Onze sponsor:

Battle:

11 april 2018 | Niels Laan | Zigbee versus Z-Wave

Zigbee versus Z-Wave

De domotica markt wordt steeds groter en momenteel zijn er 2 grote spelers welke verschillende protocollen ontwikkeld hebben. Wij gaan ze naast elkaar leggen en kijken welke de beste is.

Zigbee en Z-Wave zijn draadloze communicatie protocollen om een verbinding tussen apparaten tot stand te kunnen brengen. Beide protocollen hebben een standaard ontwikkeld welke fabrikanten kunnen gebruiken. Met Zigbee en Z-Wave kun je bijvoorbeeld een lamp aansturen om deze op afstand aan- of uit te zetten. Je kunt ook d.m.v. een raamsensor detecteren of een raam open staat. Ook het verlagen van de temperatuur van je verwarming behoort tot de mogelijkheden.

Voor de aansturing is een controller nodig. Deze controller is het brein van het geheel en zorgt dat alles goed samenwerkt en aan te sturen is via een smartphone of een afstandsbediening. Later hier meer over.

Ik zal eerst de verschillen laten zien tussen deze 2 protocollen.

Zigbee:

Goed om te weten is dat Zigbee een open standaard is welke door fabrikanten gebruikt kan worden. Dit houdt o.a. in dat zij zelf aanpassingen in de software/hardware kunnen doen om hun eigen producten goed met elkaar te kunnen laten werken. Hierdoor kunnen vaak de verschillende merken niet altijd even goed door elkaar gebruikt worden. Fabrikanten welke deze protocol gebruiken zijn o.a. Philips, Samsung en Xiaomi. Niet de minste dus.

Er is geen toezicht/certificering op deze protocol dus de fabrikant wordt ook vrij gelaten om te doen wat ze willen.

Zigbee werkt via de 2,4 Ghz band waar vaak ook WiFi en Bluetooth netwerken op zitten, dit kan weleens voor storing zorgen. Hoewel de in de praktijk vaak dit geen problemen geeft. De gebruikte band wordt door de hele wereld gebruikt en hierdoor kunnen producten vaak goedkoper worden gemaakt. Je hoeft tenslotte maar 1x een chip/variant te maken.

Het maximaal aan te verbinden apparaten bij Zigbee is 65.000. Hier zul je dus in een normaal huishouden nooit aan toekomen. Vaak zijn er wel wat beperkingen op de controller of moeten er meerdere controllers aan elkaar gekoppeld worden. Om dit allemaal goed met elkaar te kunnen laten werken heeft Zigbee de mogelijkheid om een mesh netwerk op te bouwen. Hierdoor kunnen de apparaten ook onderling met elkaar communiceren. Op deze manier kan bv een lamp welke ver van de controller af zit toch goed communiceren met de controller. Zigbee heeft een bereik van 70m binnenshuis en buitenshuis 400m. Dit is uiteraard zonder dikke betonnen muren.

Welke apparaten zijn er allemaal beschikbaar voor deze protocol?

Voor Zigbee zijn er nog niet zoveel verschillende apparaten beschikbaar. Deze protocol is voornamelijk bekend van zijn lampen. Deze zijn ook in verschillende soorten en maten te verkrijgen en er zijn ook meerdere fabrikanten welke deze produceren. Voor sensoren is dit een andere verhaal want hier is het aanbod wat beperkter. Een bewegingssensor of watersensor is bv lastiger te krijgen. Je ziet dus vooral dat Zigbee producten nog gericht zijn op verlichting.

Het is wel zo dat er steeds meer soorten producten op de markt komen. Dit zal dus een kwestie van tijd zijn voordat er een wat ruimere keuze is.

Veiligheid voorop

Zigbee maakt gebruik van een 128Bits encryptie om het netwerk te beveiligen. Dit zou veilig genoeg moeten zijn. Uiteraard valt alles te hacken zo ook dit signaal.

Z-wave:

Z-Wave is een gesloten standaard welke oorspronkelijk is ontwikkeld door Zensys en later is overgenomen door Sigma. Zij hebben ook de Z-Wave alliance opgericht waar een fabrikant lid van moet zijn om producten te mogen ontwikkelen. Deze Z-wave alliance houdt ook toezicht op de producten door een certificering af te geven.

Door deze certificeringsslag zijn Z-Wave producten over het algemeen niet goedkoop. Zo kost een bewegingssensor 60 euro, wat natuurlijk in een beetje huis gauw in de papieren kan lopen. Gelukkig komen er steeds meer fabrikanten op de markt welke de producten een stuk goedkoper kunnen maken.

Merkonafhankelijk

De producten welke van de Z-Wave protocol gebruik maken zijn merk onafhankelijk. Hiermee bedoelen wij dat tussenstekkers van Fibaro goed samen kunnen werken met de producten van Neo Coolcam. Je bent dus vrij in de keuze van de fabrikant en door elkaar gebruiken geeft geen problemen.

Z-Wave maakt gebruik van verschillende frequenties om te communiceren. Elke gebied/werelddeel heeft een eigen frequentie gekregen. Zo heeft Europa 868,42 Mhz. Nadeel van deze opzet is dat een product verschillende chips nodig heeft om wereldwijd te kunnen werken. Dit maakt de productie kosten een stuk hoger. Voordeel van deze frequentie is dat hij vrij is van stralingen van andere apparaten en hierdoor minder storingsgevoelig is.

Om een goed werkend netwerk te krijgen kan Z-Wave gebruik maken van een mesh netwerk. Hierdoor kunnen apparaten (aangesloten op vaste stroom) met elkaar communiceren als een soort brug naar de controller toe. Hierdoor is het mogelijk om grotere afstand te overbruggen dan de 100m welke wordt opgegeven.

Beschikbaarheid apparaten

Er zijn zeer veel verschillende apparaten beschikbaar voor de Z-Wave protocol. Je kan het zo gek niet bedenken of er is wel een apparaat voor. Denk hierbij bv aan sirene's, deursensoren, bewegingsmelders, keyfob's, etc.

Veiligheid goed geregeld

De Z-Wave protocol maakt gebruik van een 128Bits encryptie om alles te beveiligen. 

Vergelijkingstabel

     
  Zigbee Z-Wave
Frequentie 2,4 Ghz 868,42 Mhz
Maximaal apparaten 65.000 232
Bekende fabrikanten  Philips, Osram, Xiaomi Fibaro, AeonLabs, Philio, Neo Coolcam
Certificering vereist? Nee Ja
Open standaard? Ja Nee
Communicatie snelheid 40-250 Kbps tot 100 Kbps
Bereik (binnenhuis) 70m 30 m (500 series), 100 m (700 series)
Encrypty AES-128 symmetric encryption AES-128 symmetric encryption

 

Homey

De Homey heeft zowel een Z-Wave als Zigbee antenne ingebouwd. Nu zegt dit niet altijd wat want de apparaten moeten zelf ook ondersteund worden. Hiervoor moet altijd een apparaat omschrijving worden gemaakt. Dit is goed om te weten omdat niet zomaar alles direct werkt.

Zigbee ondersteuning:

Ondersteuning van deze protocol is momenteel wat beperkt. Zo worden de meeste producten van Ikea, Xiaomi en Osram goed ondersteund. 

Z-Wave ondersteuning:

Ik zou hier een opsomming van kunnen maken maar bijna alle beschikbare apparaten werken prima met de Homey. Denk hierbij bv aan de volgende merken:

- Fibaro
- Neo Coolcam
- Aeon Labs
- Philio

Eerlijk is wel om te melden dat niet alle apparaten een juiste configuratie hebben. Hierdoor moet je soms zelf even in de handleiding kijken om bv de gevoeligheid in te stellen van een sensor. Dit geldt overigens ook voor Zigbee producten.

Bekijk hier de volledige review van de Homey.

ZipaTile met Zigbee:

De ZipaTile is vergelijkbaar met een Z-Wave en Zigbee protocol. 

Zigbee:

De ondersteuning van Zigbee producten is nog wat matig. Zo worden producten van Ikea en Osram wel ondersteund maar andere fabrikanten niet. Naast deze merken heeft Zipato een eigen Zigbee lijn die goed werkt.

Z-Wave:

Ondersteuning voor Z-Wave producten is prima op orde. Alle merken worden wel goed ondersteund.

 

Bekijk hier de volledige review van de ZipaTile.

Ikea Hub:

De Ikea Hub is nog volop in ontwikkeling zoals je kunt lezen in onze review. Hij heeft de mogelijkheid om Philips producten te gebruiken. Helaas is het niet mogelijk om andere merken te gebruiken.


Philips HUE hub:

Met deze HUB kun je alleen maar Philips producten aansturen, het is dus helaas niet mogelijk om bv de goedkope Xiaomi producten te gebruiken. Je bent dus wat beperkter in sensoren.

Producten vergelijking:

Hieronder vergelijk ik enkele Z-wave producten met Zigbee welke in prijs redelijk overeenkomen. Er zijn uiteraard nog veel meer producten beschikbaar. 

Xiaomi Motion sensor vs Neo Coolcam motionsensor

De Xiaomi is de kleinste van deze sensoren. Hoewel dit in de praktijk niet heel veel zal uitmaken. Hierbij moet worden vermeld dat de Neo Coolcam versie een handig en compact ophang systeem heeft, deze is niet aanwezig bij de Xiaomi. Beide kunnen ook met de bijgeleverde sticker worden vast gemaakt.

De Neo Coolcam versie heeft meer instel mogelijkheden. Zo kun je bv de gevoeligheid instellen, dit is bij de Xiaomi versie niet mogelijk. Beide detecteren beweging waarbij de Neo Coolcam ook de lux waarde meet. Handige extra feature, om bv te schakelen op de hoeveelheid licht.

Xiaomi maakt gebruik van een knoopcel als voeding en de concurrent een CR123a batterij.

De Neo Coolcam is te koop voor €20 en de Xiaomi voor €12,95. Dit kan dus behoorlijk wat schelen in een gemiddeld huis.

Xiaomi door window sensor vs Neo Coolcam deur sensor

Wat direct opvalt als je deze 2 sensoren naast elkaar ligt is de grote, of eigenlijk hoe klein de Xiaomi sensor is. Hier heeft Z-Wave nog echt wel werk aan de winkel. De grote wordt momenteel mede bepaald door de batterij welke erin moet passen deze is een CR123a. Deze heeft de Z-Wave sensor ook nodig om minimaal 1 jaar te kunnen werken. De Zigbee variant maakt gebruik van een knoopcel.

Beide sensoren hebben een LEDje aan de voorkant. De Neo Coolcam kan via een sticker en schroef bevestig worden, de Xiaomi alleen met een sticker. Ik heb beide sensor toegevoegd aan de Homey en merk dat de Xiaomi net even wat rapper reageert.

De Neo Coolcam is te koop voor € 20 en de Xiaomi voor €12,95. Dit kan dus behoorlijk wat schelen.

Ikea RGB Bulb versus Aeon Labs Bulb

Beide lampen hebben de mogelijkheid om  meer dan 16 miljoen kleuren weer te geven. Daarnaast kunnen ze zowel warm en koud licht weergeven (geler, blauwer). De Ikea bulb is net even wat compacter waardoor hij wat gemakkelijker in het armatuur past. Ze voelen beide solide aan maar de Aeon Labs variant net even wat steviger. Niet dat dit heel veel uitmaakt als hij eenmaal op zijn plek hangt. 

De Ikea bulb kan ook rechtstreeks via een afstandsbediening bedient worden (dus zonder hub). Dit is lastiger te regelen met de Aeon Labs. 

De Ikea Bulb is te koop voor € 19,95 en de Aeon Labs versie voor € 59,99.

Conclusie:

Zoals hierboven te lezen is zijn er behoorlijk wat afwegingen voor het maken van de juiste keuze. Beide protocollen werken prima in een normaal huis. Over het algemeen zijn Zigbee producten wat goedkoper dan Z-Wave. 

Wat wel een feit is dat er veel meer soorten Z-Wave producten beschikbaar zijn dan Zigbee producten. Zo ontbreekt er een goede inbouwschakelaar. Verlichting is daarentegen wel beter vertegenwoordigd bij Zigbee.

Ander punt wat je je goed moet realiseren is dat je door 1 protocol te kiezen een beter Mesh netwerk opbouwt. Hierdoor wordt je netwerk sterker en heeft deze een groter bereik. Verschillende protocollen door elkaar gebruiken is dus niet zo'n goed idee.

Onze officiële mening:

Momenteel is het verstandigere om te kiezen voor Z-Wave als je wat meer wilt doen dan alleen maar een lamp aan/uitzetten. Deze protocol heeft een groter aanbod van producten en zijn gemakkelijker te verkrijgen. Daarnaast is de ondersteuning voor de controller beter op orde.

De Z-Wave producten zijn wel wat duurder, maarja domotica is gewoon niet heel goedkoop. Zodra Zigbee met meer producten op de markt komt zal dit zeker gaan veranderen en zal Z-Wave wat aan zijn prijs moeten gaan doen.

Als laatste wil ik melden dat Z-Wave een nieuwe serie heeft gelanceerd: de 700 serie. Deze moet het bereik, reactie snelheid en batterij verbruik enorm verbeteren. Zodra hiervan producten op de markt komen zullen wij deze vergelijking updaten.

 

Succes met je keuze.

 

;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Gerelateerde artikelen