Onze sponsor:

Review:

15 juni 2023 | Niels Laan | Aqara, Smart Home Hubs

Aqara Hub M2 - De meest volledige Smart Home hub?

Automation:

Nu hebben we enkele apparaten toegevoegd en kunnen we deze in de gaten houden en op afstand aan en uitzetten. Dit is natuurlijk allemaal mooi maar de kracht van een Smart Home systeem is dat je je huis echt slim kan maken door zaken te automatiseren. Hiervoor heeft Aqara het automation gedeelte ingebouwd. We zullen hier enkele voorbeelden mee gaan maken.

Als je een nieuwe automation maakt dan kom je in een scherm met 2 velden:

IF:

De IF is het startpunt (trigger) van de regel. Hier geef je aan bij welke voorwaarden de regel moet starten. Dit kan beweging zijn, of het veranderen van een temperatuur of als je een apparaat aanzet.

 

IF

THEN:

De THEN is wat er uiteindelijk moet gebeuren. Dus een apparaat aanzetten, een notificatie sturen of een andere automation opstarten.

THEN

Voorbeeld 1 automation:

Als eerste voorbeeld maken we dat als de zon ondergaat dat dan de lamp (smart plug) aangezet moet worden. Als trigger gebruiken we hiervoor het "Weather" kaartje. Hier vind je namelijk de sunset/sunrise optie.

Na het opgeven van onze locatie weet de APP nu wanneer de zon ondergaat.

Nu geven we op wat er moet gebeuren. Hierbij selecteren we de plug en zetten deze aan.

THEN

Dus nu hebben we een regel die de lamp aanzet als de zon ondergaat. Laten we deze regel nog wat ingewikkelder maken. Door te zeggen dat dit alleen mag als het een doordeweekse dag is. Om dit voor elkaar te krijgen selecteren we de optie "acting time". We selecteren bij repeat "monday-friday" en drukken op opslaan.

Voorbeeld 2:

In ons eerste voorbeeld maakte we gebruik van de sunset om onze lampen aan- en uit te zetten. Wat natuurlijk mooier is om het lokaal te bepalen. Het kan immers zijn dat het in je hal al donker is terwijl het buiten nog licht is.

We kunnen hiervoor de lichtmeter gebruiken van de bewegingssensor die we net hebben toegevoegd. We gebruiken als trigger de bewegingsmelder en geven als extra voorwaarde mee dat de lichtsensor onder de 10 lux moet zitten.

Wat hij uiteindelijk moet doen is de lamp aanzetten.

Nog meer voorbeelden:

Bovenstaande zijn enkele voorbeelden we zouden we zo nog een aantal kunnen maken want de mogelijkheden zijn oneindig. Denk bijvoorbeeld aan het automatisch uitzetten van je lampen als je weg gaat of gemakkelijk uitzetten van je apparaten als je naar bed gaat.

Wel eerlijk moet worden gezegd dat als je echt complexe regels wilt maken dat er dan wel zaken missen zoals een "http request" en het kunnen gebruiken van variabelen.

Scenes:

Naast de bovengenoemde automation heb je ook scenes. Dit lijkt hetzelfde maar een scene is het met een knop aanzetten van verschillende apparaten.

Alarm systeem:

In de Aqara APP is de mogelijkheid ingebouwd om je huis te voorzien van een alarmsysteem. Je kunt hiervoor de sensoren gebruiken welke je hebt toegevoegd aan de Hub. Zoals onze Motion Sensor P1 welke we net hebben toegevoegd. De eerste stap is om het alarm te configureren, je hebt namelijk verschillende modes tot je beschikking. Zo is er een nacht, weg, 24/7 en thuis mode. Je kunt hier verschillende acties aanhangen en sensoren aanhangen. Zo kun je bv bij "weg" alle sensoren mee laten doen, terwijl als je "thuis" selecteren je alleen de buitensensor wilt activeren (zoals een deursensor).

Als trigger kun je notificatie laten sturen en het alarm laten afgaan op de hub.

Wel een grote disclaimer die Aqara geeft: het is niet een volledig alarmsysteem. Wat een goede opmerking is want bij een echt alarmsysteem heb je ook sabotage mogelijkheden. Hierdoor kun je bv niet zomaar een bewegingssensor van de muur afhalen.

Dit product is te koop voor:


€ 50
Kopen
€ 50
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Smart Home Hubs