Onze sponsor:

Review:

Fibaro Home Center 2

Conclusie:

Dit systeem geeft je zin om met domotica aan de slag te gaan. Ik kan me voorstellen dat je steeds meer modules wilt, om alle gaten te vullen op je dashboard. Het is ook gewoon leuk om alle opties aan te zetten en er lekker doorheen te klikken.
 
Het geheel ziet er gelikt uit en is zeer prettig om mee te werken. De opties zijn werkelijk eindeloos. Je kunt het zo gek niet bedenken en het zit er standaard in of kun jezelf via de plugins toevoegen.
 
Je kunt uiteraard zelf ook scenes maken en dat is zeer goed uitgewerkt. Zowel voor de normale gebruiker, en de iets gevorderde, als de uber nerd kunnen flink aan de slag met dit systeem. Dit maakt het geheel zeer toekomst bestendig en je kunt zo'n beetje alles naar je eigen hand zetten. 
 
Toegang tot je HC2 is tegenwoordig ook niet meer ingewikkeld door de Fibaro ID integratie. Een ander ding wat opvalt is de snelheid. Alles opent super snel en de modules reageren vrijwel direct. Dit heb ik nog niet bij andere controllers gezien. Je ziet duidelijk dat Fibaro al wat jaartjes met hun systeem erop heeft zitten.
 
Wat als minpunt moet worden opgenoemd is de prijs van €549,-. Dit is een behoorlijk bedrag wat niet zomaar iedereen wil/kan uitgeven. Er zijn oplossing welke stukken goedkoper zijn.
 
Fibaro is in het verleden nog weleens negatief in beeld geweest omdat de stabiliteit niet op orde zou zijn. Tijdens mijn test heb ik geen haperingen gevonden en als ik op de diverse flora lees is de stabiliteit prima. Daarnaast brengt Fibaro verschillende Beta's uit welke niet voor niets een Beta zijn en dus voor problemen kunnen zorgen.
 
De APP zit tegenwoordig ook goed in elkaar en heeft een fijne interface. De APP is wel erg basic. Je kunt er bv geen scene's maken of apparaten mee toevoegen. Iets wat je wel ziet bij andere controllers.
 
Een ander minpunt is dat er geen "niet Z-Wave modules" op de HC2 kan worden aangesloten. Zo is er geen mogelijkheid voor 433mhz en Zigbee modules. Zeker deze laatste variant is aan een grote opmars bezig. Hierdoor is de HC2 gebonden aan Z-Wave, wat op zich geen probleem is, maar wel iets om in de achterhoofd te houden omdat deze modules vaak wat aan de dure kant zijn. Je kunt uiteraard wel diversen IP apparaten op aansluiten. Hierbij ook wel weer een kanttekening: de Nest Thermostaat niet werkt. Dus voor aanschaf even goed kijken naar de ondersteuning. Gelukkig heeft Fibaro hiervoor een gemakkelijke website: https://compatibility.fibaro.com.
 
Ander ding wat mij opvalt is de ondersteuning van modules, met name bij nieuwe modules kan het even duren totdat er volledige ondersteuning is. Andere controllers zijn hier vaak wat sneller mee. Fibaro modules werken uiteraard direct en hebben alle features. Een ander minpunt is dat er geen ondersteuning voor Z-Wave Plus is. Onbegrijpelijk dat Fibaro dit nog niet heeft toegevoegd.
 
De integratie van spraak aansturing is te regelen via een Google Home of Amazone Alexa. Dit werkt ook zoals je zou verwachten.
 
Als ik de HC2 zou moeten samenvatten in 1 zin dan zou ik zeggen: Zoek je een professioneel, snel en goed werkend systeem en heb je wat budget dan is de Fibaro Home Center 2 een goede oplossing om je huis te automatiseren.

3 smaken om regels te maken (Noob, Pro, Nerd)

Zeer uitgebreide mogelijkheden

Standalone (cloud niet perse nodig)

Snelheid
Alarm en klimaat paneel

APP

Prijs

Geen mogelijkheid voor extra protocollen (433mhz, UPS, enocean, Zigbee)
Geen Z-Wave Plus ondersteuning

Getest met:
Fibaro HC2, firmware 4.530

Wij willen speciaal Fibaro bedanken voor het beschikbaar stellen van deze controller:

Dit product is te koop voor:


€ 499
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Smart Home Hubs