Onze sponsor:

Aqara Magic Cube - MFKZQ01LM

Installatie via Home Assistant:

Het volgende smart home systeem waar we de cube mee gaan testen is Home Assistant. Dit gratis open source systeem kun je op verschillende hardware draaien wij testen hem met een RPI 4 en een koppeling met de Xiaomi Gateway. Als je een Zigbee stick zou hebben kun je hem ook rechtstreeks koppelen. Maar wij gebruiken de gateway om mee te communiceren.

De eerst stap is om de gateway te koppelen aan HASS. Letop dat je hier de versie 1 gateway voor nodig hebt. We starten eerst de Xiaomi APP op een zoeken hier de key op. Deze hebben we namelijk nodig. Deze kun je vinden op de volgende manier:

- Open de APP
- Druk op de Gateway
- Ga naar het hamburger menu rechts bovenin
- Dan ga je naar About en drukt op Wireless communication protocol en zet het het schuif boven op aan
- Onthoud vervolgens je key/password

- Start nu HASS op en ga naar je YAML configuratie en vul het volgende in:

xiaomi_aqara:
   discovery_retry: 5

gateways:
   - mac: 79:12:dc:99:93:16 (letop lower case!)
     host: 192.168.1.7
     key: xxpxdoq65sslh211

- Start hierna de boel even opnieuw op. De gateway zal nu gevonden worden. Mocht dit niet lukken dan staan hier nog wat tips en tricks: https://www.home-assistant.io/integrations/xiaomi_aqara/

Nu voeg je de Cube toe aan de Gateway en kun je hem daarna gebruiken in HASS.

Apparaten en configuratie:

Voorbeeld flow:

Om wat te triggeren via de cube is maak ik gebruik van de "all events" node. Hiermee registreer je alle inkomende commando's. Wij willen natuurlijk alleen die van die cube dus gebruik ik een switch om dit af te vangen. Vervolgens gebruik ik nog een switch om de events door te sturen (shock, rotate, flip90, etc). En als laatste zet ik de lamp aan. 

Dit is natuurlijk een vrij simpel voorbeeld maar je kunt bedenken dat al je lampen in de woonkamer aan- of uitgezet worden. 

Dit product is te koop voor:


€ 27
Kopen
€ 11
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels