Onze sponsor:

Review:

04 november 2022 | Niels Laan | Homewizard, Energiemeting

HomeWizard P1 - Energie besparen doe je zo

Review van een energiemeter waarmee je energie mee kunt besparen.

Het zijn bizarre tijden op de energiemarkt. Prijzen stijgen de pan uit en gas tekorten dreigen. Voor een gemiddeld huishouden wordt het bijna onbetaalbaar om je huis te verwarmen of zelfs de wasmachine aan te doen.

Dus slimme producten, voor een eventuele besparing, zijn van harte welkom. Zoals deze HomeWizard P1 meter. Met dit apparaat kun je je stroom- en gasverbruik monitoren. We hebben hem uitgebreid getest, dus lees snel onze bevindingen!

Bekende naam

Bij de naam HomeWizard zal er misschien een belletje gaan rinkelen. Dat zou goed kunnen want in 2013 hadden ze een Smart Home controller op de markt gebracht waarmee je je huis kon bedienen. Best uniek voor die tijd en hij zat ook al behoorlijk slim in elkaar. Aan het systeem kon je, dmv de 433Mhz protocol, lampen, tussenstekkers en wandschakelaars koppelen. In die tijd hadden ze ook een energie module. Hiermee kon je je verbruik in de gaten houden.

HomeWizard is op een geven moment gestopt met de ontwikkeling van deze controller en is zich gaan richten op energieproducten. Zo hebben zo in vrij korte tijd een P1 meter, watermeter en tussenstekker uitgebracht. Wij gaan naar de P1 meter kijken.

Je zult je afvragen wat is nou precies een P1 meter en wat kun je er nou mee?

Dit product kun je aansluiten op de poort van je slimme meter. Op een oude/analoge meter kun je dus niks met dit product. Als je hem hebt aangesloten (daar gaan we zo dieper op in) kun je de waardes van de meter aflezen. Deze kun je vervolgens analiseren via de HomeWizard APP of van de API naar een andere systeem sturen.

Besparen?

Allemaal leuk die getallen en statistieken maar wat kun je hier nou concreet mee besparen? 

Om goed te kunnen besparen moet je eerst weten wat je huidige verbruik is en waar het grootverbruik en/of je standby lekkage zit. En als je weet wat je verbruik is, en gaat besparen, weet je ook beter hoeveel je bespaard hebt. Dit motiveert natuurlijk om nog meer te gaan besparen.

Je krijgt ook een beter inzicht wat je standy verbruik is. Dit kun je vooral in de nacht goed zien. Hierdoor kan je er bijvoorbeeld achter komen dat bepaalde apparaten onnodig aan staan. En dat deze apparaten uitzetten of vervangen door een versie welke minder verbruikt.

HomeWizard P1:

De P1 heeft een knopje aan de voorkant waar om heen een LED zit. Door deze LED kun je de status zien en of hij stroom krijgt. Later meer hierover. Aan de onderkant zit een USB aansluiting om hem eventueel van stroom te voorzien.

Je kunt hem kopen voor € 29,95 wat hem gunstig geprijsd maakt.

Benieuwd naar de werking en de installatie?

Lees hier verder.

Wat krijg je:

- Handleiding (Engels)
- P1 meter

Specificaties:

Draadloos: 802.11b/g/n (2.4 GHz) WiFi- Versleuteling met WPA, WPA2 en WPA3
Beveiliging: Automatische beveiligings updates- 128bits AES versleuteling met TLS/SSL
Voeding: Niet van toepassing bij moderne slimme meters (SMR5). Bij oude meters apart verkrijgbaar.

Uiterlijk:

Grootte:

Dit product is te koop voor:


€ 30
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Gerelateerde artikelen

Nog meer van:

Energiemeting