Onze sponsor:

Review:

NEEO

Conclusie:

Na 2,5 jaar wachten heeft NEEO een fijn product opgeleverd. Het geheel ziet er solide en verzorgd uit. De combinatie van een afstandbediening met domotica controller is nog niet zo gek. De meeste TV's zijn tenslotte vaak alleen te bedienen via Infrarood. Daarnaast (call me old skool) is het bedienen via een echte knop toch wat fijner dan via een APP (IP). 
Dat er maar 11 fysieke knoppen zijn is op zich geen probleem, de overige functies zijn te bedienen via het schermpje. Hier had ik wel mij twijfels over, maar voor functies die je minder gebruikt werkt het prima. Het ontbreken van een verlichting bij de knoppen vind ik wel een gemiste kans.

Er worden meer dan 60.000 apparaten ondersteund dus de meest voorkomende zullen er zeker tussen zitten. Helaas is het nog niet mogelijk om een apparaat die niet ondersteund wordt in te leren. Hopelijk komt deze feature nog.

Het domotica gedeelte zit best goed in elkaar en de ondersteuning van Z-Wave apparaten lijkt ook prima op orde. De door mij toegevoegde Fibaro Wall Plug en Zipato Bewegingsmelder werken in ieder geval goed en reageren snel. Wat ik wel een beetje heb is dat dit gedeelte er aangeplakt voelt. Dit komt met name omdat er onderdelen missen, zoals het inzicht in energieverbruik en het ontbreken van een uitleg bij de configuratie van het apparaat. Ander voorbeeld hiervan is dat mijn bewegingssensor überhaupt niet bij mijn apparaten komt te staan. 

Het maken van scenes (Recipes) zit best aardig in elkaar. Er zijn meerdere triggers en condities mogelijk. Een pluspunt is natuurlijk dat de recipes gemakkelijk te combineren zijn met je IR apparatuur. Het geheel werkt ook vriendelijk en wijst voor zich. Hierdoor zijn wat complexere regels lastiger om te maken.

De prijs is best aan de forse kant met zijn €369 maar als je bedenkt dat je hiervoor een controller en afstandbediening krijgt, is dit een zeer goede concurrerende prijs. Het systeem heeft nog wel wat fine tuning nodig. Ik had wat problemen bij de installatie en af en toe reageert de Brain niet of kan hij niet gevonden worden.

Dus: Zoek je een systeem waarbij je domotica (en je IR) apparatuur wilt bedienen van een afstandbediening?

Dan is de NEEO je partner.

Ondersteuning van meer dan 60.000 apparaten
IR/Z-Wave Plus ondersteuning
Product van goede bouwkwaliteit

Her en der nog wat bugs
Domotica gedeelte moet nog worden uitgebreid
Niet goedkoop
Knoppen worden niet verlicht

;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels
Hoi! Google en de EU vinden dat ik moet aangeven dat ik Cookies gebruik. Wij gaan ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier onze privacyverklaring.