Onze sponsor:

Review:

20 november 2023 | Niels Laan | Aqara, Gordijnen/rails

Aqara Roller Shade Driver - E1

Installatie via de Aqara M2 Hub:

Laten we beginnen deze driver eens te installeren op de hub van Aqara zelf: de M2. Dit zou natuurlijk geen problemen moeten geven aangezien dit hun eigen product is. De eerste stap is om hem te bevestigen bij je rolgordijnen. Hierbij is het van belang dat je kijkt naar het koord en de balletjes die hierop zitten. Als deze namelijk wat dikker zijn heb je een ander tandwieltje nodig. In de handleiding kun je vinden welke waarbij hoort.

Om te kijken of alles goed werkt haal je het klepje aan de bovenkant eraf en hang je hem even los aan de rolgordijnkoord en druk je het knopje aan de voorkant even in. Zo kun je gemakkelijk zien of alles een beetje soepel loopt zonder dat er allemaal gaten in kozijn zitten.

Nu tekenen we even de onderkant van de driver af met een potlood zodat we de beugel kunnen bevestigen. Je haalt hem vervolgens los en schroeft de beugel 5 mm lager dan de lijn. Hierdoor komt het koordje strak in het tandwiel te hangen.

Als laatste haal je het beschermfolie van het klepje af en ben je klaar om hem te gaan toevoegen.

We liepen zelf tegen wat problemen aan bij de installatie. Zo liep het rolgordijn tegen de motor aan. Bij sommige van onze rolgordijnen is de ketting vrij lang waardoor de motor niet te monteren is. Je zult hem dan moeten inkorten wat niet altijd zo gemakkelijk is. 

Een ander ding is dat we het klepje erin niet meer op krijgen, ondanks dat hiervoor speciale openingen zitten.

Toevoegen:

Om hem daadwerkelijk te installeren hebben we de Aqara APP en M2 hub nodig. Hoe je deze laatste installeert kun je hier vinden. We gaan vervolgens naar de APP en drukken op "accessoires" en op het plusje rechtsboven.

We zoeken vervolgens de E1 op en drukken op de reset knop aan de onderkant totdat het LEDtje blauw gaat knipperen, na enkele seconden zegt de hub dat hij verbonden is en zien we hem in de APP.

Nu moeten we zorgen dat de 'open' en 'gesloten' positie gaat kloppen. De eerst stap is om te bepalen of de knop omhoog daadwerkelijk ook de gordijnen opent en dat naar beneden ze ook weer sluit. In ons geval klopte dit dus kunnen we door.

Nu moeten we het hoogste eindpunt zetten en natuurlijk ook het laagste punt.

Configuratie:

Bij de configuratie kun je het soort gordijn, de snelheid en de richting instellen. Daarnaast vind je hier ook de optie om hem opnieuw te kalibreren.

Bediening:

Nu we dit allemaal gedaan hebben kan ik via de APP het gordijnen open en sluiten, en de positie bepalen (half open) en het batterijnivo zien.

Voorbeeld automation:

Allemaal mooi en aardig dat we hem nu via de APP open en dicht kunnen doen maar het is natuurlijk nog fijner als het automatisch gaat. Hiervoor kunnen we het automation gedeelte gaan gebruiken. Hoe dit precies werkt kun je hier vinden.

Laten we een automation maken waarbij om 09.00 de rolgordijnen open gaan. Bij de IF selecteren we de tijd en bij de THEN de rolgordijnen, appeltje eitje.

 

Dit product is te koop voor:


€ 60
Kopen
€ 60
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Gordijnen/rails