Review:
Sessy Thuisbatterij
We testen de meeste verkochte thuisbatterij van Nederland.
Eens een keer heel wat anders op onze blog dan de gebruikelijke Smart Home producten. Deze keer gaan we kijken naar de Sessy thuisbatterij en dat niet alleen, we gaan hem nog wat slimmer maken door hem aan de Homey Pro te koppelen.
Komende jaren gaat er behoorlijk wat veranderen op de Nederlandse energiemarkt. De salderingsregeling die we nu nog kennen wordt namelijk per 1 januari 2027 gestopt. Hierdoor wordt het niet meer mogelijk om het elektriciteitsnet te gebruiken als een soort batterij. Het zal er waarschijnlijk op neer komen dat je voor de terug geleverde stroom een vergoeding gaat krijgen en dus niet je opbrengsten meer kunt weg strepen tegen je verbruik. Hierdoor zullen je panelen waarschijnlijk veel minder geld gaan opbrengen en zal de terugverdientijd langer worden.
Naast deze verandering is het tegenwoordig ook al zo dat je een terug-leververgoeding moet betalen bij de meeste energiemaatschappijen. De kosten die je moet betalen zijn meestal opgedeeld in staffels. In ons geval moeten we 241 euro per jaar betalen voor 2.500 kWh opgewekte stroom die we niet direct gebruikt hebben. De leveranciers brengen dit in rekening omdat zij vinden dat er extra kosten moeten worden gemaakt voor mensen die zonnepanelen hebben.
Het ziet er dus naar uit dat zonnepanelen minder rendabel gaan worden en terug verdientijden van 10 tot 15 jaar normaal gaan worden. Dit betekent dat het steeds belangrijker wordt om zoveel mogelijk opgewekte zonnestroom zelf te gebruiken.
Nu hebben we onze zonnepanelen niet gekocht om er geld mee te verdienen maar vanuit een milieu standpunt. Daarnaast vinden we de gedachte dat je zelf energie opwekt en deze gebruikt wel erg fijn. En dat je minder afhankelijk bent van een energiemaatschappij/de overheid. Nu is dit laatste niet echt het geval, want je zult ze toch altijd nog nodig hebben.
Hier komt de thuisbatterij in beeld. Je kunt namelijk jouw eigen opgewekte stroom bij jouw thuis opslaan en deze gebruiken wanneer je het nodig hebt. Dus overdag stop je ze vol met zonne-energie en in de avond als er geen zon is gebruik je dit weer. Je zou in theorie dus geen stroom meer hoeven in te kopen vanaf het net. Je wordt dus minder afhankelijk van het net en de overheid. Ook stroomstoringen zou je kunnen opvangen met een accu. Nu is dit wel beperkte omdat de opgeslagen energie nu nog beperkt is en de mogelijkheden hiervoor nog niet zijn.
Nog een voordeel van een accu is dat je netcongestie kunt tegengaan. Met een accu kun je namelijk het net balanceren. Netcongestie ontstaat wanneer het elektriciteitsnetwerk de vraag naar of het aanbod van elektriciteit niet kan verwerken. Dit probleem wordt versterkt door de groei van hernieuwbare energie, zoals zonnepanelen en windmolens, en de toename in elektriciteitsgebruik door onder andere elektrische auto's en warmtepompen. Er staat als het ware "file" op het net welke snel opgelost moet worden.
Als meer Nederlands (met zonnepanelen) een thuisaccu zouden nemen dan hoeft het elektriciteitsnet ook minder verzwaard te worden en scheelt dit enkele miljoenen. Daarnaast weet je zeker dat jouw stroom uit "groene" energie bestaat.
Welkom Sessy:
Weer even terug naar de Sessy want wat is dit product nu precies. Dit is een apparaat waar 2 ijzerfosfaat batterijen zijn ingebouwd. Deze batterijen (ook wel LiFePO4 genoemd) kun je laden en ontladen met bv je zonnepanelen. Deze ijzerfosfaatbatterijen zijn wat milieuvriendelijker dan lithium ion variant welke je ziet in o.a. fietsaccu's en auto's. Ze hebben namelijk geen kobalt en nikkel gebruikt, maar zijn gemaakt van o.a. ijzer en fosfaat. Ze gaan ook langer mee en kunnen beter tegen hitte. Dat "meegaan" wordt overigens bepaald door de hoeveelheid laadcycli, bij de Sessy zijn dit er 6000 in totaal. Een laadcycli is als de batterij volledige wordt ontladen en weer volledige wordt opgeladen. Overigens is het niet zo dat de batterij na deze 6000 keer het niet meer doet, hij zal alleen minder capaciteit hebben. De bruikbare capaciteit bij deze batterij is overigens 5 kWh, de echt grote van de batterij is 5,5 kWh volgens de datasheet van Sessy. Dit is om te voorkomen dat de batterij te snel in capaciteit achteruit gaat.
In de Sessy zit ook een omvormer zoals je ook hebt bij je zonnepanelen. Een batterij moet namelijk met DC (gelijkstroom) worden geladen/ontladen, jouw aansluiting thuis is AC (wisselstroom). Dus er moet een omzetting plaats vinden. Dus als je jouw zonnepanelen hebt aangesloten dan gaat dit op deze manier:
Helaas heeft zo'n omzetting verliezen tot wel 15% dus het opladen en ontladen kost ook energie. Je hebt wel thuisbatterijen waar je rechtstreeks je omvormer op kunt aansluiten. Hierdoor heb je 1 omzetting minder. Deze mogelijkheid heeft de Sessy niet.
Naast de batterijen en omvormer zit er natuurlijk nog wat elektronica in die voor de aansturing zorgt. Hiervoor heeft de Sessy wat verschillende modi beschikbaar:
- NOM: Sessy wordt gestuurd door de P1 dongel obv overschot of tekort aan energie in huis
- API: Sessy wordt gestuurd door externe signalen die jij geeft of laat geven door externe software
- Dynamisch: Sessy wordt gestuurd obv EPEX (uur) prijzen
- ECO: Sessy gaat op de goedkoopste momenten laden en compenseert daarna verbruik uit de batterij
- GridEase: Default is NOM met af en toe een override van externe partij (voorlopig Eneco) om net te ontlasten
- SessyConnect: Sessy wordt gestuurd obv de onbalansmarktprijzen
Later meer hierover.
Nog leuk om te melden is dat de Sessy een Nederlands product is, momenteel zelfs de best verkocht thuisbatterij van Nederland. Nog een goed weetje is dat je 10 jaar garantie op de batterij en 5 jaar op de omvormer krijgt, waarbij Sessy aan geeft dat deze 10 jaar mee zou moeten gaan.
Show me the money
Allemaal natuurlijk mooi die nobele doelen, maar waar de meeste Nederlanders in geïnteresseerd zijn is of er geld verdient kan worden en wat de kosten zijn. Nou, daar kunnen we vrij kort over zijn want momenteel is het nog niet zo interessant. Dat is niet helemaal waar want er zijn wel wat manieren om er wat mee te verdienen maar wel met risico's. We gaan kijken naar de verschillende mogelijkheden met een dikke disclaimer. Genoemde bedragen geen garanties geven voor de toekomst. Daarnaast rekenen we ons niet rijk, tenslotte heeft niemand daar wat aan.
Afschrijving van Sessy/wanneer winst?:
Een manier om de winst van de Sessy uit te rekenen is te kijken naar de levensduur/afschrijving van de batterij. Sessy geeft aan dat hij 6000 cycli mee gaat. Dus als we de afschrijving willen bereken dan:
6000 x 5 kWh = 30.000 kWh een Sessy kost incl. installatie zo'n 3600 euro. Dus kost hij per kWh 30.000/3600 = 0,12 cent per kWh.
Dus alles wat je daar boven kunt bewerkstellen is jouw winst. Nu zal dit in de praktijk waarschijnlijk nog wel een stuk lager liggen want je ontlaad en laad niet altijd volledig en de batterij gaat na 6000 cycli nog steeds mee. Dus een bedrag van 0,10 cent is best wel realistisch. Iets wat Sessy zelf ook aangeeft.
Nul Op de Meter (NOM):
Met de thuisbatterij van Sessy kun je in huis nul op de meter krijgen. Dit houdt in dat hij overdag, als er zon is de batterij oplaad, en ontlaad in de avonduren. Hierdoor hoef je geen stroom van het net af te halen en neem je dus ook niks af. Dus jouw stroommeter zal op de 0 lijn blijven. Met deze methode kun je jouw terug-leververgoeding verlagen, je levert immers minder terug naar het net. Je gaat dus minder betalen. Naast deze kosten krijg je vaak ook voor de energie welke je over hebt een vergoeding welke lager is dan je stroomprijs. Dus ipv van 0,27 krijg je er maar 0,13 voor. Door deze energie ook op te slaan en later te gebruiken hoef je minder dure energie te kopen.
Onderstaand hebben we een rekenvoorbeeld gemaakt om te kijken of dit wat oplevert. Hierbij gaan we ervanuit dat je de aanschaf BTW terug krijgt (later meer hierover) en de installatie door Sessy zelf laat doen. De Sessy kost dan zo'n 3000 euro + 600 installatie kosten = 3600. We nemen ook de laadverliezen (zo'n 15%) mee in de berekening. Het is namelijk zo dat er een omzetting moet plaats vinden van jouw omvormer naar de batterij en weer naar het net dit kost extra stroom.
Je ziet in ons geval dus een verlies van 47 euro per jaar en dan hebben we het nog niet de afschrijving van de batterij meegenomen. De Sessy levert dus niks op met deze constructie, maar het is natuurlijk wel een fijne gedachte dat je je stroom zelf opwekt en verbruikt. Hierdoor weet je ook zeker dat je geen vieze stroom in huis haalt.
(grafiek van NOM met de Homey)
Nog twee opmerkingen over deze berekening. We gaan ervanuit dat je 2.500 kWh zou kunnen opslaan maar dit lukt natuurlijk niet met een Sessy van 5 kWh (dus max 365 dagen x 5 kWh=1825 kWh). Dus de kosten zullen waarschijnlijk minder gunstig uitkomen omdat je in een andere tariefgroep komt. Het andere is dat bij het afschaffen van de salderingsregeling de berekening weleens totaal anders kan gaan worden want de verwachting is dat er dan nog meer betaald moet gaan worden voor je opwek. Dus zal je terug verdient tijd ook anders worden.
Dynamisch:
Een andere laadstrategie is om een dynamisch contract af te laten sluiten en de Sessy op "Dynamisch" te zetten. Een dynamisch energiecontract is een type energiecontract waarbij de prijs die je betaalt voor elektriciteit en gas varieert op basis van de actuele markttarieven (EPEX). In plaats van een vast tarief per kilowattuur (kWh), fluctueert de prijs per uur, afhankelijk van vraag en aanbod op de energiemarkt. Hierdoor kun je profiteren van lagere prijzen, bijvoorbeeld tijdens de nacht of als er een overvloed is aan duurzame energie. Je loopt altijd wel een risico met die soort contracten omdat de kosten ook hogere kunnen zijn. De prijs wordt de dag ervoor bepaald (rond 15.00 uur) dus je kunt precies zien wat de bedragen zijn.
Als je een Sessy hebt dan kun je de batterij opladen tijdens de goedkope uren en dan weer verkopen (ontladen) tijdens de duurdere uren. Met dit prijs verschil kun je winst maken. Dit is was lastig uit te rekenen omdat de prijs nogal van wat factoren afhankelijk is. Daarnaast moet je de slijtage van de batterij ook mee gaan nemen.
Ook hiervan hebben we een rekenvoorbeeld gemaakt.
We hadden al gezien dat je meer dan 10 cent moet hebben om winst te maken. Dus we hebben gekeken naar 15 augustus 2024 tot 27 augustus (13 dagen) naar hoeveel dagen er 10 cent verschil was en wat het prijsverschil was tussen hoog en laag.
In 13 dagen is er dus 2,89 verdient en dat komt dan per maand op zo'n 6,8. Nu kun je dit niet zomaar door zetten naar het hele jaar want de opbrengsten verschillen natuurlijk per seizoen/maand en ook nog eens per jaar. Daarnaast ga er nu vanuit dat ik altijd vol 5 kWh kan laden binnen die lage/hoge tarief dat zal ook niet altijd het geval zijn. Maar goed stel dat je uit gaat van 5 euro per maand, dan verdien je dus 60 euro per jaar netto. Dus na hoeveel jaar verdien je de Sessy terug (break even)?
Dan moeten we naar de totale winst kijken incl. afschrijving.
Dat is 22 euro p/mnd (laten we dit ruim afronden naar 20 euro).
Dus om break-even te komen:
€20 gemiddeld per maand x 12 maanden =€240 per jaar, de Sessy kost 3.600/240= 15 jaar
Is de batterij dan afgeschreven? Nee, dat nog niet want je heb dan zo'n 240 cycli per jaar gemaakt. In dit geval gaat je Sessy nog:
6000 / 240= 25 jaar mee
Je ziet met deze oplossing dat het ook vrij lastig wordt om veel geld te verdienen. Iets waar je ook nog rekening mee moet houden is dat je eigen verbruik ook duurder kan gaan worden. Je verbruikt namelijk in de duurdere uren stroom. Aan de andere kant zijn de prijzen soms ook negatief en krijg je geld als je stroom verbruikt. En als we dan toch met kanttekeningen bezig zijn krijg je ook minder voor je zonnestroom omdat de salderingsregeling hier anders is. Aan de andere kant is er geen terug leververgoeding. Best een ingewikkeld rekensommetje.
Om hiervan gebruik te maken heb je een dynamisch contract nodig en je moet de Sessy op de laadstrategie "dynamisch" zetten. Je kunt dan kiezen voor Charged en Frank Energie. Bij de eerste kun je hem gebruiken samen met elke energiemaatschappij. Hierna wordt alles automatisch voor je geregeld. De Sessy zal dus zelf gaan bepalen wanneer te laden en wanneer te ontladen. Goed om te melden is dat hij niks doet als het verschil tussen inkoop en verkoop minder dan 10 cent bedraagt. Het heeft dan immers geen zin om te gaan handelen omdat de afschrijving dan hoger is dan de opbrengsten.
Onbalansmarkt/SessyConnect:
Een andere optie is de Sessy in te stellen op de onbalansmarkt (SessyConnect). Wat houdt dit nu precies in? De onbalans-markt is net zoals een dynamisch contract, alleen hier word de prijs per uur bepaald. Het verschil is dat er gekeken wordt is of de vraag naar elektriciteit hoger of lager blijkt te zijn dan voorspeld. Als dit het geval is moeten netbeheerders dit verschil direct balanceren om de stabiliteit van het elektriciteitsnet te waarborgen. Energieleveranciers kunnen deelnemen aan deze markt door energie in te kopen of te verkopen om dit verschil te compenseren. Je krijgt dus grotere prijs verschillen dan bij een dynamisch contract.
Jouw Sessy kan dus gaan kopen als de prijs laag is en verkopen als het hoog is. Is dat wel rendabel?
Weer een rekenvoorbeeld van. Hierbij kijken we naar de demo installatie van Zonneplan welke een batterij verkoopt die alleen maar onbalans doet (en wat andere bronnen zoals het forum van tweakers.net). De batterij van Zonneplan is wel 4x zo groot dus moet je alle opbrengsten delen door 4. De periode is van 1 november 2023 t/m 1 september 2024.
€ 1847 / 10 maanden =187,47 per maand / 4 (5 kWh) =45 euro p/mnd
De gemiddelde opbrengst is dus zo'n 45 euro per/mnd. Als we dit weer uitrekenen komen we op het volgende uit:
Je kunt dus zo'n 540 euro per jaar in het laatje brengen, dus dan binnen 7 jaar kun je de batterij terug verdienen en dan duurt het nog zo'n 5 jaar voordat de batterij "versleten" is. Je hebt dan namelijk zo'n 1,4 laadcycli per dag.
1,4 cycli per dag * 365 dagen = 511 per jaar / 6000/511=11,7 jaar
Dit klinkt natuurlijk allemaal erg leuk maar deze cijfers geven totaal geen garantie voor de toekomst. Het is immers zo dat als iedereen een thuisbatterij zou kopen dat er dan ook minder onbalans is. Aan de andere kant is de verwachting dat er ook meer groene energie gaat bijkomen door de bouw van grote zonne- en windmolenparken en het sluiten van kolencentrales.
Wil je nog een bevestiging van deze berekening dan kun je kijken op de pagina van Frank Energie:
https://www.frankenergie.nl/nl/alles-over-onze-thuisbatterij-propositie
SessyEco:
Deze modus is een mix tussen Dynamisch en Nul Op de Meter. Wat de Sessy namelijk gaat doen is hij slaat energie op in de goedkopere uren en als deze voorbij zijn gaat hij over op 0 op de meter. Je kunt zelf instellen hoelang deze periode moet duren. In theorie kun je dus dan altijd gebruik maken van het goedkoopste stroom. Deze is met name interessant in de winter als er weinig zon is een je geen energie wilt verkopen.
Of je hier geld aan kunt verdienen is mega lastig uit te rekenen. Waarschijnlijk zal dit wat meer zijn dan bij een dynamisch contract omdat je alleen maar goedkope stroom gebruikt.
Disclaimer (nogmaals):
Niks is zeker, dus de genoemde bedragen geven absoluut geen garanties. Nog een ander punt; we hebben in de berekeningen geen leveringskosten, belastingen, kosten welke de energie maatschappij rekenen en netbeheerder kosten meegenomen. En waar we ook geen rekening mee gehouden is dat de capaciteit per jaar minder wordt wat natuurlijk invloed heeft op de terug verdient tijd. En dan nog meer al deze berekening zijn gebaseerd op wat we lezen op forums en onze eigen bevindingen. Er is een berekening uitgevoerd door een gespecialiseerd bureau (CE Delft) voor het het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Deze komen tot hele andere conclusie. Je kunt het onderzoek hier vinden: https://ce.nl/wp-content/uploads/2023/12/CE_Delft_WitteveenBos_230315_Thuis-_en_buurtbatterijen_Def.pdf
Deze review is in september 2024 gemaakt dus kan best zijn dat als jij dit leest de situatie veranderd is.
Geld verdienen?
Terugkomend op oorspronkelijk vraag. Kun je nu geld verdienen met een Sessy? Heel eerlijk: het zijn het wel erg kleine bedragen. In de onbalansmarkt valt wel wat meer te verdienen, maar uiteraard wel met hoge risico's want wat gebeurd er als grote partij batterijen gaan plaatsen of meer Nederlanders een batterij hebben? Ieder moet voor zichzelf bepalen of hij deze risico's aanvaardbaar vindt.
Maar 5 kWh
Zoals al eerder gemeld heeft de Sessy een capaciteit van 5 kWh, dat klinkt niet als erg veel maar de insteek van Sessy hierbij is dat je de aanschafkosten laag kunt houden en je verbruik in de nacht (als er geen zon is) kunt overbruggen. Maar is dit ook het geval?
Als we naar onze eigen situatie kijken lukt dit prima. We zijn met zijn vieren (2 volwassen en 2 pubers) en hebben een redelijk normaal energie verbruik patroon, we hebben geen warmtepomp en laden onze EV niet in de avond op. In de ochtend is de capaciteit meestal tussen de 5 en 10%, als de accu 100% is opgeladen de vorige dag.
(Laden/leveren en batterijcapaciteit grafiek)
Dat opladen doen wij door 2 sets aan zonnepanelen. De ene is 4x300wp=1.200 wp en de andere is 8x455 wp = 3640 wp dus in totaal 4840 wp (op het zuiden). Dit brengt meer dan genoeg energie op om 5 kWh overdag vol te krijgen zelfs als het weer wat minder is. Zo'n 3 maanden per jaar (in de winter) lukt dit niet.
(PV opbrengsten)
Bovenstaande is natuurlijk geheel afhankelijk van jouw situatie en op welke laadstrategie je de Sessy hebt staan. Daarnaast is er een maximale laad en ontlaad snelheid, dit is 2,2 kW tijdens het laden en 1,7 kW tijdens het leveren. Als de Sessy met vol vermogen kan laden duurt het 2,5 uur tot hij vol is.
BTW teruggave:
Net zoals bij de aanschaf van zonnepanelen kun je de BTW terug krijgen van de belastingdienst. Dus in plaats van € 3.550,- welke de Sessy normaal kost hij nog maar € 2.933,88. Dit bedrag krijg je niet direct maar dus via de belastingdienst. Dit kun je zelf regelen maar is best een gedoe, gelukkig zijn er ook bedrijven welke dit voor jouw regelen en dan heb je er bijna geen omkijken meer naar. De kosten hiervan zijn rond de 100 euro. Het is jammer dat de overheid niet een subsidie geeft om de aanschaf aantrekkelijker te maken, want immers dit gaat op de langere termijn geld besparen omdat er minder in het energie net geïnvesteerd hoeft te worden.
Wel een opmerking hierbij als je ooit BTW hebt terug gekregen op je zonnepanelen dan kun je dit niet nogmaals doen op je batterij.
Open systeem en onafhankelijk:
Er zijn natuurlijk nog veel meer thuisbatterij systemen op de markt. Maar wat maakt deze Sessy nu uniek? Nou dat is dat hij niet afhankelijk is van een leverancier. Je kunt hem dus gebruiken met elke energie maatschappij en zelf aansturen als je dit wilt.
Hiervoor is een uitgebreide API beschikbaar en kun je hem eenvoudig toevoegen aan Smart Home systemen zoals de Homey en Home Assistant. Dit geeft je bijna volledige controle over jouw batterij. Wel een hele fijne gedachte. We gaan later in de artikel hier nog verder naar kijken.
Specificaties:
Batterij | 5 kWh bruikbare capaciteit |
Vermogen | 2,2 kW laden en 1,7 kW ontladen |
Afmetingen (b x h x d) | 44 x 50 x 20cm |
Gewicht (Kg) | 46 kg |
Batterijtype | IJzerfosfaat batterij |
Garantie | 5 jaar op de omvormer, 10 jaar op de batterij |
Bedrijfstemperatuur | 0 - 40 °C |
Geluidsniveau | 40 dB nominaal |
Gegarandeerde cycli | 6000+ cycli |
Hoeveel Sessy's heb ik nodig? | Per 3.000-4.000 kWh verbruik, adviseren wij 1 Sessy |
Compatibiliteit | Sessy thuisbatterij werkt op 1-fase én 3-fase omvormers van elk merk |
Installatie:
Allemaal mooi natuurlijk maar hoe kun je de Sessy nu installeren en wat komt hierbij allemaal kijken?
Inhoudsopgave:
- Intro
- Installatie en mogelijkheden
- Installeren op de Homey
- Installatie op Home Assistant
- Video
- Conclusie