Onze sponsor:

Review:

30 november 2018 | Niels Laan | Nest, Thermostaten

Nest Thermostat E

We hebben een tijd geen NEST producten gehad en zo hebben we er 2 in een 1 maand tijd. Deze keer gaan we de NEST Thermostat E behandelen. De slimme thermostaat van Nest om je verwarming aan te sturen.

Als je energie wilt besparen mag een slimme thermostaat eigenlijk niet in je huishouden ontbreken. Dat besparen gaat met de Nest o.a. doordat de thermostaat weet of je wel of niet thuis bent. Hierdoor kan hij zelf een goed schema opbouwen, zodat je verwarming automatisch aan/uit gaat op de juiste momenten. Later meer hier over.

De Thermostat E wordt geleverd met een Heatlink die je, in tegenstelling tot zijn grote broer de Nest Thermostat, in de woonkamer moet hangen op de plek van de oude thermostaat. De nieuwe heatlink ziet er nu ook wat mooier uit en heeft een grijs jasje gekregen. Je kunt hem niet naast je CV ketel hangen omdat de temperatuurmeting via de link gaat. Meestal staat je CV niet in de woonkamer. Iets om dus rekening mee te houden. Hij wordt gevoed door 2 AA batterijen, dus een extra stopcontact is niet nodig. Er zit een knop aan de voorkant waarmee je de verwarming aan/uit kunt zetten. Je kunt kap verwijderen om hem goed schoon te maken en bij de draadaansluitingen te komen. Hij communiceert met de thermostaat via een draadloze verbinding (weave).

De Thermostat E  staat nu op een voetje en hoeft dus niet aan de wand bevestigd te worden. Je kunt hem in principe overal neerzetten omdat de temperatuurmeting via de heatlink gaat. Hij heeft een mat scherm waardoor het uiterlijk vrij neutraal is en dus minder opvalt dan zijn grote broer. Hij laat de huidige temperatuur en de gewenste temperatuur zien. Als je energie bespaart zal dit in de vorm van een blaadje worden weergeven. Voor de rest heeft hij 4 sensoren: temperatuur, luchtvochtigheid en licht en activiteitssensor. Het scherm heeft een resolutie van 320×320 pixels en heeft een mat uiterlijk en is dus niet glossy zoals zijn zijn voorganger. Ook is de resolutie van 480×480 pixels wat hoger bij deze versie.

Hij is te koop voor € 219,- via onze partner.

Wat krijg je:

- Thermostat E
- Heatlink
- Startersgids
- Handleiding
- 2x schroeven
- Adapter/voeding
- Montage plaat heatlink
- Lasklemmen

Uiterlijk:

Uiterlijk heatlink:

Perfect energie besparen:

Zoals al gezegd heeft deze thermostaat een aantal slimme technieken om energie te besparen:

Auto afwezigheid:

Door middel van de APP kan de Nest detecteren of je thuis bent. Als hij ziet dat je weg bent (langer dan 2 uur) dan zal hij automatisch de verwarming in de ECO stand zetten. Het detecteren gebeurd o.a. door de bewegingssensoren die zijn ingebouwd.

Als hij ziet dat je vaak op hetzelfde tijdstip er niet bent zal hij het schema automatisch aanpassen. 

True Radiant:

De true radiant techniek kijkt naar hoelang het duurt tot je CV ketel een bepaalde temperatuur heeft bereikt. Na een tijdje weet hij wanneer het de juiste tijd is om de verwarming aan te zetten. Hierdoor kom je nooit in de kou te zitten.

Het Nest Blaadje:

Het klinkt misschien een beetje suf dat je een blaadje kunt verdienen als je thermostaat lager zet. Maar toch is het wel leuk als het blaadje in je scherm verschijnt. Daarnaast word je er ook meer bewust van dat een hogere temperatuur minder zuinig is.  Aan het einde van de maand krijg je een rapport waarin je ziet hoeveel blaadjes je hebt verdiend. Later meer hierover.

Weer:

Andere factor die de Nest gebruikt is dat hij kijkt naar wat het weer gaat doen. Hij kan dan hiermee rekening houden, dat op een koude dag de verwarming eerder aan moet.

Sun Block:

Als er veel zon in de kamer valt dan zou de ketel minder hard hoeven werken. Met Sun Block kan de Nest dit registeren en hier het stookgedrag op aanpassen.

;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Thermostaten