Onze sponsor:

Legrand - Valena Next - Starterskit

Installatie:

De eerste stap is om de hub te voorzien van stroom. Dit kun je doen door de installatie draden aan te sluiten op het stopcontact. Er is een blauwe (N) en fasedraad (L) nodig. Deze is in de meeste wandcontactdozen wel te vinden, zeker als je er al een stopcontact hebt zitten. Zorg natuurlijk dat je de stroom eerst afsluit, zo'n schok is wat vervelend.

Na het terugzetten van de stroom horen we een klik (van de relay) en zien we dat het lampje bij het stopcontact rood gaat knipperen en daarna enkele seconden rood blijft branden. Nu plaatsen we de gateway in de wandcontactdoos, wacht nog even met het plaatsen van het frame. Als we nu verder kijken in de handleiding moeten we de accessoires gaan koppelen.

We pakken dus de draadloze wandschakelaar erbij en halen het lipje los om te zorgen dat hij stroom krijgt. Het ledje zal groen gaan knipperen en we zien na een tijdje dat hij groen brandt en dit is ook het geval op de gateway. Het lijkt er dus op dat hij gekoppeld is.

Wij hebben voor de rest geen extra apparaten dus kunnen we door naar de laatste stappen in de handleiding. En dat is de afdekplaten installeren en de draadloze wandschakelaar op zijn plek installeren.

APP configureren/installeren:

Allemaal leuk natuurlijk dat alles aan de wand hangt maar we willen er wel echt wat mee gaan doen. Hiervoor moet je de Legrand Home + Control APP installeren. Deze is beschikbaar voor Android en iOS.

 

Zoals gebruikelijk moeten we eerst een account aanmaken d.m.v emailadres en wachtwoord. Als we in de laatste stap de voorwaarden/privacy bekijken zien we hier weinig bijzonders in staan. Zover we kunnen zien heeft alleen Legrand/Netatmo toegang tot jouw gegevens. Als je dit echt wilt weten is er een overzicht waar precies in staat wat er met jouw gegevens gebeurd. Hier kunnen andere fabrikanten een voorbeeld aan nemen.

Na het aanmaken wordt er gevraagd wat voor product we aan het installeren zijn. In ons geval Legrand.

De volgende stap is de vraag wat we willen installeren. We selecteren de gateway. Nu gaan we hem echt toevoegen

Na wat stappen wordt er gevraagd de knoppen van de wandzender tegelijk in te drukken totdat de LED groen oplicht. Dit moeten we herhalen. Nu wordt gevraagd mrt welk WiFi netwerk we willen verbinden. Deze selecteren we en zorg dat je geen 5Ghz verbinding gebruikt, dit wordt namelijk niet ondersteund.

Nu gaat de APP zoeken naar de gateway welke als hotspot geconfiguurd is. Na een paar seconden zien we hem verschijnen en gaat de APP jouw lokale WiFI verbinding configuren zodat de gateway hiermee kan verbinden. Nadat hij verbonden is (heb even geduld) wordt er een nieuwe firmware gedownload.

Na wat stappen geven we onze gateway een naam en voegen we kamers toe. Vervolgens komen we in het startscherm terecht.

Het leuke van dit systeem is dat je je verbruik kunt bij houden. De volgende stap is om dit te configuren door de de kWh prijs op te geven.

Nu hebben we de basis configuratie gedaan en kunnen we gaan kijken naar de verschillende mogelijkheden. 

Dit product is te koop voor:


€ 150
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Smart Home Hubs
Hoi! Google en de EU vinden dat ik moet aangeven dat ik Cookies gebruik. Wij gaan ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier onze privacyverklaring.