Onze sponsor:

Review:

01 juni 2020 | Niels Laan | Shelly, Inbouwschakelaars

Shelly 1

We gaan deze slimme WiFi schakelaar bekijken.

Het is leuk om Shelly te verwelkomen op onze blog. Deze fabrikant is een nieuwe speler op de smart home markt. Shelly is onderdeel van Allterco Robotics en zijn gevestigd in Bulgarije. Ze hebben als missie het leven van de hedendaagse mens makkelijker te maken. Nou dat belooft wat. Ze hebben in korte tijd behoorlijk wat producten op de markt gebracht, dus aan de weg timmeren doen ze zeker.

Vandaag gaan we kijken naar de Shelly 1. Dit is een relay switch. Oftewel een slimme schakelaar die je op afstand kunt bedienen.

Shelly is uniek omdat ze een open source oplossing hebben. Er is een REST-api beschikbaar om je eigen software te laten werken met dit product. Superleuk dat dit allemaal mogelijk is. Standaard werkt Shelly met de cloud omgeving. Maar het is ook mogelijk om deze niet te gebruiken. Dit kan op verschillende manieren door hem te flashen of basic MQTT (Message Queue Telemetry Transport) te gebruiken. Of als je niet zo ingewikkeld wilt doen is er ook een vinkje in de APP.

De Shelly 1 werkt met de WiFi protocol, dus zelfs zonder een speciale controller kun je dit product gebruiken. Er wordt een gratis APP bijgeleverd om dit mogelijk te maken maar koppelen aan je eigen smart home systeem is ook mogelijk.

Dit product bouw je achter je bestaande wandschakelmateriaal in. Je maakt dus je domme schakelaar slim. Het inbouwen is niet heel ingewikkeld en er wordt een duidelijk schema bijgeleverd. Let op dat je een blauwe (NUL) draad nodig hebt om hem werkend te krijgen. De module is een van de kleinste op de markt met zijn 41 x 36 x 17 mm. Dus hij past prima in een standaard 40mm diepe inbouwdoos. Nu we het toch het aansluiten hebben er kan maximaal 16A op worden aangesloten (220V) wat meer dan voldoende is voor de meeste apparaten. Je kunt via een jumper ook 24-60VDC en 12VDC aansluiten.

Om het verhaal compleet te maken is er zelfs een mogelijk om de knop lang en kort ingedrukt te houden. Hiermee kan je dan verschillende scene's opstarten. Zoals bv bij lang indrukken dat alle Shelly's aan gaan.

Maar ik heb toch al een slimme lamp

Je zult je misschien afvragen waarom je dit product moet kopen en niet bv een Philips HUE lamp of de Xiaomi MI Bulb. Bij de HUE heb je een hub nodig om deze te bedienen dit heb je niet nodig met de Shelly. Dit scheelt toch weer een apparaat in je huis en je bespaart geld. Uiteraard heb je wel WiFi nodig maar kan me niet voorstellen dat dit niet al aanwezig is.

Bij de Xiaomi MI Bulb welke ook WiFi werkt heb je ook geen Hub nodig. Dus wat is dan het verschil? Nou, de Shelly bouw je achter je bestaande wandschakelaar in, hierdoor kun je hem ook nog op de ouderwetse manier blijven bedienen. En nog een voordeel als je hem uitzet dan wordt deze status ook onthouden, dus in je APP staat hij dan ook uit. In tegenstelling tot de Xiaomi Bulb waarbij de stroom wordt afgesloten als hem via je de wandschakelaar bediend. Hierdoor kun je hem niet meer via de APP aan- of uitzetten. Dit geldt trouwens ook voor de HUE variant.

Nog een voordeel van deze oplossing is dat je bestaande lamp gewoon kunt blijven gebruiken. Deze mogen LED, halogeen of de ouderwetse gloeilamp zijn. Eigenlijk kun je alle soorten lampen aan sluiten.

Specificaties:

Voltage: 230VAC, 24-60VDC, 12VDC
Vermogen: max. 16A/3500W
Standby verbruik: < 0,4W
Protocol: WiFi 2,4GHz, 802.11 b/g/n
Afmetingen module: 41 x 36 x17 mm
Inbouwdiepte: Minimaal 40mm
More money

Een smart home kan behoorlijk in de papieren gaan lopen en vaak ben je niet met 1 module klaar als je eenmaal het virus te pakken hebt gekregen. Gelukkig voorziet de Shelly in deze behoefte want deze inbouw schakelaar is al voor € 11,95 te koop. Als je dit vergelijkt met bv een Fibaro Relay switch dan kun je er 5 van kopen, want deze kost € 59,95. Dat scheelt toch weer behoorlijk.

Wat krijg je:

- Shelly 1
- Handleiding (Engels)

Uiterlijk:

Grootte:

Installatie:

We gaan de Shelly op de volgende systemen gaan testen:

- Hun eigen APP
- Homey
- Home assistant
- Domoticz

Dit product is te koop voor:


Shelly Cloud
€ 11
Kopen

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Inbouwschakelaars
Hoi! Google en de EU vinden dat ik moet aangeven dat ik Cookies gebruik. Wij gaan ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier onze privacyverklaring.