Onze sponsor:

Review:

01 juni 2020 | Niels Laan | Shelly, Inbouwschakelaars

Shelly 1

Installatie via Home Assistant:

We gaan deze schakelaar ook installeren op Home assistant. Dit gratis smart home pakket is natuurlijk de ideale partner van de Shelly als je geld wilt besparen. We zorgen als eerste dat alles wordt aangesloten via het bijgeleverde schema. Zorg uiteraard dat je de stroom van de wandschakelaar haalt. Ik vind het bijgeleverde schema niet heel erg duidelijk dus heb onderstaande gemaakt ter verduidelijking.

Als je alles dicht hebt geschroefd en voorzien hebt van stroom installeer je de schakelaar via de APP van Shelly. Dit kun je hier lezen. Je moet deze stappen volgen om hem te koppelen aan jouw netwerk. Voordeel hiervan is dat je hem ook nog via deze weg kunt bedienen en alle configuratie mogelijkheden beschikbaar zijn. Je kunt ook de cloud functie uitzetten als je echt alles intern wilt houden.

Hierna gaan we zorgen dat hij in Home Assistant werkt. Er zijn hiervoor verschillende manieren. Zo kun je een eigen firmware op de Shelly zetten, via MQTT werken of je de REST Api. Ik ga voor deze laatste optie omdat er dan geen speciale handleidingen nodig zijn. Wel zo gemakkelijk.

Om de Shelly te installeren openen we de configuratie.yaml file via de file editor. Deze kun je trouwens gemakkelijk installeren via de Add-on store. Als we file open hebben zetten we de volgende configuratie erin:

switch:
 - platform: rest
   name: "Shelly1"
   scan_interval: 5
   resource: http://192.168.1.x/relay/0
   body_on: 'turn=on'
   body_off: 'turn=off'
   is_on_template: '{{ value_json.ison == true}}'
   headers:
     content-type: application/x-www-form-urlencoded

Het enige wat je aan bovenstaande hoeft te veranderen is het ip-adres van jouw Shelly. Deze kun je in de APP vinden (ddfs) of natuurlijk in je router. Je moet hierna zorgen dat de configuratie wordt in geladen. Dit kun je gemakkelijk doen via: Instellingen > Server beheer > Controlleer configuratie. Indien alles goed is doe je een herstarten van HASS (Instellingen > Server beheer > herstarten).

Na de herstart zie ik de Shelly 1 verschijnen op mijn dashboard en nog belangrijker ik kan hem ook bedienen. Omdat alles lokaal gaat reageert hij super snel.

Bediening:

Je krijgt een aan- en uitschakelaar.

Voorbeeld flow:

Om een flow (te automatiseren) te maken maak ik gebruik van Node Red. Dit is een add-on in Home Assistant waarmee je via een "drag and drop" systeem flow kunt maken. Het fijne hiervan is dat je geen programmeer kennis nodig hebt. 

Ik wil graag dat als de Shelly 1 wordt aangezet en de zon onder is een andere lamp ook aangezet wordt.

01)

Sleep als eerste het "trigger-state" node in het flow vlak. Klik deze vervolgens dubbel aan en vul de volgende waarde in:

- Name: geef een duidelijke naam
- Entity ID: Dit het ID van de sensor. Ik vul dus hierin: switch.shelly1. Hierna geef ik de conditie op en dit is in ons geval "on". Vervolgens klik je op "Done". We hebben dus nu een trigger aangemaakt. 

02)

Als 2de stap gaan we controleren of de zon ons is. Dit is een ingebouwde functionaliteit in HASS. Dus het is een kwestie van de status ophalen en deze controleren. Hiervoor gebruiken we de flow "current-state". Bij de entity ID vullen we sun.sun in, en bij de if state: below-horizon.

03)

De laatste stap om te zorgen dat de lamp aangezet wordt is via de flow "call service node".

Dit is natuurlijk slechts een voorbeeld van wat er mogelijk en meer bedoelt om te laten zie dat je wat kunt met de shelly in Node-RED.

 

Dit product is te koop voor:


Shelly Cloud
€ 11
Kopen

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Inbouwschakelaars