Onze sponsor:

Review:

15 juni 2023 | Niels Laan | Aqara, Smart Home Hubs

Aqara Hub M2 - De meest volledige Smart Home hub?

Toevoegen apparaten:

Zonder apparaten hebben we natuurlijk niks aan deze hub. We gaan er een aantal toevoegen.

Aqara Motion Sensor P1:

We beginnen met een sensor van Aqara de Motion Sensor P1. Met deze sensor kun je detecteren of er beweging is in een ruimte. Daarnaast heeft hij een lichtmeter ingebouwd waardoor je kunt bepalen hoe donker of licht het is in de ruimte. Handig om te zorgen dat je lamp niet de hele dag aangaat, maar alleen als het donker is.

Je kunt hier een uitgebreide review lezen van deze sensor.

Om hem toe te voegen gaan we naar de APP en drukken op het plusje rechtsboven en selecteren "Add accessory" en gaan naar sensoren en selecteren de P1. Nu moeten we de Hub selecteren (je kunt er meerdere hebben).

De APP geeft aan het knopje aan de achterkant 3 seconden ingedrukt te houden tot de LED gaat knipperen. Na enkele seconden zegt de hub dat het gelukt is en zien we hem in de APP. Een kind kan de was doen!

Werking:

In de APP zien we dat er beweging is als we er langslopen en de LUX waarde wordt vrijwel direct geupdate als we hem even in het donker zetten. Via de configuratie kun je de gevoeligheid en trigger interval instellen.

Standaard duurt het 30 seconden tot er weer beweging kan worden gedetecteerd.

Aqara Smart Plug:

Laten we nog een Aqara product proberen en deze keer de smart plug. Dit is een tussenstekker die je plaatst tussen het stopcontact en je apparaat. Hierdoor kun je op afstand bv een lamp uitzetten of je koffieapparaat aan. Deze plug heeft ook een ingebouwde energiemeter zodat je exact kan zien wat het aangesloten apparaat verbruikt.

We gaan hem weer toevoegen. Dus gaan weer naar "add accessory" en zoeken de plug op. Om hem daadwerkelijk toe te voegen moeten we het knopje 5 seconden ingedrukt houden tot de LED blauw oplicht. Na enkele seconden is hij toegevoegd en na het aansluiten van een oplader zien we ook het stroomverbruik binnenkomen.

Ikea RGB Bulb:

Dat Aqara producten goed werken met deze hub is natuurlijk geen grote verrassing, daarom proberen we ook nog een ander merk. Deze hub ondersteunt Zigbee (wat een open standaard is). Fabrikanten kunnen hiervan gebruik maken. Dus in theorie zou elk Zigbee product moeten werken met deze hub.

We gaan hem proberen toe te voegen. We gaan weer naar het plusje rechtsboven en zoeken daar of we de lamp kunnen toevoegen. Helaas zien we daar geen mogelijkheid om hem toe te voegen. Nu geven we nog niet op want we kunnen ook via de hub apparaten toevoegen. Maar helaas zien we daar ook geen mogelijkheden. Het lukt dus niet om apparaten toe te voegen die niet van Aqara zijn.

Smart Home integraties:

Er is ondersteuning voor Google Home en Alexa hierdoor kan je de apparaten welke je in de hub gebruikt ook gebruiken in deze systemen. Je kunt dus tegen GH zeggen dat een lamp aangezet moet worden of hem vragen wat de temperatuur is in een bepaalde ruimte.

Als je in het Apple HomeKit eco-systeem dan kun je ook de toegevoegde apparaten zichtbaar maken en ze dus aansturen vanaf bv je iPhone. Hierbij moet wel gemeld worden dat Infrarood apparaten niet worden meegenomen. Maar via een regel/automation zou je hier om heen kunnen werken. Ook als je een camera hebt toegevoegd dan zullen deze getoond worden. Het alarmsysteem, en de statussen die hierbij horen, worden niet helemaal goed overgenomen. Het is dus nog niet helemaal perfect maar fijn dat deze integratie er is.

Als laatste koppelings mogelijkheid hebben we nog de Matter standaard. Met deze standaard zou elke type apparaten onderling moeten kunnen werken ongeacht de protocol of het merk. Helaas zijn we nog niet zo ver en lukt het ons nog niet om een apparaat toe te voegen aan de hub.

Dit product is te koop voor:


€ 50
Kopen
€ 50
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Smart Home Hubs