Onze sponsor:

Review:

23 december 2020 | Niels Laan | Fibaro, Smart Home Hubs, Fibaro

Fibaro Home Center 3

Review van de Smart Home controller de Home Center 3.

Lang, lang geleden was er een prins en hij kwam een prinses redden uit een hoge toren. Nee, dit is niet hoe de review van de Fibaro Home Center 3 moet beginnen. Maar het is wel lang geleden dat Fibaro de Home Center 2 gelanceerd heeft. Om precies te zijn in 2010, deze controller was namelijk wel de veel belovende prins die alle niet zo slimme huizen kwam redden...

Lang was de Fibaro Home Center 2 de Rolls Roys onder de smart homes maar de concurrentie zat natuurlijk niet stil. Deze concurrentie ondersteunde meer protocollen en de opvolger van Z-Wave, de Z-wave plus protocol, werd ondersteund. Tevens waren de user interfaces van deze systemen wat gebruiksvriendelijker voor de consument. Fibaro heeft deze beweging natuurlijk ook gezien en hebben hun Smart Home hub een upgrade gegeven.

Welkom in de wereld

Deze upgrade kwam begin 2020 uit in de vorm van de Fibaro Home Center 3. Deze controller heeft een snellere processor, meer geheugen en meer opslag capaciteit. Hij is ook veiliger geworden dan zijn voorganger, omdat er samen wordt gewerkt met Kaspersky Labs voor de beveiliging.

1 apparaat voor alles

De HC3 ondersteunt vanaf nu meerdere protocollen naast de vertrouwde draadloze Z-Wave protocol. Deze Z-wave is trouwens geüpgraded naar de plus variant, dus nog meer snelheid en langere afstanden kunnen worden overbrugd. Er wordt nu ook ondersteuning geboden voor Zigbee. Deze protocol is vooral bekend van Philips HUE, Ikea en INNR. Deze apparaten konden al wel gebruikt worden op de HC2 maar kunnen vanaf nu, als het goed is, ook rechtstreeks gekoppeld worden. Wij gaan uiteraard testen of dit ook het geval is.

De HC3 heeft een UTP/Ethernet poort voor snelle toegang maar kan tevens via WiFi gebruikt worden (2.4ghz en 5ghz). Deze controller kan in tegenstelling tot zijn concurrenten volledig standalone draaien en heeft dus de Cloud connectie niet nodig.

Goedgekeurd voor beginners en pro's

Je huis aansturen is natuurlijk supergaaf maar het moet allemaal wel begrijpelijk blijven. De HC2 speelde hier al goed op in door verschillende mogelijkheden om je huis te automatiseren aan te bedienen. Er waren zelfs 3 manieren.

In de HC3 heeft Fibaro hier natuurlijk ook weer werk van gemaakt. Verderop in deze review laten we je de mogelijkheden zien.

Wat kun je met deze HC3?

Vaste lezers weten al wat deze controller precies kan en zullen meteen door skippen naar de eind conclusie. Voor beginnende gebruikers kan ik me voorstellen dat dit niet vanzelf sprekend is. De HC3 is een smart home hub waarmee je diverse apparaten kunt aan sturen in je huis. Denk hierbij bv aan je verwarming, verlichting, audio apparatuur. Naast dit kun je de HC3 inzetten voor je alarm en om je bewatering in je tuin te regelen. Naast het aan- en uitzetten van deze apparaten krijg je ook de mogelijkheid om slimmere regels te maken. 

Kortom de HC3 is een centrale hub om je huis aan te sturen. In deze review zullen wij, naast de gebruikelijke zaken, ook in gaan op de diverse mogelijkheden. Lees hier verder om de mogelijkheden te bekijken.

Wat krijg je:

- HC3
- Voeding
- UTP kabel

Specificaties:

Processor Quad-core Arm Cortex A53 (1.2 GHz)
RAM 2 GB
HDD 8 GB
Voeding 12V DC
Afmetingen 220x140x35 mm
   
Protocollen Radiofrequenties
Z-Wave (500) 868.0-868.6 MHz 869.7-870.0 MHz
433MHz (OOK, FSK, GFSK) 433.54-433.92 MHz
868 MHz (OOK, FSK, GFSK) 868.3-868.94 MHz
ZigBee 2405-2480MHz
Wi-Fi (802.11 b/g/n/a/ac) 2400-2483MHz 5150-5350MHz
Bluetooth Low Energy 2402-2480MHz

Uiterlijk:

Lees snel verder naar de mogelijkheden van deze smart home hub.

Dit product is te koop voor:


€ 549
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Smart Home Hubs