Onze sponsor:

Review:

SwitchBot Curtain & Meter & Hub & Button

SwitchBot is gestart als kickstarter project die succesvol is gebleken en dit succes zie je ook terug in de producten. Deze zijn goed gebouwd en de handleiding geeft een goede uitleg. Ditzelfde geldt voor de APP die gebruiksvriendelijk en goed doordacht is. De producten van SwitchBot zijn met name gericht op gordijnen en alles er omheen.

Ze werken met de Bluetooth 5.0 protocol die moet zorgen voor een goed bereik en niet al teveel stroomverbruik. Door deze protocol heb je wel de hub nodig om van buiten af te communiceren met de SwitchBot apparaten. Ook voor een koppeling met een systeem van een derde is dit nodig.

De Curtain doet wat hij moet doen en dat is het open en dicht laten gaan van je gordijnen. Hierbij vind ik wel dat het niet erg soepel gaat. Dit ligt niet perse aan mijn opstelling, want ik zie dit ook in de promotie video's van SwitchBot zelf. Is dit heel erg? Nee, want hij gaat tenslotte gewoon wel echt open/dicht.

De motor is net even wat slimmer dan zijn concurrentie omdat hij een lichtsensor heeft ingebouwd. Hierdoor kun je de gordijnen automatisch laten sluiten. In tegenstelling tot de concurrentie kun je ook je huidige railsysteem blijven gebruiken.

Het batterij verbruik lijkt prima in orde. Na 3 weken gebruik (1x open/1x dicht per dag), ging er zo'n 7% van het totaal af. Het opladen gaat via USB of je koopt de zonnepanelen optie erbij. Dan hoef je volgens SwitchBot nooit meer op te laden. Het paneel moet dan wel in het zonlicht hangen. In mijn geval is dit best nog wel lastig omdat mijn gordijnen veel hoger en breder zijn dan het kozijn/raam. Je kunt dit deels oplossen door het paneel aan het gordijn te plakken.

De HUB is nodig om van buiten af te kunnen communiceren. Dit is niet het enige wat hij kan, want je kunt er ook infrarood apparaten aan koppelen. Denk hierbij aan TV/airco/etc. Eigenlijk moet je deze optie er wel bij kopen om het geheel goed te kunnen bedienen.

De remote is een knop/afstandbediening waarmee je je gordijnen open/dicht kunt doen. Deze is lekker compact maar voelt wel wat goedkoop aan.

Met de meter kun de temperatuur en luchtvochtigheid meten in een ruimte. Hij heeft een klein display om dit af te lezen. Uiteraard worden de gegevens ook gestuurd naar de APP en kun je daar grafieken opvragen bij de historie.

Echt smart?

In de APP zit een mogelijkheid om scenes/regels te maken. Hierbij kun je een trigger/voorwaarde instellen en aangeven wat hij moet uitvoeren. Je kunt ook meerdere tegelijk instellen.
Dus behoorlijk wat mogelijkheden maar helaas kun je niet alle SwitchBot apparaten gebruiken als trigger. Zo kun je bv niet je TV aanzetten en dat dan automatisch de gordijnen sluiten. Dit is maar een voorbeeld, maar beperkt meteen wel heel erg je mogelijkheden.

Dus echt smart is het het geheel ook niet te maken. Gelukkig zijn er wel mogelijkheden tot het koppelen van systemen van derden. Denk hierbij aan de Homey en IFTTT.

Je kunt de SwitchBot producten ook toevoegen aan de Google Home en Alexa om ze met stem te bedienen. Iets wat ik bij mijn eigen gordijnen regelmatig gebruik.

Voor de volgende prijzen zijn de producten te koop:

Curtain: vanaf 56,75
Knop: 15,63
Mini Hub: 32,80
Zonnepaneel:20,56
Meter:15,62

Als je ziet zijn de producten redelijk betaalbaar. Bij de Curtain heb je nog als voordeel dat je je bestaande rails kunt gebruiken. Deze hoef je dus niet te vervangen want je klikt de Curtain in de bestaande rails. 

Als we het nu toch over de rails hebben dan zijn de volgende types ondersteund: U-Rail, I-rail en Stok/Roede.

Conclusie:

Bestaande rail gebruiken
Gunstig geprijsd
Goede APP
Koppeling met een derde systeem
Verschillende type gordijnrails worden ondersteund

Bereik (Bluetooth heeft beperkt bereik)
Niet super smart te maken
Open/sluiten gaat niet super soepel

Eindoordeel

7,5

Getest met:
SwitchBot APP: v5.2.1.4
Temperatuur en Vochtmeter: v2.6
Remote:v4.1
Mini Hub: v3.1-2.3
Curtain: v3.1

 

Homey, Firmware 4.2, APP: 1.3.3
Google Home: 2.38.1.7

Dit product is te koop voor:


Curtain
€ 57
Kopen
Remote
16
Kopen
Mini Hub
€ 33
Kopen
Zonnepaneel
€ 16
Kopen
Temperatuur en Luchtvochtigheidmeter
€ 16
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Gordijnen/rails