Onze sponsor:

Review:

28 april 2023 | Niels Laan | Aqara, Deurbellen

Aqara smart doorbell g4 - De allerbeste deurbel?

Een test van misschien wel de allerbeste deurbel van de wereld?

Tijd voor een nieuwe review en deze keer de Aqara Smart Video Door G4. Aqara is een Chinese fabrikant welke Smart Home producten maken voor een kleine prijs. We hebben al diverse producten voorzien van een review. Deze slimme bel is eind maart uitgekomen en beschikt over een lokale gratis opslag, gezichtsherkenning en ondersteuning voor Apple HomeKit. Hij is te koop voor 119 euro wat hem een zeer gunstig geprijsd maakt. We gaan kijken of dit allemaal te mooi om waar te zijn is en hoe hij in de praktijk werkt.

Very smart:

De Aqara Smart doorbel G4 is een slimme deurbel, je kunt in tegenstelling tot een gewone deurbel zien wie er bij je voor de deur staat. Dit kan zelfs zonder dat er wordt aangebeld. Want je kunt een notificatie ontvangen bij beweging (als er iemand voor de camera komt). Als er wel echt wordt aangebeld dan kun je live meekijken en praten met degene die er staat. Er kan uiteraard ook worden terug gepraat.

Wat hem redelijk uniek maakt is dat alle beelden lokaal opgeslagen worden en er dus ook geen abonnement nodig is. Dat scheelt toch weer 60 euro per jaar. Deze deurbel kun je kopen voor 119,00 wat een stuk minder is dan de concurrenten. Deze zijn vaak wel rond de 200 euro.

De deurbel heeft daarnaast ook nog een slimme feature waardoor hij kan herkennen (AI-gezichtsherkenning) wie er voor de deur staat. Dit kan hij je dan laten weten in de notificatie en nog mooier: dit gebeurt allemaal lokaal, wel zo'n fijne gedachte, zeker als het om producten uit China gaat.

Laten we eens wat verder kijken naar deze deurbel. De deurbel is in het zwart uitgevoerd en wat breder (maar minder dik) dan zijn concurrenten. Hierdoor oogt hij wat luxer. Het is ook super duidelijk waar de knop zit want er staat een bel icoontje op en de camera oogt echt als een camera. Bij de Hello Nest is dit namelijk niet zo duidelijk, waardoor mensen regelmatig op de camera drukken i.p.v. op de bel. Wat wel opvalt aan de behuizing is dat hij nogal plastic oogt zeker als je dichtbij kijkt.

Er zit een LED ring om de deurbel die oplicht. Boven de bel zit een camera van 1080p met een kijkhoek van 162 graden. Het beeld wordt liggend weergegeven wat eigenlijk wel een beteje gek is aangezien de meeste mensen niet liggend bij je aanbellen :). In de nacht wordt er van Infrarood LED's gebruik gemaakt om een goed beeld te geven.

Het ophangen kun je op 2 manieren doen en dat is via de bijgeleverde schroeven of door de plaksticker te gebruiken. Het is wel wat vervelend dat de "borgschroef" aan de rechterkant zit waardoor hij niet vast te draaien is. Deze borgschroef is om te voorkomen dat iemand de bel meeneemt. Het zou beter zijn geweest als dit aan de onderkant zou zitten.

Geen verborgen kosten:

Zoals al gezegd heb je geen abonnement nodig voor deze bel. De beelden worden lokaal opgeslagen via de micro-sd-kaart (max 512 GB- 15 tot 20 dagen). Naast dit heb je zeven dagen gratis cloud (online) opslag tot je beschikking (mocht bv je gong en bel gestolen worden). Dit kun je aan- en uitzetten via de APP, fijn dat dit optioneel is. Er is ook een mogelijkheid om de beelden op je NAS (SMB 3.0) op te slaan. Kijk, dat is handig want dan kun je natuurlijk mega veel opslaan.  

Je oude gong kun je los halen want er wordt een aparte gong meegeleverd waar ook de SD-kaart in geplaatst moeten worden. De gong geeft behoorlijk wat geluid want hij heeft een 95 dB-speaker. Hij doet ook dienst als wifi-repeater voor de deurbel. Zorg dat je een stopcontact in de buurt hebt want hij heeft wel stroom nodig. Nog een tip zorg ook dat hij dichtbij de deurbel is want hier moet hij verbinding mee kunnen maken.

Het geheel kan draadloos werken want de communicatie met jouw netwerk gaat via WiFi (2.4 Ghz). De voeding gaat d.m.v. 6 AA batterijen welke worden meegeleverd. Heb je al een oude deurbel hangen dan kun je gebruik maken van de bestaande draden (trafo). Hierdoor is hij altijd van stroom voorzien en hoef je niks te wisselen. De aangesloten trafo moet een vermogen hebben van: 12V-24V AC of 8V-24V DC.

Matter, Apple Home Kit, IFTTT, Alexa en Google Home ondersteuning:

Ondersteuning voor de nieuwe matter standaard is helaas nog niet beschikbaar. De verwachting is dat dit ergens in 2023 zal worden ondersteund. Dit houdt in dat er geen gemakkelijk ondersteuning is voor andere Smart Home hubs. Hij werkt uiteraard wel samen met de hub van Aqara de M2 hub. We gaan hier later nog wat verder op in. 

Als je in het Apple HomeKit eco-systeem zit dan kun je deze deurbel toevoegen en krijg je de video feed, gezichtsherkenning, notificaties en 2 weg audio. Je kunt hem tevens gebruiken in het automation gedeelte om slimme regels te maken.

Wat krijg je:

- Deurbel
- Gong/Hub
- Ophangbeugel
- 6 AA batterijen
- Schroevendraaier
- Schroeven
- USB-C kabel
- Handleiding

Uiterlijk deurbel:

Uiterlijk gong:

Grootte:

Installatie:

De installatie is vrij simpel volgens Aqara, en dit is ook zo. De eerste stap is de APP te downloaden en je te registeren. Helaas is er geen mogelijkheid om zonder registratie aan de slag te gaan. Let-op dat je Europe selecteert als regio anders werkt niks.

We komen hierna in het hoofdscherm en drukken op het plusje rechts bovenin en drukken op "add accessory" en niet, zoals je zou verwachten, zoiets als "add device". Blijkbaar is deze bel geen apparaat. Nu kunnen we hem op 2 manieren toevoegen dit is de scanner (rechtsboven) gebruiken of door het apparaat op te zoeken in de lijst. Wij kiezen voor de scanner. Je kunt de QR-code vinden aan de onderkant van de bel. Helaas lukt het scannen niet (hij herkent de code niet) dat is wel vreemd. Nou ja, we selecteren hem wel uit de lijst. Nu moeten we de gong voorzien van stroom en de functie knop 10 seconden ingedrukt houden. Niet schrikken, want een dame zegt dat we moeten verbinden met de APP. Dat op de knop drukken hoeft niet in ons geval, want we zien de LED al geel knipperen, we kunnen dus door naar de volgende stap. Nu gaat hij zoeken naar de hub en moeten we hem verbinden met onze lokale WiFi. Dus we selecteren het juiste netwerk en geven ons wachtwoord op. De gong geeft aan dat hij met het WiFi netwerk aan het verbinden is, dus weer even niet schrikken. Na enkele seconden zegt de gong dat het account succesvol is verbonden, nice.

Nu kunnen we de bel een naam geven en een icoon. Nu voorzien we de bel ook van stroom. Dit kan op 2 manieren; via 6 AA batterijen of via de stroomdraden van je oude bel (xx). Als we de bel aan klikken zien we ook de video. Alles doet het zoals het hoort. Nu we de basis werkent hebben gaan we kijken naar de functionaliteiten.

En verder?

Ben je benieuwd naar de werking en de beeldkwaliteit? Lees dan hier verder.

Dit product is te koop voor:


€ 119
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Gerelateerde artikelen

Nog meer van:

Deurbellen