Onze sponsor:

Review:

15 juni 2023 | Niels Laan | Aqara, Smart Home Hubs

Aqara Hub M2 - De meest volledige Smart Home hub?

Concurrentie/Koop advies:

De Aqara Hub M2 kunnen we het beste vergelijken met:
- Ikea Dirigera
- Philips HUE Bridge 2.0
- Lidl Smart home hub
- INNR Bridge
- Homey Bridge
- Aeotec Smartthings Hub

Als we kijken naar de prijs dan is de is de Lidl Hub de winnaar want deze is te koop voor 49,00 euro, de andere hubs zitten rond de 70 euro waarbij de Homey nog 2,99 extra bijkomt als je alle functionaliteiten wilt gebruiken. Alle hubs hebben ondersteuning voor de Zigbee protocol, de Homey ook nog ondersteuning voor Z-Wave dit heeft de rest niet. Als we kijken naar Matter de nieuwe standaard voor Smart Homes is er bij geen enkele hub volledige ondersteuning. De meeste hebben dit wel aangekondigd of het zit in een Beta status. Hier vooralsnog weinig verschil. Nog 1 klein verschil is dat de Homey en Aqara Infrarood apparaten kunnen aansturen.

Een hub hebben is natuurlijk een goed uitgangspunt, maar wat nog vele malen belangrijker is, is de ondersteuning voor apparaten. Zonder apparaten kun je immers niks. Bij de Aqara M2 is goede ondersteuning voor Aqara producten. Dit aanbod is ook zeer groot, maar andere merken werken niet. Dit in tegenstelling tot de Homey waarbij je duizenden verschillende merken kunt aansluiten. De Lidl, INNR, Ikea en Philips zitten hier een beetje tussen in. De Smartthing hub heeft weer wat meer mogelijkheden dan deze laatste drie (maar niet zo uitgebreid als de Homey).

Alle hubs hebben een APP voor de aansturing en je kunt gemakkelijk een apparaat aan- of uitzetten. Waar de kracht in moet zitten is het maken van regels om je huis echt slim te maken. De Homey is hier het uitgebreidste in. Hier vind je een zeer uitgebreid flow maker waar zo'n beetje alles mogelijk is. De Ikea is hier het minst ver in, zo kun je bv niet regelen dat als je thuis komt automatisch een lamp aangaat. De overige hubs zitten er en beetje tussen in.

Welke moet je nu kopen? Als je bovenstaande leest dan zou je voor de Homey moeten gaan, deze heeft de beste ondersteuning een mooie flow editor en zit super gebruiksvriendelijk in elkaar en is ook nog gunstig geprijsd. Dit klopt allemaal maar je zult wel moeten leven met het feit dat alles via de cloud gaat. Lees onze review om hierover zelf een oordeel te geven.

Dit product is te koop voor:


€ 50
Kopen
€ 50
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Smart Home Hubs