Onze sponsor:

Review:

08 maart 2021 | Niels Laan | Aqara/Xiaomi

Xiaomi Aqara Light Sensor

Review van deze goedkope lichtsensor.

We hebben al diverse Xiaomi/Aqara producten voorzien van een review. Deze keer gaan we naar de Xiaomi Aqara Light Sensor kijken. Aqara maakt voor een leuke prijs Smart Home producten. Het assortiment begin inmiddels al behoorlijk groot te worden. Zo zijn er o.a. temperatuur-, deur- en bewegingssensoren.

Deze producten maken gebruik van de Zigbee protocol en kunnen hierdoor communiceren met een Smart Home controller. Zigbee is een open standaard waar fabrikanten gebruik van kunnen maken. Hierdoor is het mogelijk om naast de eigen gateway van Xiaomi ook andere Smart Home systemen te gebruiken zoals bv de Homey. 

Laten we nu verder gaan kijken naar de Light Sensor. Dit is een lichtsensor waarmee je de lichtsterkte (lux-waarde) kunt meten. Handig voor als je bv wilt weten of het donker genoeg is om een lamp aan te zetten. Hierdoor gaan je lampen niet onnodig aan en dat scheelt natuurlijk weer stroom.

De sensor is super klein met zijn 40x40x12mm, dus je kunt hem redelijk onzichtbaar weg werken. Hij heeft een witte plastic rand en aan de voorkant een doorzichtige bolling waar de sensor achter zit. Ik heb het zelf niet getest maar volgens Xiaomi is hij waterdicht. De bereik van de lichtsensor is 0-83.000 lux.

Hij is te koop voor rond de 8,00 euro als je hem uit China haalt.

Waarom niet de Aqara bewegingssensor gebruiken?

Je zult je misschien afvragen waarom je niet beter de Aqara bewegingssensor kunt kopen. Deze heeft immers ook een lux meter ingebouwd. Het vervelende van deze sensor is dat hij pas gaat meten als er beweging is. Hierdoor weet je nooit van de voren of het donker genoeg is. Dit kun je wel achteraf bepalen, maar hierdoor heb je wel een vertraging in het aanzetten van de lamp waardoor je even in het donker kunt staan. Dat is natuurlijk niet handig. 

Fijne van deze sensor is dat je hem op een centrale plek kunt neerhangen en de lichtwaarde voor je hele huis kunt bepalen. Als het immers donker genoeg is op 1 plek, zullen er op andere plekken waarschijnlijk ook lampen aan moeten.

Wat krijg je:

- Sensor
- CR2450 batterij
- Dubbelzijdige sticker
- Handleiding (chinees)

Specificacties:

Product nummer: GZCGQ01LM
Afmetingen: 40x40x12mm
Draadloze verbinding: Zigbee 3.0
Batterij: CR2450
Werktemperatuur:-10 ° C ~ 50 ° C
Luchtvochtigheid: 0% tot 95% RH, niet-condenserend
Detectiebereik: 0 te 83.000lux

Uiterlijk:

Grootte:

Installatie:

Wij zullen deze sensor op de volgende systemen installeren:

Xiaomi Gateway v2
- Homey

Deze sensor kan ook nog op Smartthings hub geïnstalleerd worden. Zodra wij deze voorzien hebben van een review komt deze ook aan de beurt. Heb deze sensor ook op de ZipaTile en Vera geprobeerd maar helaas werken ze hier niet.

Dit product is te koop voor:


€ 8
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels