Onze sponsor:

Review:

06 augustus 2021 | Niels Laan | Lidl, Smart Home Hubs, Lidl

Lidl Smart Lightin Start KIT with colour Bulbs E27 - LivarnoLux/SliverCrest

Met de Lidl Smart Starterkit kun je een mooie stap maken om je huis slimmer te maken. Als je deze set hebt kun je op afstand 3 lampen aan-/uitzetten, deze lampen alle kleuren van de regenboog geven en ze dimmen.

Met de bijgeleverde afstandsbediening kun je de lampen aansturen. De Gateway knoopt alles aan elkaar dmv de Zigbee protocol. Het is fijn dat hiervoor gekozen is omdat dit stabieler werkt dan via een WiFi verbinding. Eigenlijk wordt er helemaal geen WiFi gebruikt want de Gateway maakt verbinding met je interne/externe netwerk via een UTP kabel.

Uiteraard is het mogelijk om huis echt slim te maken door het geheel te automatiseren via regels. Denk hierbij bv aan het automatisch aanzetten van je lampen als de zon ondergaat. Ook wat complexere regels zijn te maken maar tot wel een bepaald niveau. Voor de meeste beginnende gebruiker zal dit voldoende zijn. Wil je echt los gaan, dan is het ontbreken van variabelen wel een showstopper.

Deze set zit best goed in elkaar maar het voelt allemaal wat goedkoop aan. Als we de lampen bekijken dan wegen deze bijna niks en er is goedkoop plastic gebruikt. Nu is dat niet perse een vereiste, want als hij eenmaal op zijn plaats zit dan kom je er eigenlijk niet meer aan. 

Wat mij tegen valt zijn de kleuren die de lampen geven. Deze ogen nogal kunstmatig en dus niet heel natuurlijk. De bediening gaat prima en tijdens mijn testen miste de lamp geen enkel commando. Het systeem reageert ook vlot en zonder haperingen.

De meegeleverde afstandsbediening is nogal groot. Voordeel is dat je hem dan ook niet zo snel kwijt raakt. Het indrukken van de knoppen voelt wat goedkoop aan.

De installatie van deze starterkit is niet heel ingewikkeld en moet elke gebruiker wel lukken. De stappen worden duidelijk uitgelegd en gaven geen problemen.

Privacy

Wat ik toch wel een punt van aandacht vind, is dat de Lidl een verwerkers overeenkomst heeft met de volgende partijen:

- Google (voor spraak gedeelte)
- Tuya (Chinese fabrikant van smart home producten)
- Hanghou Tuya
- Microsoft Nederland
- Nexmo
- The WeatherBit
- Geetest Wuhan
- Apple 

Dit zijn er nogal wat.

Ook opvallend is dat er gevraagd wordt of je personaliserende advertenties wilt zien (van bv Vodafone, EON en Lidl) en of je je wilt aanmelden voor de nieuwsbrief. Deze optie kun je gelukkig uitzetten.

Wat Lidl met jouw data doet kan ik niet opmaken uit de voorwaarden. Misschien wel helemaal niks maar misschien wel van alles. Het is uiteraard aan jezelf om te bepalen wat je hiervan vindt.

Conclusie:

Deze starterkit is vooral bedoelt voor mensen die een start willen maken om hun huis slimmer te maken. Hierbij moet je voor lief nemen dat het alleen wat goedkoop aan voelt.

De prijs is hier ook naar want deze set is te koop voor € 49,00 wat het geheel zeer gunstig geprijsd maakt.

 

 

Prijs
Zigbee protocol
Werkt ook met andere merken
Uitgebreid assortiment aan andere smart producten

Voelt goedkoop aan
Privacy
Verwerkers overeenkomst met andere partijen
Regels maken voor starters (niet voor pro's)

Eindoordeel

7,0

Getest met:
APP firmware: 1.0.17
Gateway firmware: 1.0.6 Zigbee/ 1.2.14 WiFi

;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Smart Home Hubs