Onze sponsor:

Review:

18 juli 2017 | Niels Laan | Youless, Energiemeting

Youless

Installatie

Het installeren van de Youless moet niet heel ingewikkeld zijn, want volgens de handleiding kun je dit in 10 stappen doen. De eerste stap is om hem te voorzien van stroom. Dit kun je met de bijgeleverde USB kabel en voeding doen. Fijn dat er een lekkere lange kabel is meegeleverd.

Hierna is het een kwestie van de UTP/internetwerk kabel aan te sluiten. Er is hiervoor een kabel bijgeleverd.

De 3de stap is het aansluiten van de Youless op je slimme meter (mocht je deze hebben). Dit kun je ook weer doen met de bijgeleverde (witte) kabel. Mocht je geen slimme meter hebben dan kun je ook gebruik maken van de meetpuls-LED welke op elke meter wel beschikbaar is. Hiervoor is een speciale sticker meegeleverd. Deze moet je precies boven de LED plaatsen. Dit kun je controleren door tijdelijk even de netwerk kabel te verwijderen. De LED op de youless zal dan sneller gaan knipperen als de positionering oké is.

Om de configuratie te voltooien ga je via je browser naar http://youless (of je zoekt het IP-adress op). Vervolgens stel je het type elektriciteitsmeter in. Dit is in ons geval P1 (digitaal). Om te controleren of alles goed werkt kun je bij je Youless kijken of de groene LED knippert. Afhankelijk van je actuele verbruik kan dit even duren.

Installatie schermen:

Vervolgens is het zaak om hem te koppelen aan een (online) manager zodat je een analyse kunt maken en je verbruik kunt inzien.

Inzicht in je energie verbruik:


Het is goed om te weten dat de Youless onafhankelijk is. Je bent dus niet verplicht om een bepaalde dienst te gebruiken. Er zijn verschillende widgets, APP's en koppelingen mogelijk. Het is zelfs mogelijk om de data te downloaden en te openen in Excel.

Onderstaande geef ik enkele mogelijkheden:

Enelogic.com

Sinds kort werkt youless samen met deze online verbruiksmanager. Met deze website kun je perfect je verbruik bij houden en inzien. Er is een gratis variant en betaalde varianten (€ 19,00 per jaar)Bij deze dienst krijg je een mooi dashboard en kun je je verbruik vergelijken met dat van andere mensen. Andere leuke feature is dat je kunt kijken of je voorschot nog goed is. Hiermee voorkom je vervelende verrassingen op je eindafrekening.

 

Installeren:

Het installeren van de Youless op de Enelogic website is niet al te veel werk. Het is een kwestie van je te registreren en de stappen te volgen.


Dashboard:

Als de installatie gelukt is en je bent weer ingelogd dan krijg je een dashboard te zien. Deze kun je zelf indelen en zaken aan- of uitzetten. Je ziet onder andere: Actueel (Live) verbruik, hoe je tov je voorschot zit, je verbruik per dag, je verbruik van de huidige maand en nog veel meer.

MSExcel

Als je nou geen domoticaysteem hebt of gebruik wilt maken van een online energiemanager heeft Youless een Excelsheet gemaakt waarbij je de data kunt ophalen. Als je handig bent met excel kun je natuurlijk hier mooie grafieken in maken en berekeningen. Leuk dat die optie aanwezig is.

PVoutput.org

De website van OVoutput.org is een onafhankelijk platform om je energieverbruik in de gaten te houden. Vroeger kon deze alleen gebruikt worden als je zonnepanelen had. Tegenwoordig is het ook mogelijk om je verbruik er aan te koppelen.

Om hier gebruik van de maken moet je een andere firmware installeren op de Youless. Na het installeren van de nieuwe firmware en het aanmaken van een account bij PVoutput, moet je de API-key en SysID invoeren in de interface van de Youless. Vervolgens worden de gegevens getoond op het portaal.

Dit product is te koop voor:


€ 79
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Energiemeting