Onze sponsor:

Review:

15 januari 2023 | Niels Laan | Aqara, Bewegingsensoren

Aqara Motion Sensor P1

Installatie via Home Assistant:

We gaan deze bewegingsmelder ook installeren met de gratis software van Home Assistant. Als hardware gebruiken wij een Raspberry pi 3 die je voor minder dan 50 euro kunt kopen. 

Deze sensor werkt via de Zigbee 3.0 protocol, om deze werkend krijgen met Home Assistant heb je een gateway/controller nodig. Wij gaan hiervoor de Conbee 2 USB stick gebruiken.

De eerste stap (mocht je dit nog niet gedaan hebben) is deze stick te installeren op Home Assistent. Het is een kwestie van de stick in de PI te pluggen en dan naar de configuratie/intergraties te gaan. Je ziet hem dan direct staan. Nu moet je nog wat stappen doorlopen en zal hij automatisch worden toegevoegd.

Nu hebben we een controller en kunnen we de sensor gaan toevoegen.We gaan naar onze settings, integrations en klikken op de devices van de Conbee stick. Vervolgens zie je links onderin een knop "add device" om het toevoegen te starten. Nu houden we het knopje aan de achterkant net zolang ingedrukt tot de LED aan de voorkant 3 gaat knipperen.

We zien dat HASS hem vrij wel direct vindt. Wat wel opvalt als de configuratie klaar is, en we de nodes bekijken zien we dat er geen LUX meter is, maar na een reboot van Home Assistant zien we hem wel en komen de waardes binnen.

Installatie schermen:

Werking:

Als we een hand voor de sensor houden zien we dat er een "bewegingssignaal" naar de controller wordt gestuurd. We zien tevens de LUX waarde en het batterijniveau. Er zijn ook configuratie mogelijkheden om de detectietijd, gevoeligheid in te stellen. Je kunt ook de LED aan/uitzetten. Maar als we hier wat proberen te veranderen dan gebeurd er niks en springt hij weer terug naar de vorige waarde. Dit werkt dus nog niet zoals het hoort.

Automation opties:

Voorbeeld automation:

We maken een simpele automation waarbij als er beweging wordt gedecteerd een lamp aan gezet wordt.

Dit product is te koop voor:


€ 25
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Gerelateerde artikelen

Nog meer van:

Bewegingsensoren
Hoi! Google en de EU vinden dat ik moet aangeven dat ik Cookies gebruik. Wij gaan ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier onze privacyverklaring.