Onze sponsor:

Review:

Zipato Z-Wave Remote (keyfob)

Hij ligt al een tijdje op de plank: de Zipato Z-Wave Remote. Het word dus tijd voor een review voor deze afstandbediening/keyfob.

Met deze remote kun je bv een lamp aan/uitzetten op afstand zonder gebruik te maken van een wandschakelaar of de APP. Je kunt er ook gemakkelijk een scene mee starten.

Er zitten 5 knoppen op, 4 van deze kun je gebruiken om bv een regels op te starten. De middelste knop is om de afstandbediening in een andere stand te zetten. Dit wordt aangegeven door de kleuren rood en groen. Door hem op groen te zetten kunnen er weer andere actie aan de knoppen worden gestart. De kleur wordt overigens aangegeven doordat de buitenrand oplicht.

Elke knop is ook nog dubbel te klikken. In totaal kunnen er dus 4 x 2 (van de dubbelklik) = 8 x 2 (van de kleur) = 16 verschillende acties worden uitgevoerd. Dat is best veel voor zo'n kleine remote van 80 x 36 mm.

Hij wordt gevoed door een kleine batterij (LI 602055) welke kan worden opgeladen via de USB aansluiting.

De remote heeft een Z-Wave plus chip hierdoor krijg je:

- Beter bereik
- Over air firmware update mogelijkheid
- Verbeterde "healing"
- Meer bandbreedte

 

Hij is te koop voor €57,99 via onze partner.

Wat krijg je:

- Remote
- Handleiding


Uitpakken:

Grootte:

Uiterlijk:

Installatie op de ZipaBox/ZipaTile:

Deze remote heeft een NWI modus, hierdoor is het een kwestie van de stroom aansluiten dmv een USB kabel en zorgen dat je controller in de toevoegen modus staat. Hierna zal hij automatisch gevonden worden en worden toegevoegd. Als hij rood knippert staat hij in de NWI stand.

Je kunt hem handmatig toevoegen door de middelste knop ingedrukt te houden en de "2/6" knop 3x snel achter elkaar in te drukken. Het toevoegen ging snel en zonder problemen wat ook wel te verwachten is van een product wat door Zipato is gemaakt.

Association:

Naast dat je deze afstandsbediening kunt toevoegen aan je controller is het ook mogelijk om via "association" een module rechtstreeks aan een knop te koppelen. Je communiceert dan rechtstreeks met bv een Z-wave tussenstekker. Hierdoor zal de reactie veel sneller zijn.

Instellingen/parameters:


1. Basis level set:
Als je een dimmer hebt gekoppeld kun je hier het dim niveau instellen. Dus uit zou bv 10% kunnen zijn.

10. Batterij report interval

Er zijn nog een aantal parameters om de association in te stellen zie hiervoor de handleiding

Regel:


Indien knop 1 (rood) wordt dubbel word ingedrukt dan studio1 aan.


Opties Sensor:

Conclusie:

Zoek je een gemakkelijke manier om scene's te draaien of om modules aan of uit te zetten dan is deze remote een mooie oplossing. Het formaat is precies groot genoeg zodat je hem niet kwijtraakt. Daarnaast ligt die ook lekker in de hand en is hij zeer licht.

De manier om nog een keer andere commando's te activeren vind ik niet zo prettig werken. Nu zal je dit misschien niet zoveel gebruiken omdat 8 verschillende knoppen vaak genoeg is.

Dat je hem kunt opladen via USB is aan de ene kant een voordeel omdat hij hierdoor langer mee gaat en je geen batterijen hoeft te kopen. Aan de andere kant moet je wel een mogelijkheid hebben om hem ergens in te prikken.

Klein formaat en licht van gewicht
16 mogelijkheden

Switchen 2de mogelijkheid niet heel gebruiksvriendelijk

Zipato bedankt voor het beschikbaar stellen van de keyfob.

;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels
Hoi! Google en de EU vinden dat ik moet aangeven dat ik Cookies gebruik. Wij gaan ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier onze privacyverklaring.