Onze sponsor:

Review:

29 april 2020 | Niels Laan | Eco-DIM, Inbouwdimmers

Eco-DIM.07 - Zigbee

Zoek je een slimme manier om een lamp te dimmen en wil je deze uit het zicht? Lees dan snel verder.

Er zijn verschillende manieren om een domme lamp slim te maken. Zo kun je bv de lamp vervangen door een slimme variant. Fabrikanten zoals Philips en INNR hebben hier prima producten voor. Het nadeel van dit type product is dat je de functionaliteit van de wandschakelaar verliest. Tenminste je kunt de lamp wel uitzetten (en aan) maar zodra hij uit staat kun je hem niet meer bedienen met de APP. Dit kan weleens vervelende situaties opleveren. Dit probleem kan je deels omzeilen door een afstandsbediening te gebruiken, maar deze sluit weer niet mooi aan op je andere schakelaars. En als je deze niet vast plakt ben je er altijd naar op zoek.

Eco-DIM heeft hiervoor een mooie oplossing bedacht. Zij hebben namelijk een dimmer welke je achter je bestaande wandschakelaar kunt plaatsen. Deze is dan uit het zicht en je hoeft ook geen nieuwe lampen te kopen. En wat ook mooi is dat je je bestaande afdeksysteem vaak kunt blijven gebruiken. De volgende afdek raamsystemen worden ondersteund: Berker by Hager, Busch-Jaeger, Gira, JUNG, Merten by Schneider, Niko en PEHA.

Deze module kun je dimmen door middel van een draaiknop. Dit is vrij uniek omdat de meeste slimme dimmer met een pulsschakelaar moeten werken. Hierbij hou je de knop ingedrukt om te dimmen. Het aan- of uitzetten gaan overigens door de knop in te drukken.

Wat je nog weleens ziet bij bv een Qubino dimmer is dat de inbouwdoos een bepaalde diepte moet hebben anders past hij er niet in. Dit is bij deze module niet het geval. Hij is zelfs maar 33mm diep. Hierdoor past hij gemakkelijk in een 40mm diepe doos.

2 draden meer dan genoeg

Het aansluiten van deze dimmer is niet ingewikkeld omdat hij gebruik maakt van een 2 draden systeem. Hierdoor is er geen blauwe (NUL) draad nodig. Deze is vaak niet aanwezig in Nederlandse inbouwdozen. Er wordt een duidelijk schema bijgeleverd. Je kunt dit dus bijna niet verprutsen.

Alle lampen verzamelen

Volgens Eco-DIM worden 90% van alle LED lampen ondersteund. Let er wel op dat deze dimbaar is. Er kan een LED lamp van maximaal 200W op aangesloten worden. In het geval van een gloeilamp/halogeen maximaal 300W. Dit zal in de meeste situaties ruim voldoende zijn.

Uiterlijk:

Grootte:

Inbouwdiepte:

Wat krijg je:

- Dimmer
- Handleiding
- Schroefjes om knop vast te zetten
- Opvulring
- Frame
- Knop voor in frame

Wij zullen deze dimmer gaan installeren op de volgende controllers:

 

De volgende controllers worden ook ondersteunt (maar niet getest door ons):

  • Futurehome
  • Samsung SmartThings
  • WINK

 

Dit product is te koop voor:


€ 100
Kopen

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Inbouwdimmers
Hoi! Google en de EU vinden dat ik moet aangeven dat ik Cookies gebruik. Wij gaan ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier onze privacyverklaring.