun je op een redelijk goedkope manier je verlichting slim maken. Zo is er al een lamp te krijgen vanaf € 9,99 en kost de hub om alles aan elkaar te knopen maar € 32,95. Wat opvalt is de gebruiksvriendelijkheid en de goede uitleg. Zo is het toevoegen van een lamp aan een afstandsbediening een kwestie van een knopje indrukken. Dus iedereen moet zijn weg kunnen vinden.

Wat ik een nadeel vind aan dit systeem is het ontbreken van de mogelijkheid om een lamp te bedienen via een normale wandschakelaar. Als je immers de stroom van de lamp afhaalt kan deze niet meer bedient worden via de APP/afstandsbediening. Ikea geeft aan met wandschakelaars te komen om dit probleem op te lossen.

Wat wel duidelijk is dat dit geen volledig domotica systeem is. Er zijn nog niet zoveel sensoren en het maken van regels beperkt zich tot timers. Dit hoeft natuurlijk geen probleem te zijn. Maar als je wat meer wil dan zal je snel vastlopen. De lampen zijn wel te koppelen aan diversen domotica systemen zoals Homey, Domoticx en de Zipatile zodat je toch meer mogelijkheden krijgt. Hierbij moet wel gezegd worden dat dit nog niet vlekkeloos werkt.

Nog goed om te melden is dat de APP momenteel alleen werkt via je eigen WiFi netwerk. Het is dus niet van buiten af te bedienen. 

Prijs
Veel keuze in verlichting

Domotica mogelijkheden zijn nog wat beperkt
Geheel voelt wat plastic aan
Reageert niet altijd vlekkeloos
Niet buitenshuis te bedienen

Dit product is te koop voor:


TRÅDFRI Verbindingshub
€ 33
Kopen
TRÅDFRI Led-lamp E27 600 lumen
€ 25
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels