Onze sponsor:

Review:

21 april 2018 | Niels Laan | Dooya, Gordijnen/rails

Dooya - Automatiseren gordijnen

Als je bijna alles in je huis al geautomatiseerd hebt, dan blijft er meestal nog 1 ding over welke wel stoer is om aan te pakken. En dat is het automatiseren van je gordijnen. In deze post gaan we kijken of we dit op een redelijke goedkope manier kunnen oplossen.

Dit artikel gaat over hoe je je gordijnen automatisch kunt laten openen en sluiten. Natuurlijk willen we het ook nog gewoon handmatig kunnen doen. Er zijn diversen mogelijkheden om dit voor elkaar te krijgen. Zo zijn er doe-het-zelf-pakketten waarbij je een motor koopt en deze zelf op je bestaande rails moet aansluiten. Er zijn natuurlijk ook professionelere oplossingen. Deze laatste categorie is vaak nogal aan de prijzige kant. Voor een beetje gordijnrails ben je zo 500 euro kwijt. Nu vind ik domotica erg leuk, maar het moet ook allemaal wel een beetje betaalbaar blijven. 

Ik ben dus op zoek gegaan naar een kant en klare oplossing welke nog enigszins betaalbaar is. Na mijn zoektocht kwam ik uit bij het merk Dooya. Dit is een Chinese fabrikant die gemotoriseerde raambekledingsproducten maakt. In vergelijking met de concurrentie zijn zij een stuk goedkoper. Zo is bv een motor al te verkrijgen voor 60 euro en zijn rails er al vanaf 25 euro p/m. 

Nu is het altijd maar afwachten wat je krijgt als je iets besteld in China. Dit product is namelijk niet te verkrijgen in Nederland. Af en toe moet je eens een gokje nemen dus ik heb een motor en een rail besteld. De motor is te krijgen in 4 varianten welke voor het open en sluiten van de gordijnen zorgt:
- DT52E (45w en 75w) (433Mhz)
- DT52S (45w en 75w) (Bedraad)

Er zijn overigens nog meer varianten maar deze werken niet op 220V en zijn minder stil.

Ik heb gekozen voor de S variant omdat deze kan worden aangesloten op een Fibaro Roller Shutter module. Op deze manier kan ik hem verbinden met mijn Z-Wave systeem (Athom - Homey). Omdat de 75w maar 5 euro meer kostte heb ik voor deze gekozen. Eigenlijk kies je deze alleen als je wat zwaardere gordijnen hebt, wat in mijn geval eigenlijk niet nodig is. Na een aantal weken kwam het pakketje binnen. Uiteraard moest ik douane kosten betalen omdat het pakketje boven de 75 euro uitkwam. Hou hier dus rekening mee.

Na het openen kwam ik tot de conclusie dat ze de verkeerde motor hadden opgestuurd. Niet de S maar E variant. Deze kan niet worden aangesloten op de Fibaro roller shutter: bummer. Daarnaast was mijn rail verbogen. Niet een heel goed begin dus. Ik heb natuurlijk direct contact gezocht met de verkopende partij. Na wat heen en weer gemaild te hebben kon ik de motor terugsturen en kreeg een vergoeding voor de rail. Op zich dus netjes op gelost. 

De E variant werkt overigens met de 433Mhz protocol. Gelukkig heeft de Homey hiervoor een chip aan boord en heeft iemand hiervoor een APP gemaakt. Later hier meer over.

Na wat buigwerk en omdraaien van de rail kreeg ik hem weer netjes in elkaar. De rails wordt overigens in 3 stukken geleverd waarbij de uiteinden al gemonteerd zijn. Normaal gesproken is het dus een kwestie van in elkaar schroeven en de motor aan het eind erop draaien. Dit moet iedereen lukken.

Het geheel werkt via een band die met radars aan het eind (links en rechts) in beweging wordt gebracht. Eigenlijk best een simpel systeem.

Wat krijg je:

- Motor
- Ophangbeugels
- Rails met band
- Uiteinden

Uiterlijk:

Grootte motor:

Installatie:

Het installeren van de rails gaat dus door de 3 stukken aan elkaar te maken. Er worden hiervoor beugels bijgeleverd en een soort klem. Ik vond de beugels niet echt heel goed klemmen en ze trekken de rail eerder scheef dan recht.

Het ophangen van de rails kun je doen door de beugels aan het plafond te bevestigen. Zorg dat je dit goed uitmeet en zeer recht ophangt. Als je hier wat extra aandacht aan besteed hangt de rail recht en zal deze ook veel soepeler open en dicht gaan. Als de rail hangt, voorzie je de motor van een stuk snoer om hem wat te verlengen en maak je hier een stekker aan, en stop je deze in het stopcontact. De kleuren van de draden wijzen zichzelf.

Omdat de rail al compleet geleverd wordt is hij meteen juist gekalibreerd zodat het open en sluiten op het juiste moment stopt. Dit is maar goed ook want er wordt een chinese handleiding bij geleverd en mijn chinees is wat roestig. Ik had iets te veel runners erbij besteld, gelukkig zijn deze er redelijk eenvoudig uit te halen, door het eind stuk los te halen. Helaas klopte hierna de open en dicht stand niet meer. Dus moest ik toch nog mijn chinees gaan ophalen. Gelukkig is er een APP van Google die een prima vertaling geeft. Het opnieuw kalibreren kun je doen door de reset knop in te drukken en de gordijnen te sluiten. Hierna open en sluit je de gordijnen weer en zal hij op de juiste stand stoppen.

Deze motor heeft overigens een functie om handmatig hem open en dicht te doen. Dit kun je activeren door aan het gordijn te trekken, de motor zal dan aanspringen en het laatste gedeelte voor je doen. Ik moet wel eerlijk zeggen dat je behoorlijk hard aan het gordijn moet trekken.

Andere feature is de automatische stop functie. Als het gordijn ergens op vastloopt zal hij automatisch stoppen. Hij zal dus niet zomaar je gordijnen kapot trekken.

Dit product is te koop voor:


€ 62
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Gordijnen/rails