Onze sponsor:

Review:

06 augustus 2021 | Niels Laan | Lidl, Smart Home Hubs, Lidl

Lidl Smart Lightin Start KIT with colour Bulbs E27 - LivarnoLux/SliverCrest

Een review van dit super goedkope smart home gateway van de Lidl.

Na Ikea, Hema en Action dacht Lidl waarschijnlijk dat er wel een markt is voor Smart Home producten. Nu is dit niet zo raar voor de Lidl aangezien ze wel vaker electronica producten verkopen. Vaak doen ze onder hun eigen merk Silvercrest/Livarno. Zo ook deze Starter Kit welk een combinatie is van deze merken.

De producten onderscheiden zich doordat ze goedkoop zijn en goed in elkaar zitten (volgens Lidl). We gaan deze set testen en vergelijken met de concurrentie.

Zigbee the way to go

Het Smart Home systeem van de Lidl werkt met de Zigbee 3.0 protocol. Deze protocol zorgt voor draadloze communicatie tussen de apparaten. Er wordt dus geen gebruik gemaakt van de WiFi protocol. Voordeel hiervan is dat het een gescheiden netwerk is en dus niet in de war kan raken met je andere apparaten.

Zigbee is in principe een open standaard waar meerdere fabrikanten gebruik van maken. Zo werken Philips en Ikea ook met deze standaard. Het zou dus mogelijk moeten zijn om ook lampen van deze fabrikant te gebruiken.

Centrale Hub

De meegeleverde hub van Slivercrest zorgt voor de aansturing van het geheel. Het komt er op neer dat als jij een commando via je smart phone stuurt, dat de Hub dit commando doorstuurt naar de lamp. De lamp stuurt dan vervolgens weer een signaal terug dat het commando is gelukt en hierna krijg jij een status update op de telefoon door.

Zonder deze hub kan je dus helemaal niks. Het verbinden van je (interne) netwerk gebeurt door de bijgeleverde UTP kabel aan te sluiten op je router. 

Uiterlijk Gateway:

Let there be light

Bij deze set worden 3 RGB Led lampen meegeleverd welke maar liefst 16 miljoen kleuren te voorschijn kunnen toveren. Deze lampen hebben een vermogen van 9W wat gelijk staat aan 75W gloeilamp. Behoorlijk wat licht dus. Gelukkig kunnen deze lampen gedimd worden zodat je zelf controle hebt over de hoeveelheid licht.

Volgens de doos hebben de lampen een levensverwachting van 300.000 uur. De lampen zijn 116 mm hoog wat ze een stuk groter maakt dan een gloeilamp. Maar wel net zo groot als een Philips HUE lamp. Opvallend is dat de lampen super licht zijn, lijkt wel of je niks in je handen hebt.

Uiterlijk lampen:

Deze set is voorzien van een afstandsbediening waarmee je op afstand je lampen aan/uit kunt zetten. Deze afstandsbediening zal je niet zo snel raken want de knoppen zijn mega groot. Het doet me een beetje denken aan zo'n bejaarden telefoon. Hij is voorzien van 4 knoppen; aan/uit en 2 dimknoppen (feller, minder fel). 

Wat krijg je:

- Gateway
- Handleiding gateway
- 3x RGBW lampen
- Handleiding lampen/afstandsbediening
- USB voeding
- USB kabel
- CR-2450 batterij voor afstandsbediening
- UTP kabel
- Sticker maatvoering voor ophangen gateway
- Maatvoering voor ophangen afstandsbediening

Specificaties:

Gateway:

Netwerk:   UTP
Protocol:   Zigbee 3.0
Afmetingen:   8,9 x 8,9 x 2,35 cm 
APP:   iOS 9.0, Android™ 5.0 Lollipop of later
     

 

Lampen:

Lichtstroom:   3x 806 lm
Kleurtemperatuur (lichtkleur):   2200 K - 6500 K
Ra (kleurweergaveindex):   95
LED-levensduur:   30.000 uur
Fitting:   E27
Afmetingen:   60 x 115 mm

Installatie:

We gaan nu door met de installatie. Lees hier hoe dit in zijn werk gaat.

;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Smart Home Hubs