Onze sponsor:

Review:

15 juni 2023 | Niels Laan | Aqara, Smart Home Hubs

Aqara Hub M2 - De meest volledige Smart Home hub?

We gaan de nieuwe hub van Aqara bekijken.

We gaan de laatste paar weken lekker met de reviews van de Aqara producten. We hadden nog 1 zeer belangrijk product nog niet voorzien van een review en dat is de Aqara Hub M2. Dit product is het hart van je Smart Home systeem, want hiermee kun je alles aansturen. Een essentieel product voor een slim huis dus. We gaan hem aan de tand voelen en kijken naar de mogelijkheden. 

Aqara - dat zegt me niks?

Aqara is een Chinese fabrikant van Smart Home producten. Ze hebben in relatieve korte tijd behoorlijk wat producten op de markt gebracht. Deze variëren van een slimme deurbel, bewegingssensor, deurcontacten tot aan een motor om je gordijnen te openen/sluiten. Ze hebben dus alles in huis om je huis echt slim te maken. Bijna alle producten werken via de Zigbee protocol. Zigbee is een draadloos communicatieprotocol welke werkt op de 2,4 GHz band. Het ondersteunt mesh-netwerktopologieën, wat betekent dat apparaten met elkaar kunnen communiceren via tussenliggende apparaten, waardoor het bereik van het netwerk kan worden vergroot.

Om deze apparaten te bedienen heb je een Hub nodig. Hierin voorziet de Aqara Hub M2. Deze heeft namelijk een Zigbee chip ingebouwd en kan hierdoor communiceren met aangesloten apparaten. Je kunt in totaal 128 apparaten aansturen, dit is voor de meeste huishoudens meer dan voldoende.

Naast Zigbee heeft hij ook ondersteuning voor WiFi, Bleutooth en hij heeft een infrarood sensor ingebouwd. Een complete hub om verschillende type apparaten aan te sturen.

Waar Aqara bekend om staat is dat zij producten maken voor een zeer goede prijs. En dat is ook het geval met deze hub want hij is te koop voor 49,95. Concurrenten zijn de Philips HUE, Lidl Smart home, INNR hub en Ikea Dirigera Hub. Deze zijn ook allemaal rond dit bedrag te koop maar hebben een stuk minder mogelijkheden dan deze hub.

De mogelijkheden:

Voordat we de diepte in gaan met deze hub is het goede om te kijken wat je nu allemaal met een Smart Home hub kan behalve het aan- en uitzetten van een lamp op afstand. 

Echt slimme verlichting:

Naast het aan- en uitzetten van een lamp kan deze controller nog meer. Zo kun je bv slimme regels maken om als er beweging is in de hal dat er dan automatisch een lamp aangezet wordt. Nu zal je denken van dat is toch niet zo geavanceerd. Ja, dat klopt, maar deze hub kan ook meerdere voorwaardes aan een regel hangen. Zo kun je bv zeggen: pas als het donker is mag de lamp aan gaan en dit mag alleen gebeuren als er iemand thuis is. Daarnaast zouden we kunnen zeggen dat de lamp niet zo fel mag als het na 24.00 uur is. 

Hoe je zo'n regel maakt daar komen we later in deze review nog op terug. Maar dit is een kracht van de M2 want zo'n regel kun je vrij simpel maken. Je kunt je dus voorstellen dat de mogelijkheden hierdoor eindeloos zijn.

Alarmsysteem:

De M2 hub heeft een ingebouwde speaker die je kunt gebruiken voor je alarm. En om te kijken of er iemand ongewenst in je huis is, kun je gebruik maken van dezelfde bewegingssensoren welke je voor de slimme verlichting gebruikt. Deze hub heeft tevens, via de APP, een gemakkelijke manier om het alarm aan en uit te zetten. Er zijn zelfs verschillende modes.

Het is tevens mogelijk om camera te koppelen aan het systeem en deze ook voor je alarm te gebruiken.

Dit zijn maar enkele voorbeelden, je kun je voorstellen dat, afhankelijk van de aangesloten apparaten, er heel veel mogelijk is. 

Wat krijg je:

- Hub
- Handleiding
- USB-kabel 

Specificaties:

Model: HW2-G01
Stroominput: 5V- 1A of 5V - 2A
Wireless protocol: WiFi iEEE 802.11 b/g/n 2.4 Ghz, Zigbee 3.0, BLE 5.0

Uiterlijk:

Installatie:

Nu we de basis een beetje gehad hebben is het tijd om de hub te installeren. Aqara heeft altijd een zeer gebruiksvriendelijke installatie we gaan kijken of dit ook het geval is met deze hub.

Stap 1 is om de USB kabel aan de sluiten op een adapter (5V - 1A of 5V - 2A) om de hub van stroom te voorzien. Na enkele seconden zegt de hub dat we de Aqara APP moeten downloaden. Kijk dat is lekker duidelijk. Deze APP is er voor iOS en Android.

Na het downloaden moeten we ons even registreren (jammer dat dit nodig is) en kunnen we via de APP de hub toevoegen via het plusje rechtsboven.

Registratie APP

Zorg dat de LED geel knippert als je doorgaat. Binnen enkele seconden wordt de hub gevonden. Je kunt hem via WiFi en Bluethooth verbinden. Handig als je wat verder van de router af zit. Wat we nu gaan doen is zorgen dat onze lokale WiFi gegevens in de hub worden gezet.

Na het opgeven van de gegevens zegt de Hub dat hij verbonden is, en we de hub kunnen gaan gebruiken. Dit gaat in inderdaad allemaal super simpel en snel.

Is natuurlijk allemaal leuk zo'n hub maar zonder apparaten kunnen we er niet zoveel mee. We gaan er een aantal toevoegen.

Lees hier verder.

Dit product is te koop voor:


€ 50
Kopen
€ 50
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Smart Home Hubs