Onze sponsor:

Review:

20 november 2023 | Niels Laan | Aqara, Gordijnen/rails

Aqara Roller Shade Driver - E1

Installatie via de Homey:

Een installatie op de Homey Pro mag natuurlijk niet ontbreken in deze review. Dit product werkt via de Zigbee protocol dus het toevoegen zou geen probleem moeten geven. Er is ook een APP beschikbaar waar dit apparaat is toegevoegd.

De eerste stap is om hem te bevestigen bij je rolgordijnen. Hierbij is het van belang dat je kijkt naar het koord en de balletjes die hierop zitten. Als deze namelijk wat dikker zijn heb je een ander tandwieltje nodig. In de handleiding kun je vinden welke waarbij hoort.

Om te kijken of alles goed werkt haal je het klepje aan de bovenkant eraf en hang je hem even los aan de rolgordijnkoord en druk je het knopje aan de voorkant even in. Zo kun je gemakkelijk zien of alles een beetje soepel loopt zonder dat er allemaal gaten in kozijn zitten.

Nu tekenen we even de onderkant van de driver af met een potlood zodat we de beugel kunnen bevestigen. Je haalt hem vervolgens los en schroeft de beugel 5 mm lager dan de lijn. Hierdoor komt het koordje strak in het tandwiel te hangen.

Als laatste haal je het beschermfolie van het klepje af en ben je klaar om hem te gaan toevoegen.

We liepen zelf tegen wat problemen aan bij de installatie. Zo liep het rolgordijn tegen de motor aan. Bij sommige van onze rolgordijnen is de ketting vrij lang waardoor de motor niet te monteren is. Je zult hem dan moeten inkorten wat niet altijd zo gemakkelijk is. 

Een ander ding is dat we het klepje erin niet meer op krijgen, ondanks dat hiervoor speciale openingen zitten.

Toevoegen:

Nu alles op zijn plek hangt kunnen we hem gaan toevoegen. Start hiervoor de Homey APP op en ga naar je apparaten. We drukken vervolgens op het plusje en zoeken op Aqara en selecteren de officiële APP. In het vervolgscherm staat de E1 direct bovenin dus dat scheelt weer zoeken. Nu moeten we de driver in de leerstand zetten door het knopje aan de onderkant 5 seconden ingedrukt te houden tot het LEDtje blauw gaat knipperen. Hij werd hierna direct gevonden en toegevoegd.

Kalibratie:

Nu moeten we zorgen dat de open en gesloten positie goed is. Dit kan alleen maar via de handmatige manier, jammer dat dit niet in de APP zit. Zoals bv wel bij de Qubino Shutter het geval is.

Stap 1:
De positie resetten door de boven en beneden knop te gelijk in te drukken totdat de LED blauw oplicht.

Stap 2:
De naar boven knop indrukken en als hij helemaal open is de boven knop 5x achter elkaar indrukken. Zorg dat je dit ruim voor de open positie doet (want dit kost even tijd).

Stap 3:
Nu druk je naar beneden en als hij helemaal open is dan druk je 5x open de beneden knop. 

Maak je niet druk om als bij de boven knop hij juist dicht gaat. Dit kun je namelijk gemakkelijk omdraaien in de APP.

Configuratie:

Bij de configuratie kun je de snelheid en de richting instellen.

Bediening:

Nu we dit allemaal gedaan hebben kan ik via de APP het gordijnen open en sluiten, en de positie bepalen (half open) en het batterijniveau zien.

Flow opties:

Om een flow te maken krijg je de volgende opties tot je beschikking:

Flow voorbeeld:

ALS:

DAN:

Dit product is te koop voor:


€ 60
Kopen
€ 60
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Gordijnen/rails