Onze sponsor:

Legrand - Valena Next - Starterskit

Conclusie:

Legrand heeft met het Valena Next systeem een mooie basis neergelegd om je huis slim(mer) te maken. De oplossing om de gateway en een stopcontact samen te voegen vinden we goed bedacht. Het aansluiten lijkt hierdoor wat ingewikkelder maar in de praktijk komt het neer op het aansluiten van 2 draden. Dat moet iedereen wel lukken.

De hele installatie procedure, om de gateway te verbinden met jouw WiFi netwerk, is gebruiksvriendelijk en verliep zonder problemen.

Aan dit systeem kun je verschillende soorten apparaten koppelen. Denk hierbij aan een dimmer, schakelaar om je rolluiken te bedienen of een extra stopcontact. Het is ook mogelijk om Netatmo apparaten te koppelen. Zij hebben o.a. een thermostaat, rookmelders, deurbellen en diversen thermostaten in hun assortiment zitten. 

Legrand heeft ook een bewegingsmelder om bv automatisch lampen aan-/ of uit te zetten.

De communicatie tussen de hub en de aangesloten lampen gebeurt via de Zigbee protocol. Deze protocol is vooral bekend van Philips HUE en heeft zich al bewezen als een stabiele oplossing. De hub maakt gebruik van de cloud omgeving van Legrand maar hij kan ook zonder dit werken. De interne communicatie gaat namelijk via Zigbee, wat een apart netwerk is. Je hebt dus geen internet nodig om je lamp uit te zetten, wel een fijne gedachte.

Er is een mogelijkheid om je huis te slim te maken door schema's en scenes. Hier kan je o.a. instellen dat automatisch een lamp aangaat op een bepaald tijdstip. Met scenes kun je gemakkelijk meerdere apparaten tegelijk aan- of uizetten. De mogelijkheden zijn wel wat beperkt. Zeker als we dit vergelijken met bv Philips HUE of de Ikea Trådfri systemen. Zo missen we bijvoorbeeld een mogelijkheid om alles automatisch uit te schakelen als niemand thuis is, wat kan door naar de GEO-locatie te kijken van je telefoon.

Ook het echt slimmer maken, door een systeem te hebben waarbij je met triggers/voorwaarden (ALS, EN , DAN) werkt, ontbreekt. Waardoor je nooit in staat zal zijn om je huis echt slim te maken. Hierbij heb je toch meer aan een systeem als Smartthings of een Homey. Deze systemen zijn wat uitgebreider maar wel een stuk duurder.

Is dit dan wel een juiste keuze? Jazeker als je een gebruiksvriendelijk en gemakkelijk in te bouwen Smart Home systeem zoekt. Zeker voor een beginnende gebruiker.

Deze starterskit is te koop voor rond de € 150,00.

Stevig gebouwd/geheel zit goed in elkaar
Gebruikersvriendelijk
Oke, geprijst

Regel maken gedeelte wat beperkt

We willen Legrand bedanken voor het beschikbaar stellen van deze starterskit.

Getest met:
Gateway firmware: 211
APP: 2.9.2.0

Dit product is te koop voor:


€ 150
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Smart Home Hubs
Hoi! Google en de EU vinden dat ik moet aangeven dat ik Cookies gebruik. Wij gaan ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier onze privacyverklaring.