Onze sponsor:

Legrand - Valena Next - Starterskit

Review van de Legrand Valena Next starterkit.

We hebben weer een leuk nieuw product binnengekregen. Deze keer een product van de Legrand. Deze fabrikant zal je misschien niet zoveel zeggen maar ze zijn mega groot in installatietechniek. Zij leveren o.a. producten voor utiliteitsbouw, nieuwbouw en renovatie en zijn zeer groot in Frankrijk, Italië en Duitsland.

In 2018 hebben ze Netatmo overgenomen, dit is een bekende fabrikant van Smart Home producten. Met deze acquisitie probeert men ook door te dringen in de consumentenmarkt (eind gebruiker) . 

Legrand leverde al verschillende "niet zo slimme" soorten schakelmateriaal in verschillende vormen. Het was logisch om deze producten ook smart te maken, wat bv de concurrent Gira doet.

Terug naar het voor ons beschikbaargestelde product. Dit is een starterskit om kennis te kunnen maken met de productenlijn van Legrand genaamd: Valena Next. Hij bestaat uit een paneel met hub en een slim stopcontact. Daarnaast wordt er een wandschakelaar meegeleverd. Hiermee kun je o.a. detecteren of je wel niet thuis bent.

De Hub verbindt het geheel aan elkaar. Dus stel: je zet een lamp aan met de APP, dan stuurt deze een signaal naar de hub die weer een signaal stuurt naar de lamp zodat die aangaat. De lamp stuurt vervolgens weer een signaal terug naar de hub (dat hij echt aan is) en dan weer naar je telefoon. Dit gaat natuurlijk allemaal razend snel.

Je kunt de hub inbouwen in een normale inbouwdoos van 40mm, er is dus geen extra diepte vereist (wat je wel eens ziet bij andere producten). Aan de hub kunnen maximaal 100 apparaten aangesloten worden.

Op de wandcontactdoos kan maximaal 16A (3680W) aangesloten worden en hij is beveiligd tegen overbelasting. Je kunt er dus in principe elke apparaat op aansluiten zonder in de problemen te komen. Hij kan het huidige verbruik en totaalverbruik voor je meten. Uiteraard is hij voorzien van aardklemmen om het geheel veilig te maken.  

De draadloze schakelaar wordt gevoed door een CR2032 knoopcel batterij welke volgens Legrand 8 jaar zou moeten meegaan. Mocht hij leeg gaan dat is er een LED om aan te geven dat dit gebeurd. Je hoeft hem niet in te bouwen want er wordt een dubbelzijde sticker meegeleverd zodat je hem overal in huis kunt op plakken.

Zigbee is here

De producten van Legrand werken met de draadloze communicatie protocol Zigbee. Zigbee is vooral bekend van Phlips Hue maar is de laatste jaren flink aan een opmars bezig. Zo werken producten van Ikea, Xiaomi en INNR ook met deze protocol.

Fabrikanten die deze protocol ondersteunen zitten in alliantie, waardoor systemen met elkaar kunnen samen werken. In de praktijk is dat vaak wat anders. Maar in theorie zou een lamp van Ikea kunnen samenwerken met de hub van bv INNR.

Als je een Zigbee netwerk hebt kun je profiteren van een "Mesh netwerk" hierdoor kunnen apparaten onderling met elke communiceren.

Reeks aan producten:

Naast deze starterkit heeft Legrand een hele reeks aan producten beschikbaar. Zo is er een dimmer, schakelaar voor rolluik, contactdoos en een micromodule die je achter je bestaande wandschakelaar kunt inbouwen. Genoeg om je huis lekker slim te maken.

Wat krijg je:

- Hub met stopcontact
- Handleiding
- Afstandsbediening/wandpaneel
- CR2032 batterij
- Afdekraam voor hub
- Afdekraam voor afstandsbediening
- 4 stickers

Specificaties:

 

Uiterlijk:

In het volgende hoofdstuk gaan we de starterskit installeren en kijken naar de mogelijkheden.

Dit product is te koop voor:


€ 150
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Smart Home Hubs